Trgovinske misije

Provedbom Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. uvodi se jedinstveno polugodišnje planiranje posjeta državnih gospodarskih izaslanstava ciljanim stranim tržištima u svrhu promocije hrvatskog gospodarstva. temeljem iskazanog interesa gospodarstvenika. Takvim pristupom, uz jasne kriterije za moguće sudjelovanje gospodarstvenika u delegaciji, osigurat će se bolja usklađenost aktivnosti i korištenja raspoloživih resursa u svrhu zastupanja hrvatskih gospodarskih interesa u inozemstvu.

 

Trgovinske misije u 2017. godini:
 

Poslovni forum Kako poslovati s Norveškom, 25. travnja 2017.

Poslovni forum Kako poslovati s Norveškom održan je 25. travnja 2017. godine u HGK. Poslovni forum dio je programa zajedničkih aktivnosti koje u partnerstvu provode HGK i organizacija Innovation Norway u okviru studije Poslovni razvoj u Hrvatskoj, za koju su lani u srpnju odobrena sredstava Bilateralnog fonda financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora.
Osobito perspektivna područja suradnje dviju zemalja su u brodogradnji, energetici, turizmu te u područjima definiranima Strategijom pametne specijalizacije.
Na forumu je sudjelovalo više od 70 gospodarstvenika koji su se upoznali s uvjetima poslovanja na norveškom tržištu te financijskim mehanizmima Europskoga gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.


Posjet predsjednice Republike Hrvatske Kataru, 22. - 23. travnja 2017.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, emirom Katara koji već godinama pokazuje interes za gradnju i opskrbu LNG-a svojim plinom. Taj bogati zaljevski emirat ima treće najveće svjetske zalihe plina, a nedavno je otvoren Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu. Po njezinim riječima, Katar je još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom EU-a kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.
Građevinski zamah zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru prilika je hrvatskim građevinskim tvrtkama, a činjenica da je ta zemlja jedan od velikih kupaca oružja prilika je vojnoj industriji. Hrvatski stručnjaci obučavaju katarske snajperiste i zaštitare VIP osoba, brodova i zrakoplova, sto je Kataru osobito važno zbog nogometnog prvenstva, a donedavni piloti  akrobatske zrakoplovne skupine "Krila Oluje" treniraju katarske vojne pilote. Katarcima se nude i borbena vozila Patrije, tenkovi M-84 Đure Đakovića te oružje i vojna oprema tvrtki HS produkt, Crosco, Šestan i DOK-ING.
Na katarskim policama će se sigurno naći Podravkini proizvodi, nakon što je ta prehrambena tvrtka s trećim najvećim trgovačkim lancem potpisala ugovor vrijedan oko 300.000 dolara.
Predsjednik HGK Luka Burilović potpisao je s predsjedavajućim Katarske komore Nj.V. šeikom Kalifom bin Jasimmom bin Mohammedom Al Thanijem Memorandum o razumijevanju između Katarske komore trgovine i industrije i Hrvatske gospodarske komore, dok je Veleposlanik RH Tomislav Bošnjak s ministrom lokalne uprave i okoliša Mohammed bin Abdullah Al Rumaihi potpisao Sporazum o suradnji na području zaštite okoliša i prirode između Vlade Države Katara i Vlade RH. Održan je i Katarsko-hrvatski gospodarski forum. S katarskim partnerima su na gospodarskom forumu razgovarali čelnici Đure Đakovića, Končara, Crosca, Jadranka Hotela, Klimaopreme, Baric i partnera, ukupno desetak hrvatskih tvrtki.


Hrvatsko-češki gospodarski forum, 29. ožujka 2017.

Hrvatska i Češka njeguju dobre bilateralne odnose istaknuto je na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i češki predsjednik Zeman naglasili su kako postoji značajan prostor za unaprjeđenje gospodarske suradnje, posebice na području turizma, energetike, prehrambene industrije, prometa i ICT tehnologije.
Češke investicije u Hrvatskoj su višestruko veće nego Hrvatske u Češku i gotovo u cijelosti su usmjerene u turistički sektor, uz iznimku jedne u financijski sektor, što je jasan znak da postoji značajan prostor da se unaprijedi gospodarska suradnja, kazala je Grabar-Kitarović. Kao najveće potencijale za unaprijeđenje suradnje navela je energetiku, promet, turizam, prehrambenu i prerađivačku industriju te IT sektor.
Na forumu je sudjelovalo 60-tak hrvatskih tvrtki i predstavnici 12 čeških tvrtki iz sektora telekomunikacijskih tehnologija, IT-a, prehrambene industrije, bankarstva, građevinarstva, metaloprerađivačke industrije, komunalne infrastrukture i turizma.


Švedsko-hrvatski gospodarski forum, 23. ožujka 2017.

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, organizirala je 23. ožujka u Göteborgu Švedsko-hrvatski gospodarski forum u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Kraljevini Švedskoj.
„Nadamo se potpori hrvatske zajednice u Švedskoj u prijenosu novih trendova i znanja te u povezivanju hrvatskoga gospodarstva sa švedskim tržištem. Hrvatska i Švedska imaju veliku mogućnost unapređenja gospodarskih odnosa i nadam se da će na poslovnim razgovorima hrvatski i švedski gospodarstvenici sklopiti nove poslove“, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Na gospodarskom forumu predstavljen je investicijski potencijal Republike Hrvatske i mogućnost unaprjeđenja gospodarske suradnje s Kraljevinom Švedskom te su održani poslovni razgovori dvadesetak hrvatskih i pedesetak švedskih gospodarstvenika.


Hrvatsko-britanski forum "Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja", 02. ožujka 2017.

Ekonomija doživljaja velika je razvojna prilika za turizam, kulturu i kreativne industrije u svijetu pa i Hrvatskoj, jer nudi mogućnost stvaranja prihoda od doživljaja koje ljudi danas traže više od proizvoda, poručeno je  s Hrvatsko-britanskog foruma "Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja".
Forum, koji je organiziralo britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj, okupio je oko 300 predstavnika turizma, kulture, kreativnih industrija iz Hrvatske te Velike Britanije, koja je u ekonomiji doživljaja daleko odmakla, uz udjel u BDP-u veći od 7 posto.
Forum su otvorili britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish, ministar turizma Gari Cappelli i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koji su istaknuli kako je to odlična prilika za početak suradnje britanskih i hrvatskih stručnjaka iz marketinga, turizma, kulture i drugih sektora u stvaranju doživljaja u Hrvatskoj koji mogu privući puno više od dosadašnjih oko 630.000 turista iz Britanije u Hrvatsku, ali i britanske investitore.


Češko-hrvatski gospodarski forum, 14. veljače 2017.

U Pragu je 14. veljače 2017. održan Češko-hrvatski gospodarski forum. Organiziran je u suradnji hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), Veleposlanstva Republike Hrvatske u Češkoj, češkog Ministarstva industrije i trgovine te češke Industrijske komore.
Gospodarska suradnja Hrvatske i Češke ima dobre razvojne izglede u području energetike, turizma, infrastrukture, prehrambene industrije i trgovine, izjavio je predsjednik Sabora Božo Petrov otvarajući češko-hrvatski gospodarski forum.Kako je priopćeno iz Sabora, tom prigodom češkim tvrtkama su predstavljeni katalog investicijskih mogućnosti, pravni okviri za ulaganja te niz javnih i privatnih projekata koji su u potrazi za strateškim partnerima.


Posjet predsjednice Republike Hrvatske Kuvajtu, 05. – 06. veljače 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 05. i 06. veljače 2017. godine Kuvajt. Dana 06. veljače predsjednica Republike Grabar-Kitarović otvorila je hrvatsko Veleposlanstvo u Kuvajtu.
Prigodom posjete održani su i razgovori gospodarskih delegacija u Kuvajtskoj trgovačkoj i industrijskoj komori. U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora, nalazili su se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić je istaknuo kako je u Kuvajtu iskazan veliki interes gospodarstvenika, posebno u području prehrambene industrije, ICT industrije, brodogradnje, obrambene industrije te turizma.
Potpredsjednik Kuvajtske trgovačke i industrijske komore Abdul Wahab Mohammad Al-Wazzan posebno je zadovoljan otvaranjem hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu. Smatra da će to pomoći daljnjoj komunikaciji i suradnji dviju zemalja, poslova i ljudi.


Hrvatsko-francuski poslovni forum, 30. siječnja 2017.

Hrvatska i Francuska imaju vrlo dobre odnose, no još je mnogo prostora za jačanje gospodarske suradnje posebice u graditeljstvu, automobilskoj i prehrambenoj industriji, energetici, turizmu, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima, istaknuto je na Hrvatsko-francuskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Forum je održan u sklopu posjeta skupine francuskih tvrtki Hrvatskoj, u organizaciji vodećeg francuskog Udruženja poslodavaca MEDEF.
Predsjednik HGK-a Luka Burilović je istaknuo kako Francuska zauzima 7. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku.
Potencijal za daljnju gospodarsku suradnju on vidi posebice u graditeljstvu, obrambenoj i automobilskoj industriji, energetici, turizmu i IT-u.
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier također je istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje, a predsjednik Poslovnog vijeća Udruge MEDEF International Charles Paradis je kazao kako su došli s 22 kompanije iz 7 različitih sektora, koji su zainteresirani za budući razvoj Hrvatske.

 

Trgovinske misije u 2016. godini:


Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum, 21. studenog 2016.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Ukrajini, organiziralo je Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum koji je platforma gospodarskoj suradnji i putem kojeg će naše tvrtke jednostavnije dobiti prilike nakon oporavka ovog tržišta od 45 milijuna stanovnika. Forum je okupio 250 gospodarstvenika od čega je njih 150 ukrajinskih.

 
Hrvatsko – slovački gospodarski forum, 08. studenog 2016.

Na Hrvatsko-slovačkom gospodarskom forumu, koji je održan 08. studenog 2016. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, sudjelovalo je 60 hrvatskih i 25 slovačkih tvrtki. Tijekom foruma potpisan je Sporazum o suradnji između HGK i Slovačke trgovinske i industrijske komore, kao i Memorandum o razumijevanju između HGK i Slovačke agencije za poticanje investicija i trgovine

 
Hrvatsko - azerbajdžanski gospodarski forum 25. listopada 2016.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović završila je trodnevni posjet Azerbajdžanu. Posljednjeg dana službenog posjeta je zajedno s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim otvorila gospodarski forum. Šefovi država dali su snažnu potporu gospodarstvenicima da surađuju kako bi vrlo dobre političke odnose dviju država pratili isto tako dobri odnosi na području gospodarstva. Na forumu je sudjelovalo 60-ak hrvatskih gospodarstvenika iz gotovo 40 tvrtki, te stotinjak azerbajdžanskih kompanija.


16. Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja, 13. - 15. lipnja 2016.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) održao se od 13. do 15. lipnja u Anconi. Forum, koji su prije 15 godina pokrenule Županijska komora Split i Gospodarska komora Ancone, okuplja 41 gospodarsku komoru te tri potporna člana iz sedam zemalja jadransko-jonske regije. Članice Foruma iz Hrvatske jesu nacionalna Hrvatska gospodarska komora te šest priobalnih županijskih komora – Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.
Forumu djeluju sljedeći okrugli stolovi (s mjerodavnim komorama):
• Okrugli stol za plavi rast: Privredna komora Crne Gore (Crna Gora), Gospodarska komora Bari (Italija)
• Okrugli stol za povezivanje regije: Gospodarska komora Ancone (Italija), Gospodarska komora Achaia (Grčka)
• Okrugli stol za kvalitetu okoliša i poljoprivredu: Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Unioncamere (Italija)
• Okrugli stol za održivi turizam: Hrvatska gospodarska komora (Hrvatska), Gospodarska komora Drača (Albanija)
• Okrugli stol za žensko poduzetništvo: HGK Županijska komora Split (Hrvatska), Gospodarska komora Udina (Italija).


Hrvatsko – kazahstanski gospodarski forum, 31. svibnja 2016.

Na Forumu u Zagrebu je sudjelovalo desetak kazahstanskih i trideset hrvatskih tvrtki, koje su već u konkretnim dogovorima o zajedničkim projektima u području graditeljstva, medicine i medicinske opreme, farmaceutike, prehrambene i IT industrije.
Kazahstan je jedna od ključnih točaka za povezivanje na području središnje Azije. Posljednjih godina trostruko se povećao broj hrvatskih tvrtki koje surađuju s Kazahstanom.
HGK vidi Kazahstan kao jednu od ključnih točaka za povezivanje Hrvatske s područjem središnje Azije, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova nastavit će se raditi na poboljšanju bilateralne suradnje.


Hrvatsko – kineski gospodarski forum, 30. svibnja 2016.

U Zagrebu je uspješno održan Hrvatsko - kineski gospodarski forum te Hrvatsko - kineski poslovni razgovori (pokrajina Zhejiang) u organizaciji Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT), Hrvatske gospodarske komore te Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang).
Na Forumu su predsjednik HGK, g. Burilović i predsjednica CCPIT-a Zhejiang-a, gđa. Wu Guiying potpisali Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT Zhejiang. Na Forumu je sudjelovalo oko 180 hrvatskih i kineskih tvrtki, te je ostvaren niz dogovora o suradnji.


Službena posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iranu, 18.-20. svibnja 2016.

Svečanim dočekom u Predsjedničkoj palači iranskog predsjednika Hasana Rouhanija, započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iranu. Nakon susreta dvoje predsjednika i bilateralnog sastanka hrvatskih i iranskih službenih izaslanstava, ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana, u nazočnosti dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora.
Današnji sastanak bio je prigoda kako bismo razgovarali o odnosima naših dviju država i područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
Bilateralne odnose između Hrvatske i Irana ocijenila je prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tijekom prethodnog razdoblja.
U nastavku posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović u Teheranu je održala odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, predsjednikom Parlamenta Islamske Republike Irana Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem te ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Džavadom Zarifom.
U sklopu posjeta potpisani su Ugovor o gospodarskoj suradnji između Irana i Hrvatske, te sporazum o suradnji između dviju gospodarskih komora.
Osim Ine i Končara, u hrvatskom gospodarskom izaslanstvu zastupljeni su između ostalih tvrtki i AD Plastik, Brodosplit, Crodux Plin, Dalekovod, Đuro Đaković Holding, Institut IGH, JGL, Rotoplast, TŽV Gredelj i Uljanik. 

 
Hrvatsko - poljski gospodarski forum, 11. - 12. svibnja 2016.

U Dubrovniku je održan Hrvatsko-poljski gospodarski forum koji je okupio više od sto gospodarstvenika u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih zajednica županija i Poljske gospodarske komore.
Suradnja s Poljskom je jako dobra, ali svakako može biti i bolja te sigurno postoje i prilike i mogućnosti za međusobnim surađivanjem, a posebno na projektima Jadran-Baltik-Crno more i LNG terminalima. Poljska je lider istočno europskih zemalja u privlačenju sredstava fondova EU te su svakako ovim projektima otvorene mogućnosti za zajednički nastup.
 
 

Trgovinske misije u 2015. godini:

 
Posjet zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova RH Republici Bjelarus - 08. i 09. lipnja 2015.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je 08. lipnja u Minsku političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Bjelarus Alenom Kupčinom. Razgovaralo se o bilateralnoj suradnji i kako ju ojačati u područjima kulture, turizma, prometa, energetike i poljoprivrede pri čemu je istaknuta potreba što skorijeg usvajanja bilateralnih ugovora oko kojih su pregovori u tijeku. Razmotrena su i brojna pitanja gospodarske suradnje te djelovanje nekih od najprominentnijih hrvatskih tvrtki na tržištu Republike Bjelarus, a zamjenik Klisović potpisao je sa zamjenicom Kupčinom Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bjelarus o gospodarskoj suradnji.
Sugovornici su razgovarali i o aktualnim pitanjima koja se tiču odnosa Republike Bjelarus i Europske unije, uključujući i perspektivu uže i projektno-orijentirane suradnje zemalja Istočnog partnerstva. Riječi je bilo i o kriznim žarištima u zemljama šireg susjedstva, posebno u Ukrajini.
U pratnji zamjenika Klisovića u Bjelarus je doputovalo 20-ak hrvatskih kompanija iz sektora građevine, kemijske industrije, industrije nafte i plina, prometa i industrijske infrastrukture, zaštite okoliša, IT i druge. Izaslanstvo je održalo sastanke i sa zamjenikom ministra energetike, zamjenikom ministra prometa i veza, te s prvom zamjenicom ministra prirodnih resursa i zaštite okoliša. Razmotrene su mogućnosti suradnje u ovim područjima i izražen interes za razvoj konkretnih partnerstava kroz zajednički angažman hrvatskih i bjelaruskih kompanija. Zamjenik Klisović predstavio je i hrvatske kompanije koje imaju interes za angažmanom na javnim radovima iz spomenutih resora.      
Uz individualne sastanke u resornim ministarstvima i agencijama koje je organiziralo Veleposlanstvo RH u Moskvi, u suradnji s HGK, organiziran je i gospodarski forum u gospodarskoj komori Republike Bjelarus na kojem su se predstavile mnoge hrvatske tvrtke te su održani i „bussiness-to business“ sastanci s potencijalnim  partnerima.


Posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Kazahstanu - 26. i 27. svibnja 2015
 
Tijekom boravka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Kazahstanu 26. i 27. svibnja 2015. hrvatske tvrtke imale su sastanke sa sugovornicima iz državnih institucija i držanih kompanija (Ministarstvo zdravlja, Kazagro, Kompanija Astana EXPO 2017, Kaznex-Invest, Kazahstan Engineering). Premijer Zoran Milanović održao je sastanke 27. svibnja 2015., s predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim i premijerom Karimom Massimovim, a zajedno s premijerom Kazahstana otvorio je Poslovni forum. Posebne sastanke sa sektorom obrane i ministrom obrane Kazahstana održala je obrambena i obrambeno-industrijska delegacija predvođena ministrom obrane Antom Kotromanovićem.
 
Tijekom 26. svibnja 2015., a 27. svibnja 2015. održan je poslovni forum i B2B sastanci, te je donesena odluka o osnutku Poslovnog vijeća Hrvatska – Kazahstan. Na poslovnom forumu sudjelovalo je i izaslanstvo HGK predvođeno predsjednikom Lukom Burilovićem, koji je potpisao Memorandum o suglasnosti o suradnji s Kaznex-investom. Iz područja obrambene industrije, niskogradnje i infrastrukturne izgradnje, elektroenergetike, IT-a, tekstilne, medicinske i prehrambene industrije, poljoprivrede i turizma sudjelovale su sljedeće hrvatske kompanije: Eurocable group, Kedobet, Estare Сulto, Geofoto, Turbomehanika, Pastor TVA, Institut IGH, Dalekovod, Pa-El, Cjevomont, Zagreb Montaža, Podravka,  Atlantic grupa, Sinitech, Poljoprivredni institut Osijek, Ecovit 1989,  Apipharma, Instrumentariа, Medical Intertrade, HS Produkt, Dok-Ing, Agencija Alan, Đuro Đaković Holding, Kroko, Šestan Busch, Ericsson Nicola Tesla, Agrivi, Studio HRG, Dekod, IBM, STORM grupa ,Uljanik, J.E.K. i S.O.L.E.N. Travel Agency.


Ministrica Pusić u službenom posjetu Iraku – 02. do 05. svibnja 2015.

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu s ppV i mvep Vesnom Pusić, u razdoblju od  02. do 05. svibnja 2015. godine posjetilo je Republiku Irak. Prvog dana posjeta održani su sastanci s predsjednikom iračkog Parlamenta Salimom al-Jabourijem i posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za Irak Jánom Kubišem, drugog dana s potpredsjednikom iračke Vlade Salimom Mutlagom, ministrom vanjskih poslova Ibrahimom al-Jaafarijem i ministrom nafte Adilom Abdulom Mahdijem. Trećeg dana održani su sastanci s predsjednikom Iraka Fuadom Masumom, ministricom za ženska pitanja Bayan Nouri, ministrom obrane Khaledom al-Obeidijem i predsjednikom Vlade iračkog Kurdistana Nechirvanom Barzanijem. Posljednji, četvrti dan posjeta, održani su sastanci s predsjednikom Parlamenta iračkog Kurdistana Yusufom Mohammedom i ministrom planiranja iračkog Kurdistana Ali Sindijem, a hrvatsko je izaslanstvo također posjetilo i izbjegličke kampove Baharka i Ankawa.
Posjet ppV i mvep Pusić prošao je iznimno uspješno, jer je hrvatsko izaslanstvo primljeno na najvišim razinama u Bagdadu i Erbilu (Irački Kurdistan). U razgovoru s najvišim iračkim dužnosnicima ppV i mvep Pusić istaknula je želju RH za jačanjem svekolikih odnosa s Irakom te iskazala podršku RH iračkoj Vladi u borbi protiv terorizma/ISIL-a. Naglašena je važnost jačanja gospodarskih odnosa jer za to postoje brojne mogućnosti, zahvaljujući, između ostalog,  odličnoj reputaciji hrvatskih tvrtki koje su nekad radile u Iraku. Kao četiri ključna područja na kojima je moguća međusobna suradnja istaknuti su: vojno-obrambena suradnja, gospodarstvo, razvojna pomoć, ali i mijenjanje imagea zemlje u međunarodnim odnosima.
 
Naše tvrtke s područja prehrambene industrije, energetike, građevine, IT-a i farmaceutike spremne su raditi u Iraku, neke su se interesirale za raspisane javne natječaje u Iraku te uspješno sudjeluju na tenderima, posebno u Bagdadu.  U razgovoru s ministrom nafte Republike Irak Adil Abdul Mahdijem, ministrica je naglasila kako tridesetak hrvatskih tvrtki ima interesa ili već radi s iračkim partnerima te ga je informirala o prioritetnim projektima Hrvatske. Konkretniji će rezultati u narednom razdoblju ipak ponajviše ovisiti o stabilizaciji regije i normalizaciji sigurnosno-političkih prilika.
 
Naglašeno je kako će Hrvatska u sklopu Globalne koalicije, u okvirima svojih mogućnosti, nastaviti pružati doprinos Iraku u borbi protiv ISIL-a te će svojim iskustvom u pomirenju i post-konfliktnoj tranziciji pomoći iračkom narodu u izgradnji države.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,24244.html


Zamjenik Klisović u Monaku predstavio mogućnosti ulaganja u Hrvatsku - Monte Carlo, 03. ožujka 2015.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je u utorak, 03. ožujka, u Kneževini Monako gdje je održana „Hrvatska investicijska radionica“ u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Agencije za investicije i konkurentnost i Komore za gospodarski razvoj Monaka. Osim zamjenika Klisovića, u izaslanstvu na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem, bio je i Damir Novinić, direktor Agencije za investicije i konkurentnost.

Hrvatsko je izaslanstvo razgovaralo s predstavnicima strukovnih udruženja monegaške Komore za gospodarski razvoj te ih upoznalo s gospodarskim prilikama u Hrvatskoj i prioritetnim gospodarskim projektima. Također, na radionici su sudjelovale monegaške tvrtke iz područja turizma, brodarstva, građevinarstva, obnovljivih izvora energije i farmaceutike, a s pojedinim tvrtkama održani su i zasebni sastanci o mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj. Zamjenik Klisović sastao se i s Gilleom Tonellijem, savjetnikom Vlade za vanjske poslove i suradnju s kojim je, između ostalog, razgovarao o suradnji na području psihosocijalne rehabilitacije i reintegracije žrtava mina. Istaknuta je i nužnost sklapanja sporazuma u području gospodarstva jer je Monako pokazao interes za ulaganja u turizam i projekte očuvanja okoliša.

Potpredsjednik Vlade Grčić sastao se i s Michelom Rogerom, državnim ministrom Kneževine Monako s kojim je razgovarao o jačanju hrvatsko-monegaških odnosa, osobito gospodarske suradnje zbog čega je predloženo potpisivanje Sporazuma o suradnji na području gospodarstva, kulture i sporta.

Radni posjet je organiziran uz podršku Jeana Kerwata, hrvatskog počasnog konzula u Kneževini Monako.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,23133.html


Zamjenik Klisović potpisao sporazum za jačanje gospodarske suradnje s Francuskom - 02. do 04. ožujka 2015.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je u ponedjeljak, 2. ožujka, u radnom posjetu Parizu gdje je s hrvatskom delegacijom sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca. U Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnog razvoja zamjenik Klisović održao je političke konzultacije s državnim tajnikom za europske poslove Harlemom Désirom s kojim je potpisao Akcijski plan Strateškog partnerstva između Hrvatske i Francuske pri čemu je istaknuta važnost Strateškog partnerstva kojeg su predsjednici vlada Hrvatske i Francuske sklopili još 2010.  Akcijskim planom, koji je danas potpisan, određeni su prioriteti suradnje za sljedeće tri godine, izradili su ga predstavnici gotovo svih hrvatskih i francuskih ministarstava, a cilj je jačanje političke, gospodarske, obrambene i sigurnosne suradnje , kao i suradnje na području znanosti i kulture. Na potpisivanju Akcijskog plana bili su prisutni predstavnici francuske Vlade koji surađuju s Hrvatskom, francuski partneri u organizaciji Festivala Francuske Rendez-vous, koji će se održati u Hrvatskoj od svibnja do listopada ove godine, zatim parlamentarne skupine prijateljstva u Senatu i Nacionalnoj skupštini Francuske, kao i hrvatski državljani koji su se istaknuli u gospodarskom i kulturnom životu Francuske.

Hrvatsku delegaciju u Parizu predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, a sudjelovao je i Damir Novinić, direktor Agencije za investicije i konkurentnost. Na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska - Hrvatska u francuskom udruženju poslodavaca potpredsjednik Vlade Grčić upoznao je predstavnike francuskih tvrtki o gospodarskim prilikama u Hrvatskoj, o prioritetnim projektima koji će biti financirani iz europskih fondova, te o mogućnostima koje se nude stranim ulagačima. Na sastanku je sudjelovalo tridesetak francuskih tvrtki iz područja infrastrukture i gradnje, željezničkog i cestovnog prometa, energetike, obrane, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a s pojedinim tvrtkama potpredsjednik Vlade Grčić, zamjenik Klisović i ostali članovi hrvatske delegacije održali su i zasebne sastanke o mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj.

U utorak 3. ožujka, hrvatska delegacija sudjelovala je u Monte Carlu na Hrvatskoj investicijskoj radionici na kojoj je zamjenik ministrice Klisović predstavio gospodarske potencijale Hrvatske nakon ulaska u EU.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,23129.html


Ministrica Pusić u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu - 23. do 28. veljače 2015.

Prva potpredsjednica  Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravila je od 23. do 28. veljače u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu.

Tijekom boravka u Braziliji 23. i 24. veljače, ministrica Pusić susrela se sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Savezne Republike Brazil, ministrom obrane Jacquesom Wagnerom, te ministricom za žensku politiku Eleonorom Menicucci. Brazil je šesta po veličini svjetska ekonomija s velikim potencijalom za gospodarski rast, bogatim prirodnim resursima, ogromnim potencijalom u poljoprivredi, turizmu, energetici, naftnoj industriji i uslužnim djelatnostima. Hrvatsko članstvo u EU trebalo bi dati novi poticaj za gospodarsku suradnju s Brazilom obzirom da je Brazil jedan od deset europskih strateških partnera u svijetu, ali prije svega i poticaj za hrvatsko-brazilske bilateralne odnose, posebno na području gospodarstva, konkretno brodogradnje, off-shore industrije istraživanja nafte i plina, pomorskog prijevoza i logistike, energetike, građevinskog i ITC sektora (posebno prometna infrastruktura), kao i vojno-obrambenog sektora Hrvatske, a u izaslanstvu ministrice bio je i član Uprave RH Alan.

Službeni posjet prve potpredsjednice Vlade i mvep Pusić Kolumbiji, 25. i 26. veljače prvi je posjet jednog visokog hrvatskog državnog dužnosnika toj zemlji još od uspostave bilateralnih odnosa prije dvadeset godina. To je ujedno i uzvratni posjet s obzirom da je kolumbijska ministrica vanjskih poslova María Ángela Holguín Cuéllar boravila u posjetu Hrvatskoj prošle godine kada je posjetila i DOK-ING. U Kolumbiji su u ministričinom izaslanstvu, osim člana Uprave RH Alan bili i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje.
Kolumbija je u središtu aktivnosti EU u Latinskoj Americi jer se radi o zemlji primateljici najvećeg volumena razvojne pomoći EU u tom dijelu svijeta. Hrvatska je još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja (obuka, regulatorni okvir minskog djelovanja), koji se provode uz potporu MVEP-a. Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje izravno su zaduženi za implementaciju projekata u Kolumbiji, a potpisivanjem sporazuma učvrstit će se prisutnost Hrvatske u Kolumbiji u tom sektoru čime se otvara mogućnost provedbe drugih bilateralnih razvojnih projekata.

Aktivnosti HCR-a u Kolumbiji i suradnja s Ministarstvom obrane omogućili su plasman strojeva za razminiranje DOK-ING-a na tržište Kolumbije što predstavlja uspješan primjer korištenja sustava razvojne suradnje u funkciji promicanja gospodarstva, a tvrtka Šestan-Busch ima i službenog predstavnika u Bogoti.

U Santiagu se 27. i 28. veljače održala konferencija na visokoj razini “Women in Power and Decision-making: Making a World of Difference”, u organizaciji predsjednice Čilea Michelle Bachelet i UN Women. Konferencija je dio kampanje Beijing +20 koju je potaknula agencija UN Women. Uz sudjelovanje na konferenciji ministrica Pusić sastala se i sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Heraldom Munozom s kojim je, osim o bilateralnim odnosima, razgovarala i o mogućnostima poticanja gospodarske suradnje.
http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/ministrica-pusic-u-sluzbenom-posjetu-brazilu-kolumbiji-i-cileu,23102.html

 
Održan najbrojniji Gospodarski forum hrvatskih i ruskih gospodarstvenika - 17. do 18. veljače 2015.

Više od 250 ruskih sudionika i 100 hrvatskih tvrtki sudjelovalo je na Gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji u Moskvi, 17. veljače 2015. Tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika, najznačajnije organizacije poduzetnika u Rusiji. Hrvatsko izaslanstvo predvodili su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Luka Burilović. Rusko izaslanstvo predvodili su zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik Moskovske asocijacije poduzetnika Andrej Jevgenjevič Podjenok.
https://www.hgk.hr/djelatnost/gosp_poljoprivredaprehrana/rusko-hrvatski-gospodarski-forum-hrvatska-u-moskvi-predstavlja-investicijski-potencijal

 
Potpredsjednik Vlade Grčić u Turkmenistanu – 04. do 06. veljače 2015.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i članovi hrvatskog izaslanstva, boravili su od 04. do 06. veljače 2015. u službenom posjetu Turkmenistanu.
 
Potpredsjednika Vlade i članove izaslanstva primio je predsjednik Turkmenistana Gurbanguly M. Berdimuhamedow, a  održana je i  2. sjednica Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju Hrvatske i Turkmenistana te gospodarski forum dviju zemalja.
https://vlada.gov.hr/vijesti/potpredsjednik-vlade-grcic-u-turkmenistanu/16360
 

Premijer Milanović u Turkmenistanu nazočio primopredaji broda izgrađenog u Puli - 05. prosinca 2014.

Premijer Milanović nazočio je zajedno s predsjednikom Turkmenistana Berdymuhamedovim svečanoj primopredaji broda Berkarar, prvoga od dvaju sestrinskih Ro-Pax trajekta za prijevoz kamiona. U posao isporuke broda Berkarar aktivno je bila uključena i hrvatska gospodarska diplomacija koja je s turkmenskim i ruskim vlastima dogovorila uspješan tranzit broda do Kaspijskog mora, odnosno do Međunarodne luke Turkmenbaši. S hrvatske strane prisutni su bili i zmvep Joško Klisović te Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara i Joško Mikulić, predsjednik Uprave Viadukta.
https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-turkmenistanu-sudjelovao-na-primopredaji-novog-broda-izgradjenog-u-uljaniku/15281