Trgovinske misije

Kroz sustav Gospodarske diplomacije uvedeno je planiranja posjeta državnih gospodarskih izaslanstava ciljanim stranim tržištima u svrhu promocije hrvatskog gospodarstva a temeljem iskazanog interesa gospodarstvenika. Takvim pristupom, uz jasne kriterije za moguće sudjelovanje gospodarstvenika u delegaciji, osigurat će se bolja usklađenost aktivnosti i korištenja raspoloživih resursa u svrhu zastupanja hrvatskih gospodarskih interesa u inozemstvu.

 

Trgovinske misije u 2019. godini:


Albansko-hrvatski gospodarski forum, 18. srpnja 2019.

Investicije u infrastrukturu, vatrogasni proizvodi, turizam i zaštita okoliša, neka su od područja s potencijalom jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Albanije, istaknuto je na albansko-hrvatskom gospodarskom forumu u Tirani, održanom u sklopu službenoga posjeta ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata Albaniji.
Forum je održan u organizaciji Komore za trgovinu i industriju Tirane i HGK, a na B2B razgovorima sudjelovalo je više od 80 albanskih i hrvatskih tvrtki.
U priopćenju Hrvatske gospodarske komore (HGK) prenosi se izjava ministra Horvata koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na forumu te naglasio kako je Hrvatska predana jačanju gospodarskih veza s Republikom Albanijom s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata.
Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić je kazao kako se trgovinska razmjena Hrvatske i Albanije gotovo udvostručila u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, s 11,5 na 21,5 milijuna eura.


Azerbajdžansko–hrvatski gospodarski forum, 29. travnja 2019. 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je otvorila Azerbajdžansko–hrvatski gospodarski forum koji je u organizaciji HGK i AzPromo-a okupio više od 80 gospodarstvenika. Tom prigodom otvorena je i izložba „Hrvatska – bljesak raznolikosti“ hrvatskih fotografa Maria Romulića i Dražena Stojčića.
Glavno bogatstvo Azerbajdžana leži u bogatim rezervama nafte, prirodnog plina i velikom poljoprivrednom potencijalu na koji pozitivan utjecaj imaju povoljni klimatski uvjeti. Na gospodarskom forumu sudjelovale su tvrtke Atir, Enigma Aviation Travel, GEO-TEO, IND-EKO, Končar, Podravka, Tehno Filter, Potestas, Telecor i Velox.
Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Azerbajdžana u 2018. iznosila je 407 milijuna dolara što je porast od 62 posto u odnosu na 2017. Izvoz je u 2018. iznosio 980 tisuća dolara, što je rast od 25 posto, dok je uvoz iznosio 406 milijuna dolara, što je rast od 62 posto.
Iako je riječ o velikom povećanju, robna razmjena je daleko ispod potencijala, smatra potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.
S obzirom da se gospodarski razvoj Azerbajdžana može ponajviše pripisati velikom i rastućem izvozu nafte i plina u tome svoju priliku vidi hrvatska tvrtka IND-EKO. Njezini su izvozni aduti oprema za čišćenje spremnika nafte bez ulaska ljudi, zatim proizvodi za vodno-komunalnu infrastrukturu te znanje i tehnologija u sanaciji zagađenih područja i gospodarenju otpadom.
Tvrtka Tehno filter bavi se projektiranjem, proizvodnjom i montažom sustava za aspiraciju prašine u raznim granama industrije, a iskorak na azerbajdžansko tržište dio je plana jačanja kapaciteta i prisutnosti na tržištima izvan EU.
Na gospodarskom forumu sudjelovala je i tvrtka Atir, koja se bavi proizvodnjom eksplozivnim tvari za civilnu i vojnu uporabu. Do sada su njihovi proizvodi bili prisutni na Bliskom Istoku i u Africi, a želja im je proširiti se na tržišta Azije i Europe. Stoga su u povećanje proizvodnje u protekle dvije godine uložili oko 5 milijuna kuna.


Poslovni forum "16+1", 12. travnja 2019.

Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore.
Ovdje je preko 360 tvrtki iz sedamnaest država s gotovo tisuću sudionika. Od toga preko sto predstavnika bankarskog sektora. Predstavljeni su novi modeli financiranja, otvorena je mogućnost ulaska kineskih financijskih institucija u RH kako bi se projekti, za koje trenutno ne možemo ishoditi bespovratne potpore u EK, mogli financirati i ostvariti, rekao je Horvat. Vezano uz slučaj Uljanika, Horvat je naglasio je kako će u iduća dva tjedna u Hrvatsku stići i kineski brodograditelji. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.
Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.
HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.   
Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.
Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.
Predsjednik HGK Luka Burilović jako je zadovoljan skupom, dodajući kako će ovaj skup bit prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristi se prednost 'domaćeg terena', a dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed.
Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.


Hrvatsko – indijski poslovni forum, 27. ožujka 2019.

Mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Indije su velike, posebice u sektoru IT industrije, turizma, poljoprivrede, tekstilne i kožne industrije, farmaceutike, energetike i obrane, istaknuto je u srijedu na Hrvatsko-indijskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), na kojem je sudjelovalo stotinjak hrvatskih i oko 30 indijskih tvrtki. Forum je organizirao HGK u suradnji s Veleposlanstvom Indije u Hrvatskoj i indijskim komorama ASSOCHAM, CII i FICCI, u povodu službenog posjeta predsjednika Republike Indije Ram Nath Kovinde Hrvatskoj.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako Hrvatska iz godine u godinu bilježi stalan porast dolazaka i noćenja indijskih turista pa je tako Hrvatsku prošle godine posjetilo gotovo 20 puta više turista nego 2011. godine. U Hrvatskoj i domaći i strani ulagači imaju isti tretman, a radi povećanja izravnih domaćih i stranih ulaganja te povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kontinuirano se unaprjeđuje zakonodavni okvir za poticanje ulaganja. Predsjednica je kazala i da povećanje gospodarske suradnje ima velike mogućnosti posebice u IT sektoru, brodogradnji, farmaceutici, obrambenom sektoru  te transportu, posebice preko Luke Rijeka.
Predsjednik Republike Indije Ram Nath Kovinda također je ocijenio da postoje velike mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa dviju zemlja, posebice u područjima tehnologije, farmaceutike, turizma, infrastrukturnih projekata, energetike, obrane te je pozvao hrvatske kompanije da tu iskoriste svoju priliku.
Predsjednik HGK Luka Burilović je rekao kako veliki prostor za poboljšanje suradnje postoji u tradicionalnim sektorima poput tekstilnog, kožnog, poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno kave i duhana. S obzirom na potražnju Indije za energijom i okretanje prema obnovljivim izvorima energija, prilike se otvaraju i u području energetike, kazao je te dodao da ga posebice veseli veliki odaziv poduzetnika na današnji Forum.
U sklopu Foruma potpisani su sporazumi o suradnji između HGK i Udruženja trgovinskih i industrijskih komora Indije (ASSOCHAM), Konfederacije indijskih industrija (CII) i Federacije indijskih trgovinskih i industrijskih komora. To će, kako je rečeno, olakšati domaćim i indijskim kompanijama pronalazak izlazak na nova tržišta i pronalazak kvalitetnih partnera.


Njemačko-hrvatski gospodarski forum, 19. veljače 2019.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je u Berlinu Njemačko-hrvatski gospodarski forum, a tom prilikom je još jednom njemačke poduzetnike pozvala na pojačane investicije u Hrvatsku. „Gospodarski odnosi Njemačke i Hrvatske su dobri, no postoji mnogo prostora za njihovo poboljšanje. To se posebice odnosi na hrvatski izvoz na njemačko tržište“, rekla je hrvatska predsjednica otvarajući Njemačko-hrvatski gospodarski forum u organizaciji njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnika te Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Osim povećanja izvoza, Grabar-Kitarović je istaknula i mogućnost povećanja direktnih njemačkih investicija za što, kako je rekla, Hrvatska u posljednje vrijeme pojačano stvara uvjete. Ona je naglasila kako su još ostale mnoge reforme posebice u području javne uprave i pravosuđa.
Predsjednik njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnika Mario Ohoven je ukazao na nedovoljnu zastupljenost njemačkog manjeg i srednjeg sektora u Hrvatskoj.
Predsjednik HGK-a Luka Burilović ukazao je na potrebu produbljivanja gospodarskih odnosa, posebice u sektoru trgovine i prehrambene industrije.
Jedna od glavnih tema Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma je i digitalizacija i mogućnosti koje tzv. „Industrija 4.0“ pruža manjim i srednjim poduzetnicima.

Trgovinske misije u 2018. godini:


Gospodarski forum UAE - Hrvatska, 11. studenog 2018.

U Dubaiu je održan Gospodarski forum UAE - Hrvatske, na kojem je istaknuto kako su prehrambena i obrambena industrija Hrvatske već prisutne na ovom tržištu, a sada je vrijeme za iskorak i u drugim granama, kao što su IT, industrija i infrastruktura. Komore će imati ključnu ulogu da Sporazum o suradnji ne ostane mrtvo slovo na papiru, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući gospodarski forum u Dubaiju gdje je najavio i otvaranje Predstavništva HGK u UAE.
Arapski partneri iskazali su veliki interes za hrvatske robote za učenje robotike. „Uvjeren sam da će u vremenu pred nama STEMI roboti podučavati ljude s područja UAE kako programirati, 3D modelirati ili izraditi vlastitu mobilnu aplikaciju. Imao sam niz vrlo konkretnih razgovora zbog čega sam uvjeren u finalizaciju poslovanja,“ rekao je Slobodan Velikić iz tvrtke STEMI.
Colliers International Hrvatska posljednjih godinu i pol radi na privlačenju investitora iz Dubaija i Abu Dhabija. „Neki od najvećih investitora i developera, poput Damaca i Emaara posjetili su Hrvatsku i prepoznali njezin potencijal. Kao rezultat našega rada danas smo u aktivnim pregovorima i očekujemo skoro zaključenje nekoliko projekata na našoj obali i u Zagrebu,“ kazala je Vedrana Likan.
Potpredsjednik Trgovinske i industrijske komore Dubaija Atiq Nassib rekao je da je ovaj Forum početak uspješnije i dublje suradnje Hrvatske i UAE.
Veleposlanik Republike Hrvatske sa sjedištem u Egiptu Tomislav Bošnjak najavio je otvaranje konzulata RH u Dubaiju i istaknuo da Hrvatska ima kapaciteta sudjelovati u razvoju UAE.
Uz gospodarski forum, gospodarsko izaslanstvo posjetit će i međunarodnu izložbu i godišnju konferenciju o nafti i plinu i energetskim djelatnostima ADIPEC 2018 u Abu Dhabiju na kojoj izlaže i Zajednica proizvođača opreme i davatelja usluga u naftnoj i plinskoj industriji HGK. UAE se može pohvaliti najraznovrsnijim i najotvorenijim gospodarstvom Bliskog istoka, političkom stabilnošću, diverzificiranim gospodarstvom, povoljnom poslovnom klimom i financijskom snagom.


Kinesko - hrvatski poslovni forum, 06. studenog 2018.

Hrvatska ima povoljan geografski položaj u središtu Europe, a kao članica EU-a dio je velikog europskog tržišta od 500 milijuna stanovnika, što predstavlja veliku priliku za kineske tvrtke zainteresirane za suradnju, rekao je u Šangaju hrvatski premijer Andrej Plenković na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu koji je okupio predstavnike tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih tvrtki.
Sudjelovanjem na poslovnom forumu Kina - Hrvatska, premijer Plenković završava svoj petodnevni radni posjet drugom gospodarstvu svijeta, tijekom kojega se susreo s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, predsjednikom Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Keqiangom, te održao niz radnih sastanaka s čelnicima uglednih kineskih kompanija.
Premijer Plenković je otvarajući forum pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu i luke, te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.
"Želimo privući nova ulaganja, i zato vjerujem da će i ovi naši sastanci doprinijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine. Ovaj forum pokazuje sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište. Nadamo se da će vaši današnji razgovori rezultirati brojnim ugovorima", rekao je premijer Plenković.
Posebno se osvrnuo na prednosti koje Hrvatska ima u geografskom smislu. "Hrvatska ima jedinstven položaj u Europi i to je poruka koju smo željeli prenijeti svim svojim sugovornicima u posljednjih nekoliko dana. Naše morske luke mogu postati ulazne luke za sve kineske tvrtke i za sav kineski teret koji putuje prema Europi", rekao je hrvatski premijer, podsjetivši da je Hrvatska već pet godina članica Europske unije.


Hrvatsko – kineski poslovni forum, 21. rujna 2018.

Potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine je znatan, pri čemu hrvatski gospodarstvenici na kineskom tržištu mogu konkurirati prehrambenim proizvodima, dok priliku za kineske ulagače predstavljaju veliki infrastrukturni projekti, poručeno je s Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma, kojeg je organizirala HGK, na njemu je sudjelovalo oko 70 hrvatskih i 20-ak kineskih tvrtki, a tom prilikom predstavljena je i jedna od najrazvijenijih kineskih pokrajina, Zhejiang.
Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je da podaci za prvih šest ovogodišnjih mjeseci pokazuju da je hrvatski izvoz u Kinu u usporedbi s istom lanjskim razdobljem porastao 32,5 posto, dok je izvoz iz Kine u Hrvatsku skočio 16,8 posto. Te brojke je ocijenio ohrabrujućima, no smatra da postoji velik potencijal za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje dviju zemalja. Velik potencijal za to vidi u inicijativi 16+1, oformljene s ciljem suradnje između zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) i Kine, a kojoj je Hrvatska domaćin iduće godine.
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić kazao je da s obzirom na konstantno jačanje kineske srednje klase, postoji značajna prilika za izvoz visokokvalitetnih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, odnosno hrane. Upravo kako bi se hrvatskim tvrtkama osigurao što bolji ulazak na kinesko tržište, a pak s druge strane kako bi kineske tvrtke što bolje upoznale Hrvatsku,
HGK i trgovinski odjel pokrajine Zhejiang potpisali su sporazum o razumijevanju, a u okviru poslovnog foruma održat će se individualni razgovori predstavnika hrvatskih i kineskih tvrtki.
Okupljenima su se obratili i glavni direktor odjela kineskih vanjskih i prekomorskih poslova pokrajine Zhejiang Gu Jianxin, zamjenik guvernera pokrajine Zhejiang Zhu Congjiu, te generalni direktor trgovinski odjel pokrajine Zhejiang Sheng Quiping, koji su također poručili da je potencijal za suradnju velik, pri čemu Hrvatska predstavlja važnu zemlju u srednjoj i istočnoj Europi.


Hrvatsko-austrijski gospodarski forum, 11. rujna 2018.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u povodu službenoga posjeta saveznog predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena Republici Hrvatskoj, održao se Hrvatsko-austrijski gospodarski forum pod nazivom „Željeznička infrastruktura i logistika“.
U Hrvatskoj su u tijeku i predstoje značajna ulaganja u željezničku infrastrukturu, što predstavlja priliku i za austrijske tvrtke, istaknuto je na Hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je Austrija jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih partnera, a s ulaganjima koja premašuju četiri milijarde eura drugi je najveći inozemni ulagač u Hrvatsku. Napomenula je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira brojna ulaganja u željezničke infrastrukturne projekte, a njihova procijenjena vrijednost do 2030. godine je viša od tri milijarde eura.
Savezni predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen kazao je kako u Hrvatskoj posluje oko 700 austrijskih tvrtki ulagača koji su otvorili 35 tisuća radnih mjesta, a kako zasigurno postoji prostor i za jačanje te suradnje. Ustvrdio je da je Hrvatska zanimljivo mjesto za ulaganja te da na njihovu privlačenju treba stalno raditi, između ostalog i unaprjeđenjem pravnog okvira, pojednostavljenjem poreznog sustava, podizanjem infrastrukturnih kapaciteta, kao i razvojem dobro motiviranih i obučenih radnih kadrova.
Za projekte u sektoru prometa u Hrvatskoj je u ovom trenutku ugovoreno oko dvije milijarde eura, a uglavnom se odnose na željeznicu, kazao je ministar prometa Oleg Butković. Primarna zadaća i opredjeljenje Vlade je razvoj željezničke infrastrukture, odnosno tehnološki razvijenog i učinkovitog željezničkog prometa, poručio je.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je kako željeznička industrija u Hrvatskoj zapošljava više od 6000 ljudi i od strateške je važnosti ne samo za hrvatsko gospodarstvo, već i razvoj cijele jugoistočne Europe.
Potpredsjednik austrijske gospodarske komore Richard Schenz izvijestio je da su u Zagreb stigli predstavnici 30 austrijskih tvrtki kako bi razgovarali o mogućnosti suradnje i partnerstva.


Izraelsko-hrvatski gospodarski forum, 03. srpnja 2018.

Hrvatska i Izrael prijateljske su zemlje s odličnim bilateralnim odnosima, a dosadašnja skromna suradnja je u porastu.
Nakon blagog pada gospodarskih odnosa u 2017. godini, ohrabruje porast od 35 posto u prvom kvartalu 2018., što pokazuje da smo krenuli u pravom smjeru, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Izraelsko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom u Tel Avivu, u sklopu posjete hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Izraelu. Barbarić je naglasio kako najviše prostora za razvoj suradnje postoji u poljoprivredi, prehrambenoj i obrambenoj industriji, energetici, zdravstvu i turizmu.
Direktor izraelskog Instituta za izvoz Gadi Arieli naglasio je kako Izrael ima snažno razvijenu vojnu industriju, a iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da se suradnja koja je započela na tom području uvijek prelije i na civilne industrije. Europa nam je glavni partner u ukupnoj trgovini i zato nam je Hrvatska važna, želimo da naše tvrtke kod vas otvaraju podružnice i tako postanu dio jedinstvenog europskog tržišta, kazao je Arieli.
Trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela u 2017. godini je iznosila 65,6 milijuna eura, od čega 51,3 milijuna otpada na hrvatski izvoz, a tek 14,2 na uvoz iz Izraela. Najviše izvozimo naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, a uvozimo insekticide i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.


Portugalsko-hrvatski gospodarski forum, 11. svibnja 2018.

U Portugalu, jednoj od rijetkih zemalja u koju Hrvatska više izvozi nego uvozi, održan je Portugalsko-hrvatski gospodarski forum na kojem je oko stotinjak hrvatskih i portugalskih tvrtki razgovaralo o međusobnoj suradnji i mogućim zajedničkim poslovima u bivšim portugalskim kolonijama.
Gospodarstvenici dviju zemalja sastali su se u Lisabonu tijekom posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj državi na obali Atlantskog oceana.
U 2017. je obujam robne razmjene s Portugalom iznosio 85,3 milijuna eura što je 14-postotni rast u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci HGK-a. Hrvatska je izvezla proizvode za 57,9 milijuna eura a uvezla robe vrijedne 27,4 milijuna eura čime je ta zemlja jedna od rijetkih država s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit. Hrvatska uglavnom izvozi proizvode od kože, čarape, lijekove i strojeve za obradu gume i plastike, a glavni uvozni proizvodi iz Portugala su nepremazani papir i karton, gume te svinjsko meso. Portugal i Hrvatska, koje je posljednjih godina pogodila gospodarska kriza, u vrhu su EU-a po stopi nezaposlenosti zajedno s Grčkom, Španjolskom i Ciprom.
Iz HGK-a poručuju da potencijal za jačanje suradnje postoji na području trgovine sirovinama, poluproizvodima i proizvodima u drvnoj industriji, petrokemiji i elektroindustriji.
Gospodarska delegacija je u sklopu službenog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović posjetila luku Lisabon, jednu od najprometnijih kontejnerskih luka na europskoj atlantskoj obali, poduzetnički inkubator StartUp Portugal, vinariju Bacalhôa – Vinhos de Portugal te tvrtku Navigator, najvećeg svjetskog proizvođača papira.


Iransko-hrvatski gospodarski forum, 08. svibnja 2018.

Na Iransko-hrvatskom gospodarskom foruma u Teheranu  istaknuto je kako potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Irana postoji u sektorima nafte i plina, elektro-energetskome sektoru, brodogradnji, željezničkom sektoru, prehrambenoj industriji i turizmu, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).
Taj skup održan je u sklopu posjeta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić Iranu. Ona je, kako se navodi, istaknula da jačanje veza između dvije zemlje za privatni sektor znači omogućavanje iskorištavanja prilika za gospodarsku suradnju.  Dodala je kako vjeruje da će se uz malo strpljenja urediti pitanje platnoga prometa i da će komercijalne banke uspješno nadići administrativne prepreke i iskoristiti poslovnu priliku.
Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić je kazao kako dvije zemlje imaju još mnogo za naučiti jedna od druge te kako je nužno ojačati podlogu za lakše poslovanje. Naveo je i kako je prepoznat potencijal za suradnju u sektoru nafte i plina, elektro-energetskome sektoru, brodogradnji, željezničkom sektoru, prehrambenoj industriji i turizmu.
Iran i Hrvatska su tijekom protekle dvije godine otvorili novo poglavlje u gospodarskoj suradnji, a danas su poduzeti novi koraci prema poboljšanju gospodarske suradnje, kroz gospodarski forum i sjednicu zajedničkoga vijeća naših komora, istaknuo je predsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Golamhossein Shafeei. Obje zemlje, kako je naveo, imaju potencijala za zajednička ulaganja i prisutnost na trećim tržištima, u prehrambenoj industriji, građevini, farmaciji, IT-u i drugim područjima.
Zamjenik ministra gospodarstva i financija Islamske Republike Iran i predsjednik Organizacije za investicije, gospodarsku i tehničku podršku Mohammad Khazaei je kazao kako je suradnja dvije zemlje kvalitetna i prisutna na nekoliko razina.
Forumu je prisustvovalo 11 hrvatskih te 50 iranskih tvrtki i institucija, a u sklopu foruma održana je i prva sjednica Zajedničkoga poslovnog vijeća HGK i Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore, osnovanoga u prosincu prošle godine s ciljem produbljivanja gospodarske suradnje dviju zemalja.


Gospodarski forum Hrvatska-UAE, 23. travnja 2018.

Potencijal za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je velik, a značajna prilika za prezentaciju i sklapanje novih poslova za hrvatske tvrtke je svjetska izložba EXPO 2020 koja će se održati u Dubaiju, istaknuto je u ponedjeljak na gospodarskom forumu Hrvatska-UAE u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić kazao je da Dubai nudi mnoge prilike, poput ulaganja u prometnice, željeznice, strojeve, proizvodnju, građevinarstvo te energetski i zdravstveni sektor. Kako je istaknuo, velikom potencijalu za međusobnu suradnju svjedoči i podatak da je Hrvatska prošle godine u UAE izvezla robe i usluga vrijednosti oko 30 milijuna dolara, a uvezla u vrijednosti oko 1,5 milijuna dolara. Barbarić napominje da su područja za suradnju brojna, od tradicionalnih kao što su energetika i naftni sektor, građevinarstvo, brodogradnja i metalna industrija, do novih industrija poput informacijske i komunikacijske tehnologije, farmaceutske i prehrambene industrije, kemijskog sektora, inženjerstva, turizma i transfera znanja. Podsjetio je na nedavni sastanak s veleposlanikom UAE u Hrvatskoj Ali Abdullom Al Ahmedom, koji je posjetio HGK s predstavnicima EXPO-a 2020 koji će se održati u Dubaiju. Kazao je da su imali vrlo dobru raspravu o tome kako bi hrvatske tvrtke mogle sudjelovati u poslovnim prilikama povezanima s tim događajem. Zamjenik izvršnog direktora vladine agencije Dubai Exports Mohammad Ali Alkamali ustvrdio je da jačanju međusobnih odnosa najbolje pridonosi snažnije trgovinsko povezivanje te da je UAE pomnom analizom regije zaključio da mu je Hrvatska jedna od najvažnijih točaka za pristup drugim tržištima, kazavši da to predstavlja direktan poziv hrvatskim tvrtkama na suradnju. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić kazao je da Hrvatska kani sudjelovati na EXPO-u u Dubaiju i da ondje želi predstaviti uspješne hrvatske projekte, posebice u području inovacija. Izvijestio je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vrlo skoro planira otvoriti konzulat u Dubaiju, za kojeg smatra da će pridonijeti daljnjem unaprjeđenju odnosa i to ne samo ekonomskih.


Čileansko-hrvatski gospodarski forum, 15. ožujka 2018.
 
U okviru službene posjete Republici Čileu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na gospodarskom forumu u Santiagu de Chileu, na kojem su sudjelovali i predstavnici petnaest hrvatskih tvrtki u sklopu hrvatskog izaslanstva, kako bi istražili nove poslovne prilike i uspostavili nova gospodarska partnerstva.
Pozdravivši gospodarstvenike koji su svojom nazočnošću pokazali interes za razvojem hrvatsko-čileanskih gospodarskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je naznačila snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za stvaranjem što bližih veza s Republikom Čile.
Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.
Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju ocijenivši je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu. Kao treće područje suradnje, predsjednica je istaknula bilateralnu trgovinu. U tom smislu, kazala je kako je Hrvatska zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi, farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke Rijeku i Ploče, te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.
Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu.
Naposljetku, ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, predsjednica je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje.


Argentinsko-hrvatski gospodarski forum, 13. ožujka 2018.

Robna razmjena Hrvatske i Argentine vrlo je skromna i uložit će se napori da gospodarski odnosi dviju zemalja sustignu visoku razinu političkih, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Buenos Airesu. Predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te da ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom.
Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je zemljopisni položaj Hrvatske na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe vrlo povoljan za transport te je pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu. Izrazila je nadu kako će tomu pridonijeti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj), čiji sastavni dio je i sporazum o slobodnoj trgovini, čijim će se potpisivanjem otvoriti nove mogućnosti za trgovinu i jačanje gospodarske suradnje.
Imajući u vidu obostrane mogućnosti i interes, te veliki potencijal hrvatskog iseljeništva u Argentini, postoje mogućnosti za jačanje i razvoj gospodarske suradnje u kemijskoj i farmaceutskoj industriji jer je Argentina veliki uvoznik petrokemijskih proizvoda, strojogradnji, drvnoj industriji i industriji namještaja, u energetskom sektoru jer će Argentina idućih godina morati realizirati velika ulaganja u tom području, prehrambenoj industriji, vojnoj industriji, brodogradnji, turizmu, IT industriji te infrastrukturi koju Argentina ubrzano razvija.
Na argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjelovalo je osamnaest hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.


Hrvatsko-iranski gospodarski forum, 01. ožujka 2018. 
 
Za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana ključni su financijski tokovi, vizni režim i zračna linija, istaknuto je na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu održanom 01. ožujka 2018. u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Tom prigodom naglašeno je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Irana prijateljski, da je zajednički  cilj obje države jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, te iskorištavanje potencijala kroz konkretne gospodarske dogovore i projekte.
Planovi Irana za obnovu elektroenergetske, prometne i pomorske infrastrukture predstavljaju za hrvatske tvrtke značajnu priliku, a potencijali postoje i u području prehrambene industrije, osobito za hrvatske tvrtke s halal certifikatom, obnovi željezničke infrastrukture, lokomotiva i vagona, u brodogradnji, turizmu, farmaceutici te drugim područjima.
Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif je istaknuo kako treći poslovni susret gospodarstvenika Irana i Hrvatske pokazuje važnost političke inicijative iz 2016. godine i posjeta hrvatske predsjednice Iranu, a ta inicijativa sada donosi plodove.
Podsjetio je na dugu tradiciju poslovne suradnje hrvatskih i iranskih tvrtki, koja je u prošlosti dosezala i do milijardu dolara. Potencijal za suradnju, kako je naveo,  je i u turizmu i izgradnji turističke infrastrukture u Iranu, u području transporta i zajedničke suradnje u poslovima u Afganistanu i Iraku.
U sklopu Foruma su održani razgovori više od 70 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki i institucija iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, graditeljstva, petrokemijske industrije, medicine, zdravstvenog turizma, medicinske opreme, trgovine, IT industrije, metaloprerađivačke industrije i rudarstva.
 

Hrvatsko-malteški gospodarski forum, 26. veljače 2018.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Malteška komora za trgovinu, poduzetništvo i industriju  su u sklopu Hrvatsko-malteškog gospodarskog foruma potpisale sporazum o suradnji, pri čemu je istaknut velik potencijal za suradnju, posebice u turizmu. Sporazum su potpisali predsjednici komora Luka Burilović i Frank Farrugia, a nazočne su bile i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te malteška predsjednica Marie-Louise Coleior Preca, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
Na forumu su održani i poslovni susreti gotovo 80 predstavnika hrvatskih i malteških tvrtki i institucija iz područja građevinske industrije, turizma, industrije namještaja, prometa, energetike, zaštite okoliša te poslovnog savjetovanja.
Trgovinska razmjena između Hrvatske i Malte u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine iznosila je 67,6 milijuna eura, od čega na hrvatski izvoz otpada 63 milijuna eura. Pritom, Hrvatska najviše izvozi naftna ulja, jahte, kukuruz i obrađeno drvo, a najviše uvozi strojeve za premještanje i kopanje, jahte i ostala plovila, lijekove te instrumente i alate za mjerenje.


Hrvatsko-srpski gospodarski forum, 12. veljače 2018.

Na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu, koji se održao u HGK, okupilo se 40-tak tvrtki iz dviju država, a kao područja koja mogu doprinijeti unaprjeđenje gospodarskih odnosa spomenuti su energetika, kemijska i metaloprerađivačka industrija, transport i naftni derivati, proizvodnja lokomotiva i vagona, poljoprivreda, turizam, graditeljstvo, informacijske tehnologije, itd.
Forum je održan u sklopu posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a uz predsjednika Srbije otvorila ga je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Predsjednica Grabar-Kitarović je kao područja u kojima ima potencijala za suradnju izdvojila industriju, građevinarstvo, energetiku, poljoprivredu, turizam i promet, pri čemu je istaknula i suradnju na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Beograd.
Najavila je kako bi u ožujku u Zagrebu trebala biti održana prva sjednica zajedničkog odbora za promidžbu i poticanje gospodarske suradnje, a na kojoj bi se raspravljalo i o imovinsko-pravnim i pitanjima povrata imovine koja, kako je rekla, podjednako opterećuje poslovne subjekte s obje strane granice. To bih stavila na vrh prioriteta gospodarske suradnje obiju država, kazala je.
Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje na srpskom tržištu. To je rezultiralo hrvatskim izravnim stranim ulaganjima u Srbiju u vrijednosti višoj od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala 4. najznačajnija zemlja za hrvatske investicije, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.
Najavio je kako će idući mjesec HGK otvoriti predstavništvo u Beogradu, a HGK će u svojim prostorima u Zagrebu dati prostor Privrednoj  komori Srbije da otvori svoje predstavništvo kako bi se gospodarski odnosi još više pokrenuli.


Hrvatsko-libijski gospodarski forum, 08. veljače 2018.

Hrvatsko-libijski gospodarski forum održao se na inicijativu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i libijskog veleposlanstva u RH Rashed S. A. Abughufa, koji je naglasio kako Libija poziva hrvatske tvrtke da se vrate i dovrše ugovore, čime dobivaju i određeni prioritet za buduće poslove na tom tržištu sada kada se stanje u Libiji stabilizira.
Forum je organiziran s ciljem otvaranja novih prilika za gospodarsku suradnju dvije zemlje. Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je zanimanje prehrambene, drvne i naftne industrije te sektora elektroenergetike, geoseizmičkih istraživanja, informatike, graditeljstva i farmacije, iz kojih se u HGK na forumu i okupilo najviše domaćih i libijskih tvrtki, ukupno 50-ak s obje strane.
Hrvatska kao članica EU-a libijskim gospodarstvenicima može puno ponuditi za njihov ulazak na veliko EU tržište", kazao je Burilović. Predsjednik HGK je u sklopu foruma s predsjednikom Glavne libijske unije komora Mohamedom Raiedom potpisao i Memorandum o razumijevanju tih dviju institucija.


Trgovinske misije 2015.-2017.