Trgovinske misije

Kroz sustav Gospodarske diplomacije uvedeno je planiranja posjeta državnih gospodarskih izaslanstava ciljanim stranim tržištima u svrhu promocije hrvatskog gospodarstva a temeljem iskazanog interesa gospodarstvenika. Takvim pristupom, uz jasne kriterije za moguće sudjelovanje gospodarstvenika u delegaciji, osigurat će se bolja usklađenost aktivnosti i korištenja raspoloživih resursa u svrhu zastupanja hrvatskih gospodarskih interesa u inozemstvu.


 

Trgovinske misije u 2018. godini:


Gospodarski forum Hrvatska-UAE, 23. travnja 2018.

Potencijal za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je velik, a značajna prilika za prezentaciju i sklapanje novih poslova za hrvatske tvrtke je svjetska izložba EXPO 2020 koja će se održati u Dubaiju, istaknuto je u ponedjeljak na gospodarskom forumu Hrvatska-UAE u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić kazao je da Dubai nudi mnoge prilike, poput ulaganja u prometnice, željeznice, strojeve, proizvodnju, građevinarstvo te energetski i zdravstveni sektor. Kako je istaknuo, velikom potencijalu za međusobnu suradnju svjedoči i podatak da je Hrvatska prošle godine u UAE izvezla robe i usluga vrijednosti oko 30 milijuna dolara, a uvezla u vrijednosti oko 1,5 milijuna dolara. Barbarić napominje da su područja za suradnju brojna, od tradicionalnih kao što su energetika i naftni sektor, građevinarstvo, brodogradnja i metalna industrija, do novih industrija poput informacijske i komunikacijske tehnologije, farmaceutske i prehrambene industrije, kemijskog sektora, inženjerstva, turizma i transfera znanja. Podsjetio je na nedavni sastanak s veleposlanikom UAE u Hrvatskoj Ali Abdullom Al Ahmedom, koji je posjetio HGK s predstavnicima EXPO-a 2020 koji će se održati u Dubaiju. Kazao je da su imali vrlo dobru raspravu o tome kako bi hrvatske tvrtke mogle sudjelovati u poslovnim prilikama povezanima s tim događajem. Zamjenik izvršnog direktora vladine agencije Dubai Exports Mohammad Ali Alkamali ustvrdio je da jačanju međusobnih odnosa najbolje pridonosi snažnije trgovinsko povezivanje te da je UAE pomnom analizom regije zaključio da mu je Hrvatska jedna od najvažnijih točaka za pristup drugim tržištima, kazavši da to predstavlja direktan poziv hrvatskim tvrtkama na suradnju. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić kazao je da Hrvatska kani sudjelovati na EXPO-u u Dubaiju i da ondje želi predstaviti uspješne hrvatske projekte, posebice u području inovacija. Izvijestio je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vrlo skoro planira otvoriti konzulat u Dubaiju, za kojeg smatra da će pridonijeti daljnjem unaprjeđenju odnosa i to ne samo ekonomskih.


Čileansko-hrvatski gospodarski forum, 15. ožujka 2018.
 
U okviru službene posjete Republici Čileu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na gospodarskom forumu u Santiagu de Chileu, na kojem su sudjelovali i predstavnici petnaest hrvatskih tvrtki u sklopu hrvatskog izaslanstva, kako bi istražili nove poslovne prilike i uspostavili nova gospodarska partnerstva.
Pozdravivši gospodarstvenike koji su svojom nazočnošću pokazali interes za razvojem hrvatsko-čileanskih gospodarskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je naznačila snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za stvaranjem što bližih veza s Republikom Čile.
Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.
Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju ocijenivši je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu. Kao treće područje suradnje, predsjednica je istaknula bilateralnu trgovinu. U tom smislu, kazala je kako je Hrvatska zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi, farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke Rijeku i Ploče, te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.
Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu.
Naposljetku, ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, predsjednica je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje.


Argentinsko-hrvatski gospodarski forum, 13. ožujka 2018.

Robna razmjena Hrvatske i Argentine vrlo je skromna i uložit će se napori da gospodarski odnosi dviju zemalja sustignu visoku razinu političkih, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Buenos Airesu. Predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te da ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom.
Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je zemljopisni položaj Hrvatske na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe vrlo povoljan za transport te je pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu. Izrazila je nadu kako će tomu pridonijeti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj), čiji sastavni dio je i sporazum o slobodnoj trgovini, čijim će se potpisivanjem otvoriti nove mogućnosti za trgovinu i jačanje gospodarske suradnje.
Imajući u vidu obostrane mogućnosti i interes, te veliki potencijal hrvatskog iseljeništva u Argentini, postoje mogućnosti za jačanje i razvoj gospodarske suradnje u kemijskoj i farmaceutskoj industriji jer je Argentina veliki uvoznik petrokemijskih proizvoda, strojogradnji, drvnoj industriji i industriji namještaja, u energetskom sektoru jer će Argentina idućih godina morati realizirati velika ulaganja u tom području, prehrambenoj industriji, vojnoj industriji, brodogradnji, turizmu, IT industriji te infrastrukturi koju Argentina ubrzano razvija.
Na argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjelovalo je osamnaest hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.


Hrvatsko-iranski gospodarski forum, 01. ožujka 2018. 
 
Za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana ključni su financijski tokovi, vizni režim i zračna linija, istaknuto je na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom 01. ožujka 2018. u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Tom prigodom naglašeno je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Irana prijateljski, da je zajednički  cilj obje države jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, te iskorištavanje potencijala kroz konkretne gospodarske dogovore i projekte.
Planovi Irana za obnovu elektroenergetske, prometne i pomorske infrastrukture predstavljaju za hrvatske tvrtke značajnu priliku, a potencijali postoje i u području prehrambene industrije, osobito za hrvatske tvrtke s halal certifikatom, obnovi željezničke infrastrukture, lokomotiva i vagona, u brodogradnji, turizmu, farmaceutici te drugim područjima.
Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif je istaknuo kako treći poslovni susret gospodarstvenika Irana i Hrvatske pokazuje važnost političke inicijative iz 2016. godine i posjeta hrvatske predsjednice Iranu, a ta inicijativa sada donosi plodove.
Podsjetio je na dugu tradiciju poslovne suradnje hrvatskih i iranskih tvrtki, koja je u prošlosti dosezala i do milijardu dolara. Potencijal za suradnju, kako je naveo,  je i u turizmu i izgradnji turističke infrastrukture u Iranu, u području transporta i zajedničke suradnje u poslovima u Afganistanu i Iraku.
U sklopu Foruma su održani razgovori više od 70 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki i institucija iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, graditeljstva, petrokemijske industrije, medicine, zdravstvenog turizma, medicinske opreme, trgovine, IT industrije, metaloprerađivačke industrije i rudarstva.
 

Hrvatsko-malteški gospodarski forum, 26. veljače 2018.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Malteška komora za trgovinu, poduzetništvo i industriju  su u sklopu Hrvatsko-malteškog gospodarskog foruma potpisale sporazum o suradnji, pri čemu je istaknut velik potencijal za suradnju, posebice u turizmu. Sporazum su potpisali predsjednici komora Luka Burilović i Frank Farrugia, a nazočne su bile i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te malteška predsjednica Marie-Louise Coleior Preca, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
Na forumu su održani i poslovni susreti gotovo 80 predstavnika hrvatskih i malteških tvrtki i institucija iz područja građevinske industrije, turizma, industrije namještaja, prometa, energetike, zaštite okoliša te poslovnog savjetovanja.
Trgovinska razmjena između Hrvatske i Malte u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine iznosila je 67,6 milijuna eura, od čega na hrvatski izvoz otpada 63 milijuna eura. Pritom, Hrvatska najviše izvozi naftna ulja, jahte, kukuruz i obrađeno drvo, a najviše uvozi strojeve za premještanje i kopanje, jahte i ostala plovila, lijekove te instrumente i alate za mjerenje.


Hrvatsko-srpski gospodarski forum, 12. veljače 2018.

Na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu, koji se održao u HGK, okupilo se 40-tak tvrtki iz dviju država, a kao područja koja mogu doprinijeti unaprjeđenje gospodarskih odnosa spomenuti su energetika, kemijska i metaloprerađivačka industrija, transport i naftni derivati, proizvodnja lokomotiva i vagona, poljoprivreda, turizam, graditeljstvo, informacijske tehnologije, itd.
Forum je održan u sklopu posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a uz predsjednika Srbije otvorila ga je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Predsjednica Grabar-Kitarović je kao područja u kojima ima potencijala za suradnju izdvojila industriju, građevinarstvo, energetiku, poljoprivredu, turizam i promet, pri čemu je istaknula i suradnju na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Beograd.
Najavila je kako bi u ožujku u Zagrebu trebala biti održana prva sjednica zajedničkog odbora za promidžbu i poticanje gospodarske suradnje, a na kojoj bi se raspravljalo i o imovinsko-pravnim i pitanjima povrata imovine koja, kako je rekla, podjednako opterećuje poslovne subjekte s obje strane granice. To bih stavila na vrh prioriteta gospodarske suradnje obiju država, kazala je.
Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje na srpskom tržištu. To je rezultiralo hrvatskim izravnim stranim ulaganjima u Srbiju u vrijednosti višoj od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala 4. najznačajnija zemlja za hrvatske investicije, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.
Najavio je kako će idući mjesec HGK otvoriti predstavništvo u Beogradu, a HGK će u svojim prostorima u Zagrebu dati prostor Privrednoj  komori Srbije da otvori svoje predstavništvo kako bi se gospodarski odnosi još više pokrenuli.


Hrvatsko-libijski gospodarski forum, 08. veljače 2018.

Hrvatsko-libijski gospodarski forum održao se na inicijativu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i libijskog veleposlanstva u RH Rashed S. A. Abughufa, koji je naglasio kako Libija poziva hrvatske tvrtke da se vrate i dovrše ugovore, čime dobivaju i određeni prioritet za buduće poslove na tom tržištu sada kada se stanje u Libiji stabilizira.
Forum je organiziran s ciljem otvaranja novih prilika za gospodarsku suradnju dvije zemlje. Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je zanimanje prehrambene, drvne i naftne industrije te sektora elektroenergetike, geoseizmičkih istraživanja, informatike, graditeljstva i farmacije, iz kojih se u HGK na forumu i okupilo najviše domaćih i libijskih tvrtki, ukupno 50-ak s obje strane.
Hrvatska kao članica EU-a libijskim gospodarstvenicima može puno ponuditi za njihov ulazak na veliko EU tržište", kazao je Burilović. Predsjednik HGK je u sklopu foruma s predsjednikom Glavne libijske unije komora Mohamedom Raiedom potpisao i Memorandum o razumijevanju tih dviju institucija.
 

Trgovinske misije u 2017. godini:


Rusko-hrvatski gospodarski forum, 19. listopada 2017.

Više od 300 predstavnika ruskih i oko 90 hrvatskih tvrtki sudjelovalo je na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u Moskvi u organizaciji HGK, u sklopu službenoga posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji, gdje je potpisan i sporazum o suradnji između HGK i Moskovske trgovačko-industrijske komore.
Nazočne na forumu uvodno su pozdravili predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije (TIK) Sergej Nikolajević Katirin i predsjednik HGK Luka Burilović, te veleposlanici dviju zemalja Tonči Stanišić i Anvar Azimov.
Predsjednik HGK Luka Burilović je naglasio, prilikom potpisivanja sporazuma, kako ovaj posjet otvara novu stranicu u odnosima dviju zemalja.
Istaknuo je da je rast hrvatskoga izvoza u Rusiju od 10 posto u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani dobar pokazatelj stabilizacije poslovanja nakon sankcija čijem će unaprjeđenju, kako kaže,  pridonijeti i potpisani sporazum.
Burilović je podsjetio da je HGK, prepoznavši važnost tržišta Rusije, otvorila 2010. godine predstavništvo u Moskvi te da je ono odigralo važnu ulogu u sklapanju poslova između brojnih hrvatskih i ruskih tvrrtki.
Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije Sergej Katirin uvjeren je da će se gospodarska suradnja vratiti na razinu prije krize već do kraja ove godine, ali da će se i povećati.


Hrvatsko-slovački forum zelenih tehnologija, 16. listopada 2017.
 
Automobilska industrija, energetika i promet sektori najperspektivniji su za daljnji razvoj suradnje Hrvatske i Slovačke, istaknuto je u ponedjeljak na Hrvatsko-slovačkom forumu zelenih tehnologija, koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke održan u ponedjeljak u HGK. Uz to, održani su i B2B sastanci na kojima je sudjelovalo 28 hrvatskih gospodarstvenika i predstavnici 12 slovačkih tvrtki i institucija iz područja energetike, prometa, IT-a, poljoprivrede i gospodarenja otpadom, izvijestili su iz HGK.
Za suradnju u području zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i zelene tehnologije na raspolaganju su nam sredstva EU i sredstva iz drugih programa kojima se mogu kreirati proizvodi visoke dodane vrijednosti, koji će biti konkurentni na globalnome tržištu i koji mogu potaknuti daljnji razvoj, naglasio je na forumu potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić.
Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman je kao područja s velikim potencijalom suradnje dvaju gospodarstava istaknula automobilsku industriju, promet, energetiku i sl.
Hrvatska i Slovačka dijele i zajednički interes za energetsku povezanost na energetskom koridoru i plinovodnoj mreži Baltik-Jadran, istaknula je, dodajući kako je namjera Hrvatske da se na otoku Krku izgradi LNG terminal kapaciteta dvije milijarde prostornih metara plina, koji bi s radom počeo 2019. godine, ali i izrada cjelovite energetske strategije s ciljem niskougljičnoga razvoja.


Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum, 03. listopada 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u trodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj, a tim je povodom organiziran i Hrvatsko-rumunjski gospodarski forum. Forum su organizirale dvije gospodarske komore, a kako bi naglasili važnost razvoja gospodarske suradnje sudionicima se obratilo dvoje predsjednika.
Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da postoje velike poslovne prilike koje nude hrvatsko i rumunjsko tržište, te dodala da postoje potencijali u jačanju gospodarskih, poslovnih i investicijskih veza između dviju država.
Rumunjski predsjednik Iohannis posebno je naglasio ulogu samih poslovnih ljudi u jačanju gospodarske suradnje, izrazivši nadu da će i ovaj forum tome doprinijeti.
Predsjednik suorganizatora foruma Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović rekao je da ga posebno raduje porast trgovinske razmjene između Hrvatske i Rumunjske u prvih šest mjeseci 2017. godine. "Postoji veliki potencijal za unaprjeđenje gospodarskih odnosa te bih svakako istaknuo promet i infrastrukturu, energetiku, informacijsko-komunikacijske tehnologije, obrambenu industriju, brodogradnju, automobilsku industriju, turizam, strateška partnerstva te zajednički nastup na trećim tržištima“, rekao je Burilović.
Na forumu sudjeluje 45 rumunjskih i 22 hrvatske tvrtke, među kojima i AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH. U prvih šest mjeseci ove godine robna razmjena između Hrvatske i Rumunjske iznosila je 157,3 milijuna eura što je rast od 25 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Hrvatski izvoz porastao je za 35 posto i iznosio je 71,6 milijuna eura, a uvoz iz Rumunjske iznosio je 85,8 milijuna eura, 20 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Hrvatsko-iranski gospodarski forum, 20. rujna 2017.

Hrvatska iranskim tvrtkama može biti ključna za ulazak na jedinstveno europsko tržište s pola milijarde potrošača, dok bi Iran Hrvatskoj mogao biti odskočna daska za srednjoazijsko područje, no potrebno je riješiti problem platnog prometa između dviju zemalja, rečeno je u srijedu na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).  
Forum  je okupio 80-ak predstavnika velikih iranskih i hrvatskih tvrtki, iranskih parlamentaraca i predstavnika drugih institucija. Tijekom foruma više je puta istaknuto prijateljstvo dviju zemalja, ali je istaknut i problem oko platnog prometa, koji ograničava realizaciju već dogovorenih poslova.
Osim što se nada boljoj trgovinskoj međudržavnoj suradnji Hrvatske i Irana, predsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Gholamhossein Shafeei rekao je kako je Hrvatska Iranu iznimno važna država i za ulazak na europsko tržište. Potencijal za suradnju Shafeei vidi u sektorima nafte i plina, željeznici, auto industriji, elektro-energetskom sektoru, brodogradnji, prehrambenoj industriji i  turizmu.
Shafeei predlaže i mogućnost zajedničkog nastupa hrvatskih i iranskih tvrtki prema trećim tržištima, kao i dogovor oko zajedničkog transporta roba. Predložio je i uspostavu izravne avio-linije Teheran - Zagreb.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kaže kako je svjedočio snažnom interesu za suradnjom između hrvatskih i iranskih tvrtki. No, i on je ukazao na problem platnog prometa, odnosno problem transakcija novca između Hrvatske i Irana, do kojeg je došlo zbog svojevremenih sankcija nametnutih Iranu pa se te transakcije i dalje provode preko trećih zemalja.
 

Hrvatsko-iranski gospodarski forum, 27. lipnja 2017.
 
Gospodarska suradnja Hrvatske i Irana može se znatno unaprijediti za što postoji velik prostor, istaknuto je na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom u hotelu Westin u sklopu posjeta iranskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić kazao je da postoji istinska zainteresiranost za značajnije jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana te da je forum dokaz iznimne političke namjere u tom smjeru.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović je istaknuo da osim prostora za suradnju u tradicionalnim sektorima kao što su energetika, brodogradnja, ICT, metalna, kemijska, automobilska, prehrambena i farmaceutska industrija, Hrvatska Iranu može ponuditi izvrstan geostrateški položaj kao ulaz na europsko tržište.
Tijekom Foruma su se održali individualni razgovori između više od 60 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki.


Hrvatsko-slovački inovacijski forum, 20. lipnja 2017.
 
Hrvatska i Slovačka imaju dobre gospodarske odnose, no prostora za napredak ima u brojnim sektorima, primjerice energetici, infrastrukturi, elektroindustriji, prometu, turizmu, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-slovačkom inovacijskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Perspektivna područja za suradnju su i automobilska industrija, cestogradnja, kemijska industrija, zaštita okoliša i mnoga druga, naglašeno je na skupu koji je okupio predstavnike 18 slovačkih i 36 hrvatskih tvrtki.
Hrvatsko-slovački inovacijski forum održan u sklopu službenog posjeta slovačkog predsjednika Andreja Kiske Hrvatskoj, a na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 
Otvarajući forum, Grabar-Kitarović je istaknula kako u robnoj razmjeni sa Slovačkom Hrvatska bilježi visoki deficit, a ulaganja slovačkih tvrtki u hrvatsko gospodarstvo gotovo su pet puta veća od ulaganja hrvatskih tvrtki u slovačko gospodarstvo.
Slovački predsjednik Andrej Kiska je također istaknuo važnost ideja, inovacija, novih tehnologija.


Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum, 13. lipnja 2017.
 
Hrvatska i Ukrajina imaju dobre gospodarske odnose no prostora za napredak ima u brojnim sektorima, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-ukrajinskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Posebno perspektivnim područjima za suradnju označeni su energetika, petrokemijska i kemijska industrija, metalurgija, brodogradnja, graditeljstvo, drvna industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija te turizam.
Forum je održan u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Ukrajine Volodimira Grojsmana Hrvatskoj.
Na forumu su sudjelovale 22 ukrajinske tvrtke i 42 hrvatske među kojima Podravka, Vindija, Dalekovod, Končar EI, Institut IGH, Ina, Ericsson Nikola Tesla, Luka Vukovar itd.


Državna tajnica Pejčinović Burić na gospodarskom forumu u Pekingu , 14. - 15. svibnja 2017.

Državna tajnica Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u svojstvu osobne izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića na forumu „The Belt and Road Forum for International Cooperation“, koji se održao 14. i 15. svibnja 2017. u Pekingu. Na marginama Foruma, državna tajnica Pejčinović Burić je, u ime Vlade Republike Hrvatske, potpisala Memorandum o suglasnosti između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u okviru Gospodarskog pojasa Put svile i Inicijative „Jedan pojas, jedan put“.
Na Forumu u Pekingu sudjelovalo je preko 1200 gostiju iz više od 100 zemalja, a predstavljen je širok spektar mogućnosti, ponajviše infrastrukturnog povezivanja.
Hrvatska daje potporu Inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, s ciljem kvalitetnijeg i snažnijeg prometnog i energetskog povezivanja Kine i Europe, a u kontekstu komplementarnosti ove Inicijative sa srednjeeuropskom „Inicijativom triju mora“ koju provodi Hrvatska te suradnjom u okviru platforme Kina +16.   
Državna tajnica se sastala i s predstavnicima tvrtki Huawei, ZEG Financing Holding Corporation i Weltmeister Shanghai te s predstavnikom Podravke u Kini.


Poslovni forum "Kako poslovati s Norveškom", 25. travnja 2017.

Poslovni forum Kako poslovati s Norveškom održan je 25. travnja 2017. godine u HGK. Poslovni forum dio je programa zajedničkih aktivnosti koje u partnerstvu provode HGK i organizacija Innovation Norway u okviru studije Poslovni razvoj u Hrvatskoj, za koju su lani u srpnju odobrena sredstava Bilateralnog fonda financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora.
Osobito perspektivna područja suradnje dviju zemalja su u brodogradnji, energetici, turizmu te u područjima definiranima Strategijom pametne specijalizacije.
Na forumu je sudjelovalo više od 70 gospodarstvenika koji su se upoznali s uvjetima poslovanja na norveškom tržištu te financijskim mehanizmima Europskoga gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.


Posjet predsjednice Republike Hrvatske Kataru, 22. - 23. travnja 2017.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, emirom Katara koji već godinama pokazuje interes za gradnju i opskrbu LNG-a svojim plinom. Taj bogati zaljevski emirat ima treće najveće svjetske zalihe plina, a nedavno je otvoren Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu. Po njezinim riječima, Katar je još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom EU-a kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.
Građevinski zamah zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru prilika je hrvatskim građevinskim tvrtkama, a činjenica da je ta zemlja jedan od velikih kupaca oružja prilika je vojnoj industriji. Hrvatski stručnjaci obučavaju katarske snajperiste i zaštitare VIP osoba, brodova i zrakoplova, sto je Kataru osobito važno zbog nogometnog prvenstva, a donedavni piloti  akrobatske zrakoplovne skupine "Krila Oluje" treniraju katarske vojne pilote. Katarcima se nude i borbena vozila Patrije, tenkovi M-84 Đure Đakovića te oružje i vojna oprema tvrtki HS produkt, Crosco, Šestan i DOK-ING.
Na katarskim policama će se sigurno naći Podravkini proizvodi, nakon što je ta prehrambena tvrtka s trećim najvećim trgovačkim lancem potpisala ugovor vrijedan oko 300.000 dolara.
Predsjednik HGK Luka Burilović potpisao je s predsjedavajućim Katarske komore Nj.V. šeikom Kalifom bin Jasimmom bin Mohammedom Al Thanijem Memorandum o razumijevanju između Katarske komore trgovine i industrije i Hrvatske gospodarske komore, dok je Veleposlanik RH Tomislav Bošnjak s ministrom lokalne uprave i okoliša Mohammed bin Abdullah Al Rumaihi potpisao Sporazum o suradnji na području zaštite okoliša i prirode između Vlade Države Katara i Vlade RH. Održan je i Katarsko-hrvatski gospodarski forum. S katarskim partnerima su na gospodarskom forumu razgovarali čelnici Đure Đakovića, Končara, Crosca, Jadranka Hotela, Klimaopreme, Baric i partnera, ukupno desetak hrvatskih tvrtki.


Hrvatsko-češki gospodarski forum, 29. ožujka 2017.

Hrvatska i Češka njeguju dobre bilateralne odnose istaknuto je na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i češki predsjednik Zeman naglasili su kako postoji značajan prostor za unaprjeđenje gospodarske suradnje, posebice na području turizma, energetike, prehrambene industrije, prometa i ICT tehnologije.
Češke investicije u Hrvatskoj su višestruko veće nego Hrvatske u Češku i gotovo u cijelosti su usmjerene u turistički sektor, uz iznimku jedne u financijski sektor, što je jasan znak da postoji značajan prostor da se unaprijedi gospodarska suradnja, kazala je Grabar-Kitarović. Kao najveće potencijale za unaprijeđenje suradnje navela je energetiku, promet, turizam, prehrambenu i prerađivačku industriju te IT sektor.
Na forumu je sudjelovalo 60-tak hrvatskih tvrtki i predstavnici 12 čeških tvrtki iz sektora telekomunikacijskih tehnologija, IT-a, prehrambene industrije, bankarstva, građevinarstva, metaloprerađivačke industrije, komunalne infrastrukture i turizma.


Švedsko-hrvatski gospodarski forum, 23. ožujka 2017.

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, organizirala je 23. ožujka u Göteborgu Švedsko-hrvatski gospodarski forum u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Kraljevini Švedskoj.
„Nadamo se potpori hrvatske zajednice u Švedskoj u prijenosu novih trendova i znanja te u povezivanju hrvatskoga gospodarstva sa švedskim tržištem. Hrvatska i Švedska imaju veliku mogućnost unapređenja gospodarskih odnosa i nadam se da će na poslovnim razgovorima hrvatski i švedski gospodarstvenici sklopiti nove poslove“, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Na gospodarskom forumu predstavljen je investicijski potencijal Republike Hrvatske i mogućnost unaprjeđenja gospodarske suradnje s Kraljevinom Švedskom te su održani poslovni razgovori dvadesetak hrvatskih i pedesetak švedskih gospodarstvenika.


Hrvatsko-britanski forum "Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja", 02. ožujka 2017.

Ekonomija doživljaja velika je razvojna prilika za turizam, kulturu i kreativne industrije u svijetu pa i Hrvatskoj, jer nudi mogućnost stvaranja prihoda od doživljaja koje ljudi danas traže više od proizvoda, poručeno je  s Hrvatsko-britanskog foruma "Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja".
Forum, koji je organiziralo britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj, okupio je oko 300 predstavnika turizma, kulture, kreativnih industrija iz Hrvatske te Velike Britanije, koja je u ekonomiji doživljaja daleko odmakla, uz udjel u BDP-u veći od 7 posto.
Forum su otvorili britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish, ministar turizma Gari Cappelli i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koji su istaknuli kako je to odlična prilika za početak suradnje britanskih i hrvatskih stručnjaka iz marketinga, turizma, kulture i drugih sektora u stvaranju doživljaja u Hrvatskoj koji mogu privući puno više od dosadašnjih oko 630.000 turista iz Britanije u Hrvatsku, ali i britanske investitore.


Češko-hrvatski gospodarski forum, 14. veljače 2017.

U Pragu je 14. veljače 2017. održan Češko-hrvatski gospodarski forum. Organiziran je u suradnji hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), Veleposlanstva Republike Hrvatske u Češkoj, češkog Ministarstva industrije i trgovine te češke Industrijske komore.
Gospodarska suradnja Hrvatske i Češke ima dobre razvojne izglede u području energetike, turizma, infrastrukture, prehrambene industrije i trgovine, izjavio je predsjednik Sabora Božo Petrov otvarajući češko-hrvatski gospodarski forum.Kako je priopćeno iz Sabora, tom prigodom češkim tvrtkama su predstavljeni katalog investicijskih mogućnosti, pravni okviri za ulaganja te niz javnih i privatnih projekata koji su u potrazi za strateškim partnerima.


Posjet predsjednice Republike Hrvatske Kuvajtu, 05. – 06. veljače 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 05. i 06. veljače 2017. godine Kuvajt. Dana 06. veljače predsjednica Republike Grabar-Kitarović otvorila je hrvatsko Veleposlanstvo u Kuvajtu.
Prigodom posjete održani su i razgovori gospodarskih delegacija u Kuvajtskoj trgovačkoj i industrijskoj komori. U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora, nalazili su se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić je istaknuo kako je u Kuvajtu iskazan veliki interes gospodarstvenika, posebno u području prehrambene industrije, ICT industrije, brodogradnje, obrambene industrije te turizma.
Potpredsjednik Kuvajtske trgovačke i industrijske komore Abdul Wahab Mohammad Al-Wazzan posebno je zadovoljan otvaranjem hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu. Smatra da će to pomoći daljnjoj komunikaciji i suradnji dviju zemalja, poslova i ljudi.


Hrvatsko-francuski poslovni forum, 30. siječnja 2017.

Hrvatska i Francuska imaju vrlo dobre odnose, no još je mnogo prostora za jačanje gospodarske suradnje posebice u graditeljstvu, automobilskoj i prehrambenoj industriji, energetici, turizmu, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima, istaknuto je na Hrvatsko-francuskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Forum je održan u sklopu posjeta skupine francuskih tvrtki Hrvatskoj, u organizaciji vodećeg francuskog Udruženja poslodavaca MEDEF.
Predsjednik HGK-a Luka Burilović je istaknuo kako Francuska zauzima 7. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku.
Potencijal za daljnju gospodarsku suradnju on vidi posebice u graditeljstvu, obrambenoj i automobilskoj industriji, energetici, turizmu i IT-u.
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier također je istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje, a predsjednik Poslovnog vijeća Udruge MEDEF International Charles Paradis je kazao kako su došli s 22 kompanije iz 7 različitih sektora, koji su zainteresirani za budući razvoj Hrvatske.
 

Trgovinske misije u 2016. godini:


Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum, 21. studenog 2016.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Ukrajini, organiziralo je Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum koji je platforma gospodarskoj suradnji i putem kojeg će naše tvrtke jednostavnije dobiti prilike nakon oporavka ovog tržišta od 45 milijuna stanovnika. Forum je okupio 250 gospodarstvenika od čega je njih 150 ukrajinskih.

 
Hrvatsko – slovački gospodarski forum, 08. studenog 2016.

Na Hrvatsko-slovačkom gospodarskom forumu, koji je održan 08. studenog 2016. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, sudjelovalo je 60 hrvatskih i 25 slovačkih tvrtki. Tijekom foruma potpisan je Sporazum o suradnji između HGK i Slovačke trgovinske i industrijske komore, kao i Memorandum o razumijevanju između HGK i Slovačke agencije za poticanje investicija i trgovine

 
Hrvatsko - azerbajdžanski gospodarski forum 25. listopada 2016.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović završila je trodnevni posjet Azerbajdžanu. Posljednjeg dana službenog posjeta je zajedno s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim otvorila gospodarski forum. Šefovi država dali su snažnu potporu gospodarstvenicima da surađuju kako bi vrlo dobre političke odnose dviju država pratili isto tako dobri odnosi na području gospodarstva. Na forumu je sudjelovalo 60-ak hrvatskih gospodarstvenika iz gotovo 40 tvrtki, te stotinjak azerbajdžanskih kompanija.


16. Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja, 13. - 15. lipnja 2016.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) održao se od 13. do 15. lipnja u Anconi. Forum, koji su prije 15 godina pokrenule Županijska komora Split i Gospodarska komora Ancone, okuplja 41 gospodarsku komoru te tri potporna člana iz sedam zemalja jadransko-jonske regije. Članice Foruma iz Hrvatske jesu nacionalna Hrvatska gospodarska komora te šest priobalnih županijskih komora – Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.
Forumu djeluju sljedeći okrugli stolovi (s mjerodavnim komorama):
• Okrugli stol za plavi rast: Privredna komora Crne Gore (Crna Gora), Gospodarska komora Bari (Italija)
• Okrugli stol za povezivanje regije: Gospodarska komora Ancone (Italija), Gospodarska komora Achaia (Grčka)
• Okrugli stol za kvalitetu okoliša i poljoprivredu: Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Unioncamere (Italija)
• Okrugli stol za održivi turizam: Hrvatska gospodarska komora (Hrvatska), Gospodarska komora Drača (Albanija)
• Okrugli stol za žensko poduzetništvo: HGK Županijska komora Split (Hrvatska), Gospodarska komora Udina (Italija).


Hrvatsko – kazahstanski gospodarski forum, 31. svibnja 2016.

Na Forumu u Zagrebu je sudjelovalo desetak kazahstanskih i trideset hrvatskih tvrtki, koje su već u konkretnim dogovorima o zajedničkim projektima u području graditeljstva, medicine i medicinske opreme, farmaceutike, prehrambene i IT industrije.
Kazahstan je jedna od ključnih točaka za povezivanje na području središnje Azije. Posljednjih godina trostruko se povećao broj hrvatskih tvrtki koje surađuju s Kazahstanom.
HGK vidi Kazahstan kao jednu od ključnih točaka za povezivanje Hrvatske s područjem središnje Azije, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova nastavit će se raditi na poboljšanju bilateralne suradnje.


Hrvatsko – kineski gospodarski forum, 30. svibnja 2016.

U Zagrebu je uspješno održan Hrvatsko - kineski gospodarski forum te Hrvatsko - kineski poslovni razgovori (pokrajina Zhejiang) u organizaciji Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT), Hrvatske gospodarske komore te Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang).
Na Forumu su predsjednik HGK, g. Burilović i predsjednica CCPIT-a Zhejiang-a, gđa. Wu Guiying potpisali Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT Zhejiang. Na Forumu je sudjelovalo oko 180 hrvatskih i kineskih tvrtki, te je ostvaren niz dogovora o suradnji.


Službena posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iranu, 18.-20. svibnja 2016.

Svečanim dočekom u Predsjedničkoj palači iranskog predsjednika Hasana Rouhanija, započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iranu. Nakon susreta dvoje predsjednika i bilateralnog sastanka hrvatskih i iranskih službenih izaslanstava, ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana, u nazočnosti dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora.
Današnji sastanak bio je prigoda kako bismo razgovarali o odnosima naših dviju država i područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
Bilateralne odnose između Hrvatske i Irana ocijenila je prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tijekom prethodnog razdoblja.
U nastavku posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović u Teheranu je održala odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, predsjednikom Parlamenta Islamske Republike Irana Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem te ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Džavadom Zarifom.
U sklopu posjeta potpisani su Ugovor o gospodarskoj suradnji između Irana i Hrvatske, te sporazum o suradnji između dviju gospodarskih komora.
Osim Ine i Končara, u hrvatskom gospodarskom izaslanstvu zastupljeni su između ostalih tvrtki i AD Plastik, Brodosplit, Crodux Plin, Dalekovod, Đuro Đaković Holding, Institut IGH, JGL, Rotoplast, TŽV Gredelj i Uljanik. 

 
Hrvatsko - poljski gospodarski forum, 11. - 12. svibnja 2016.

U Dubrovniku je održan Hrvatsko-poljski gospodarski forum koji je okupio više od sto gospodarstvenika u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih zajednica županija i Poljske gospodarske komore.
Suradnja s Poljskom je jako dobra, ali svakako može biti i bolja te sigurno postoje i prilike i mogućnosti za međusobnim surađivanjem, a posebno na projektima Jadran-Baltik-Crno more i LNG terminalima. Poljska je lider istočno europskih zemalja u privlačenju sredstava fondova EU te su svakako ovim projektima otvorene mogućnosti za zajednički nastup.
 
 

Trgovinske misije u 2015. godini:

 
Posjet zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova RH Republici Bjelarus - 08. i 09. lipnja 2015.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je 08. lipnja u Minsku političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Bjelarus Alenom Kupčinom. Razgovaralo se o bilateralnoj suradnji i kako ju ojačati u područjima kulture, turizma, prometa, energetike i poljoprivrede pri čemu je istaknuta potreba što skorijeg usvajanja bilateralnih ugovora oko kojih su pregovori u tijeku. Razmotrena su i brojna pitanja gospodarske suradnje te djelovanje nekih od najprominentnijih hrvatskih tvrtki na tržištu Republike Bjelarus, a zamjenik Klisović potpisao je sa zamjenicom Kupčinom Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bjelarus o gospodarskoj suradnji.
Sugovornici su razgovarali i o aktualnim pitanjima koja se tiču odnosa Republike Bjelarus i Europske unije, uključujući i perspektivu uže i projektno-orijentirane suradnje zemalja Istočnog partnerstva. Riječi je bilo i o kriznim žarištima u zemljama šireg susjedstva, posebno u Ukrajini.
U pratnji zamjenika Klisovića u Bjelarus je doputovalo 20-ak hrvatskih kompanija iz sektora građevine, kemijske industrije, industrije nafte i plina, prometa i industrijske infrastrukture, zaštite okoliša, IT i druge. Izaslanstvo je održalo sastanke i sa zamjenikom ministra energetike, zamjenikom ministra prometa i veza, te s prvom zamjenicom ministra prirodnih resursa i zaštite okoliša. Razmotrene su mogućnosti suradnje u ovim područjima i izražen interes za razvoj konkretnih partnerstava kroz zajednički angažman hrvatskih i bjelaruskih kompanija. Zamjenik Klisović predstavio je i hrvatske kompanije koje imaju interes za angažmanom na javnim radovima iz spomenutih resora.      
Uz individualne sastanke u resornim ministarstvima i agencijama koje je organiziralo Veleposlanstvo RH u Moskvi, u suradnji s HGK, organiziran je i gospodarski forum u gospodarskoj komori Republike Bjelarus na kojem su se predstavile mnoge hrvatske tvrtke te su održani i „bussiness-to business“ sastanci s potencijalnim  partnerima.


Posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Kazahstanu - 26. i 27. svibnja 2015
 
Tijekom boravka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Kazahstanu 26. i 27. svibnja 2015. hrvatske tvrtke imale su sastanke sa sugovornicima iz državnih institucija i držanih kompanija (Ministarstvo zdravlja, Kazagro, Kompanija Astana EXPO 2017, Kaznex-Invest, Kazahstan Engineering). Premijer Zoran Milanović održao je sastanke 27. svibnja 2015., s predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim i premijerom Karimom Massimovim, a zajedno s premijerom Kazahstana otvorio je Poslovni forum. Posebne sastanke sa sektorom obrane i ministrom obrane Kazahstana održala je obrambena i obrambeno-industrijska delegacija predvođena ministrom obrane Antom Kotromanovićem.
 
Tijekom 26. svibnja 2015., a 27. svibnja 2015. održan je poslovni forum i B2B sastanci, te je donesena odluka o osnutku Poslovnog vijeća Hrvatska – Kazahstan. Na poslovnom forumu sudjelovalo je i izaslanstvo HGK predvođeno predsjednikom Lukom Burilovićem, koji je potpisao Memorandum o suglasnosti o suradnji s Kaznex-investom. Iz područja obrambene industrije, niskogradnje i infrastrukturne izgradnje, elektroenergetike, IT-a, tekstilne, medicinske i prehrambene industrije, poljoprivrede i turizma sudjelovale su sljedeće hrvatske kompanije: Eurocable group, Kedobet, Estare Сulto, Geofoto, Turbomehanika, Pastor TVA, Institut IGH, Dalekovod, Pa-El, Cjevomont, Zagreb Montaža, Podravka,  Atlantic grupa, Sinitech, Poljoprivredni institut Osijek, Ecovit 1989,  Apipharma, Instrumentariа, Medical Intertrade, HS Produkt, Dok-Ing, Agencija Alan, Đuro Đaković Holding, Kroko, Šestan Busch, Ericsson Nicola Tesla, Agrivi, Studio HRG, Dekod, IBM, STORM grupa ,Uljanik, J.E.K. i S.O.L.E.N. Travel Agency.


Ministrica Pusić u službenom posjetu Iraku – 02. do 05. svibnja 2015.

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu s ppV i mvep Vesnom Pusić, u razdoblju od  02. do 05. svibnja 2015. godine posjetilo je Republiku Irak. Prvog dana posjeta održani su sastanci s predsjednikom iračkog Parlamenta Salimom al-Jabourijem i posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za Irak Jánom Kubišem, drugog dana s potpredsjednikom iračke Vlade Salimom Mutlagom, ministrom vanjskih poslova Ibrahimom al-Jaafarijem i ministrom nafte Adilom Abdulom Mahdijem. Trećeg dana održani su sastanci s predsjednikom Iraka Fuadom Masumom, ministricom za ženska pitanja Bayan Nouri, ministrom obrane Khaledom al-Obeidijem i predsjednikom Vlade iračkog Kurdistana Nechirvanom Barzanijem. Posljednji, četvrti dan posjeta, održani su sastanci s predsjednikom Parlamenta iračkog Kurdistana Yusufom Mohammedom i ministrom planiranja iračkog Kurdistana Ali Sindijem, a hrvatsko je izaslanstvo također posjetilo i izbjegličke kampove Baharka i Ankawa.
Posjet ppV i mvep Pusić prošao je iznimno uspješno, jer je hrvatsko izaslanstvo primljeno na najvišim razinama u Bagdadu i Erbilu (Irački Kurdistan). U razgovoru s najvišim iračkim dužnosnicima ppV i mvep Pusić istaknula je želju RH za jačanjem svekolikih odnosa s Irakom te iskazala podršku RH iračkoj Vladi u borbi protiv terorizma/ISIL-a. Naglašena je važnost jačanja gospodarskih odnosa jer za to postoje brojne mogućnosti, zahvaljujući, između ostalog,  odličnoj reputaciji hrvatskih tvrtki koje su nekad radile u Iraku. Kao četiri ključna područja na kojima je moguća međusobna suradnja istaknuti su: vojno-obrambena suradnja, gospodarstvo, razvojna pomoć, ali i mijenjanje imagea zemlje u međunarodnim odnosima.
 
Naše tvrtke s područja prehrambene industrije, energetike, građevine, IT-a i farmaceutike spremne su raditi u Iraku, neke su se interesirale za raspisane javne natječaje u Iraku te uspješno sudjeluju na tenderima, posebno u Bagdadu.  U razgovoru s ministrom nafte Republike Irak Adil Abdul Mahdijem, ministrica je naglasila kako tridesetak hrvatskih tvrtki ima interesa ili već radi s iračkim partnerima te ga je informirala o prioritetnim projektima Hrvatske. Konkretniji će rezultati u narednom razdoblju ipak ponajviše ovisiti o stabilizaciji regije i normalizaciji sigurnosno-političkih prilika.
 
Naglašeno je kako će Hrvatska u sklopu Globalne koalicije, u okvirima svojih mogućnosti, nastaviti pružati doprinos Iraku u borbi protiv ISIL-a te će svojim iskustvom u pomirenju i post-konfliktnoj tranziciji pomoći iračkom narodu u izgradnji države.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,24244.html


Zamjenik Klisović u Monaku predstavio mogućnosti ulaganja u Hrvatsku - Monte Carlo, 03. ožujka 2015.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je u utorak, 03. ožujka, u Kneževini Monako gdje je održana „Hrvatska investicijska radionica“ u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Agencije za investicije i konkurentnost i Komore za gospodarski razvoj Monaka. Osim zamjenika Klisovića, u izaslanstvu na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem, bio je i Damir Novinić, direktor Agencije za investicije i konkurentnost.

Hrvatsko je izaslanstvo razgovaralo s predstavnicima strukovnih udruženja monegaške Komore za gospodarski razvoj te ih upoznalo s gospodarskim prilikama u Hrvatskoj i prioritetnim gospodarskim projektima. Također, na radionici su sudjelovale monegaške tvrtke iz područja turizma, brodarstva, građevinarstva, obnovljivih izvora energije i farmaceutike, a s pojedinim tvrtkama održani su i zasebni sastanci o mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj. Zamjenik Klisović sastao se i s Gilleom Tonellijem, savjetnikom Vlade za vanjske poslove i suradnju s kojim je, između ostalog, razgovarao o suradnji na području psihosocijalne rehabilitacije i reintegracije žrtava mina. Istaknuta je i nužnost sklapanja sporazuma u području gospodarstva jer je Monako pokazao interes za ulaganja u turizam i projekte očuvanja okoliša.

Potpredsjednik Vlade Grčić sastao se i s Michelom Rogerom, državnim ministrom Kneževine Monako s kojim je razgovarao o jačanju hrvatsko-monegaških odnosa, osobito gospodarske suradnje zbog čega je predloženo potpisivanje Sporazuma o suradnji na području gospodarstva, kulture i sporta.

Radni posjet je organiziran uz podršku Jeana Kerwata, hrvatskog počasnog konzula u Kneževini Monako.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,23133.html


Zamjenik Klisović potpisao sporazum za jačanje gospodarske suradnje s Francuskom - 02. do 04. ožujka 2015.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je u ponedjeljak, 2. ožujka, u radnom posjetu Parizu gdje je s hrvatskom delegacijom sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca. U Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnog razvoja zamjenik Klisović održao je političke konzultacije s državnim tajnikom za europske poslove Harlemom Désirom s kojim je potpisao Akcijski plan Strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske pri čemu je istaknuta važnost Strateškog partnerstva kojeg su predsjednici vlada Hrvatske i Francuske sklopili još 2010.  Akcijskim planom, koji je danas potpisan, određeni su prioriteti suradnje za sljedeće tri godine, izradili su ga predstavnici gotovo svih hrvatskih i francuskih ministarstava, a cilj je jačanje političke, gospodarske, obrambene i sigurnosne suradnje , kao i suradnje na području znanosti i kulture. Na potpisivanju Akcijskog plana bili su prisutni predstavnici francuske Vlade koji surađuju s Hrvatskom, francuski partneri u organizaciji Festivala Francuske Rendez-vous, koji će se održati u Hrvatskoj od svibnja do listopada ove godine, zatim parlamentarne skupine prijateljstva u Senatu i Nacionalnoj skupštini Francuske, kao i hrvatski državljani koji su se istaknuli u gospodarskom i kulturnom životu Francuske.

Hrvatsku delegaciju u Parizu predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, a sudjelovao je i Damir Novinić, direktor Agencije za investicije i konkurentnost. Na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska - Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca potpredsjednik Vlade Grčić upoznao je predstavnike francuskih tvrtki o gospodarskim prilikama u Hrvatskoj, o prioritetnim projektima koji će biti financirani iz europskih fondova, te o mogućnostima koje se nude stranim ulagačima. Na sastanku je sudjelovalo tridesetak francuskih tvrtki iz područja infrastrukture i gradnje, željezničkog i cestovnog prometa, energetike, obrane, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a s pojedinim tvrtkama potpredsjednik Vlade Grčić, zamjenik Klisović i ostali članovi hrvatske delegacije održali su i zasebne sastanke o mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj.

U utorak 3. ožujka, hrvatska delegacija sudjelovala je u Monte Carlu na Hrvatskoj investicijskoj radionici na kojoj je zamjenik ministrice Klisović predstavio gospodarske potencijale Hrvatske nakon ulaska u EU.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,23129.html


Ministrica Pusić u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu - 23. do 28. veljače 2015.

Prva potpredsjednica  Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravila je od 23. do 28. veljače u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu.

Tijekom boravka u Braziliji 23. i 24. veljače, ministrica Pusić susrela se sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Savezne Republike Brazil, ministrom obrane Jacquesom Wagnerom, te ministricom za žensku politiku Eleonorom Menicucci. Brazil je šesta po veličini svjetska ekonomija s velikim potencijalom za gospodarski rast, bogatim prirodnim resursima, ogromnim potencijalom u poljoprivredi, turizmu, energetici, naftnoj industriji i uslužnim djelatnostima. Hrvatsko članstvo u EU trebalo bi dati novi poticaj za gospodarsku suradnju s Brazilom obzirom da je Brazil jedan od deset europskih strateških partnera u svijetu, ali prije svega i poticaj za hrvatsko-brazilske bilateralne odnose, posebno na području gospodarstva, konkretno brodogradnje, off-shore industrije istraživanja nafte i plina, pomorskog prijevoza i logistike, energetike, građevinskog i ITC sektora (posebno prometna infrastruktura), kao i vojno-obrambenog sektora Hrvatske, a u izaslanstvu ministrice bio je i član Uprave RH Alan.

Službeni posjet prve potpredsjednice Vlade i mvep Pusić Kolumbiji, 25. i 26. veljače prvi je posjet jednog visokog hrvatskog državnog dužnosnika toj zemlji još od uspostave bilateralnih odnosa prije dvadeset godina. To je ujedno i uzvratni posjet s obzirom da je kolumbijska ministrica vanjskih poslova María Ángela Holguín Cuéllar boravila u posjetu Hrvatskoj prošle godine kada je posjetila i DOK-ING. U Kolumbiji su u ministričinom izaslanstvu, osim člana Uprave RH Alan bili i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje.
Kolumbija je u središtu aktivnosti EU u Latinskoj Americi jer se radi o zemlji primateljici najvećeg volumena razvojne pomoći EU u tom dijelu svijeta. Hrvatska je još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja (obuka, regulatorni okvir minskog djelovanja), koji se provode uz potporu MVEP-a. Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje izravno su zaduženi za implementaciju projekata u Kolumbiji, a potpisivanjem sporazuma učvrstit će se prisutnost Hrvatske u Kolumbiji u tom sektoru čime se otvara mogućnost provedbe drugih bilateralnih razvojnih projekata.

Aktivnosti HCR-a u Kolumbiji i suradnja s Ministarstvom obrane omogućili su plasman strojeva za razminiranje DOK-ING-a na tržište Kolumbije što predstavlja uspješan primjer korištenja sustava razvojne suradnje u funkciji promicanja gospodarstva, a tvrtka Šestan-Busch ima i službenog predstavnika u Bogoti.

U Santiagu se 27. i 28. veljače održala konferencija na visokoj razini “Women in Power and Decision-making: Making a World of Difference”, u organizaciji predsjednice Čilea Michelle Bachelet i UN Women. Konferencija je dio kampanje Beijing +20 koju je potaknula agencija UN Women. Uz sudjelovanje na konferenciji ministrica Pusić sastala se i sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Heraldom Munozom s kojim je, osim o bilateralnim odnosima, razgovarala i o mogućnostima poticanja gospodarske suradnje.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/ministrica-pusic-u-sluzbenom-posjetu-brazilu-kolumbiji-i-cileu,23102.html

 
Održan najbrojniji Gospodarski forum hrvatskih i ruskih gospodarstvenika - 17. do 18. veljače 2015.

Više od 250 ruskih sudionika i 100 hrvatskih tvrtki sudjelovalo je na Gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji u Moskvi, 17. veljače 2015. Tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika, najznačajnije organizacije poduzetnika u Rusiji. Hrvatsko izaslanstvo predvodili su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Luka Burilović. Rusko izaslanstvo predvodili su zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik Moskovske asocijacije poduzetnika Andrej Jevgenjevič Podjenok.
https://www.hgk.hr/djelatnost/gosp_poljoprivredaprehrana/rusko-hrvatski-gospodarski-forum-hrvatska-u-moskvi-predstavlja-investicijski-potencijal

 
Potpredsjednik Vlade Grčić u Turkmenistanu – 04. do 06. veljače 2015.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i članovi hrvatskog izaslanstva, boravili su od 04. do 06. veljače 2015. u službenom posjetu Turkmenistanu.
 
Potpredsjednika Vlade i članove izaslanstva primio je predsjednik Turkmenistana Gurbanguly M. Berdimuhamedow, a  održana je i  2. sjednica Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju Hrvatske i Turkmenistana te gospodarski forum dviju zemalja.
https://vlada.gov.hr/vijesti/potpredsjednik-vlade-grcic-u-turkmenistanu/16360
 

Premijer Milanović u Turkmenistanu nazočio primopredaji broda izgrađenog u Puli - 05. prosinca 2014.

Premijer Milanović nazočio je zajedno s predsjednikom Turkmenistana Berdymuhamedovim svečanoj primopredaji broda Berkarar, prvoga od dvaju sestrinskih Ro-Pax trajekta za prijevoz kamiona. U posao isporuke broda Berkarar aktivno je bila uključena i hrvatska gospodarska diplomacija koja je s turkmenskim i ruskim vlastima dogovorila uspješan tranzit broda do Kaspijskog mora, odnosno do Međunarodne luke Turkmenbaši. S hrvatske strane prisutni su bili i zmvep Joško Klisović te Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara i Joško Mikulić, predsjednik Uprave Viadukta.
https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-turkmenistanu-sudjelovao-na-primopredaji-novog-broda-izgradjenog-u-uljaniku/15281