Europska poduzetnička mreža (EEN)

Razgranata Europska poduzetnička mreža (Enterprise Europe Network) svojevrsni je one-stop-shop za informacije za poduzetnike iz EU, zainteresirane za ulazak na strano tržište.

 Europska poduzetnička mreža (EEN) glavni je instrument Europske strategije za povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti. Sastoji se od blizu 600 organizacija iz preko 50 zemalja, koje se bave podrškom poduzetništvu. EEN putem svojih preko 3.000 stručnjaka pomaže malim poduzećima u ostvarivanju maksimuma od poslovnih prilika na jedinstvenom tržištu EU.
 
Europsku poduzetničku mrežu čine gospodarske komore, tehnološki centri, sveučilišta, istraživački instituti i razvojne agencije, međusobno povezane moćnim bazama podataka, putem kojih s drugim članovima mreže dijele svoje znanje te informacije o tehnologijama i poslovnim partnerima. Europska poduzetnička mreža je blisko povezana s Europskom komisijom, a što omogućava stalnu usklađenost s razvojem EU politika te omogućuje prijenos stavova malih poduzeća nazad u Bruxelles.
 
EEN ima kontakt točke u svim državama članicama EU te izvan EU - u Albaniji, Armeniji, BiH, Brazilu, Kanadi, Čileu, Kini, Egiptu, Islandu, Indiji, Izraelu, Japanu, Makedoniji, Meksiku, Moldovi, Crnoj Gori, Maroku, Norveškoj, Rusiji, Srbiji, Južnoj Koreji, Švicarskoj, Tunisu, Turskoj, Ukrajini, SAD-u. 
 

Usluge

Pružanje podrške malim poduzećima čini kamen temeljac nastojanja Europske unije za osiguranjem gospodarskog rasta i zaposlenosti. Kako mala i srednja poduzeća čine 99% od svih poduzeća u Europskoj uniji te zapošljavaju 67% od svih zaposlenih, tako ono što je dobro za mala i srednja poduzeća je dobro i za Europsku ekonomiju.
 
EEN usluge su primarno orijentirane prema malim i srednjim poduzećima, ali su također dostupne svim drugim vrstama poduzeća, sveučilištima i istraživačkim centrima. Sve usluge mreže su u potpunosti besplatne za sve korisnike.
 
Europska poduzetnička mreža svojim klijentima pruža sljedeće usluge:
 
 1. Internacionalizaciju poslovanja – Kad želite proširiti svoje poslovanje na druge zemlje potrebni su vam sposobni i pouzdani partneri. EEN vam pomaže da ih pronađete. Naše baze podataka sadrže tisuće profila poduzeća putem kojih možete identificirati, kao i osobno susresti potencijalne poslovne partnere na našim događanjima.
 2. Transfer tehnologije – Mreža vam može pomoći ako trebate određenu tehnologiju ili inovaciju koju bi uklopili u svoje poslovanje ili tehnologiju. Dostupna vam je najveća baza podataka najsuvremenijih tehnologija sa preko 23.000 uključenih profila.
 3. Pristup financiranju – Ostvariti financiranje predstavlja veliki izazov za poduzetnike i mala poduzeća. EEN stručnjaci mogu pomoći vašem poduzeću da dobije financiranje neophodno za njegov daljnji rast. Možemo vam pomoći pronaći pravi izvor financiranja kroz fondove rizičnog kapitala i zajmove, sredstva javnih potpora, kao i porezne olakšice.
 4. Financiranje istraživanja – Sudjelovanje u EU istraživačkim projektima izvrstan je način za jačanje konkurentnosti vašeg poduzeća. U tome vam EEN pomaže. Naši stručnjaci će procijeniti vaše potrebe i potencijale te vas povezati s pravim partnerima za vaše projekte.
 5. Savjetovanje o pravu i standardima Europske unije – EEN stručnjaci vam mogu pomoći pronaći put kroz labirint pravnih propisa te vam na taj način olakšati prodaju vašeg proizvoda ili usluge u drugoj zemlji Europske unije.
 6. Intelektualno vlasništvo i patenti – Ako želite komercijalizirati novu ideju, proizvod, uslugu ili postupak EEN vas može savjetovati kako ih zaštititi te na taj način postići najviše od ideja i tehnologija koje vaše poduzeće razvija.
 7. Povezivanje s Europskom komisijom – Ako se susrećete s problemima u poslovanju u drugoj EU državi – podijelite ga s nama. Europska komisija želi čuti kakav utjecaj njeni zakonodavni prijedlozi i inicijative imaju na mala poduzeća i spremna je poslušati o problemima s kojima se susrećete.
 

Internacionalizacija poslovanja

Europska poduzetnička mreža može vam pomoći pri internacionalizaciji poslovanja.

Sa stotinama novih profila poduzeća koji se dodaju svaki tjedan, baza Europske poduzetničke mreže, tj. poslovne suradnje i tehnologija među najvećima je u svijetu. Kontaktom s ovom mrežom vaša se ponuda ili zahtjev za suradnjom unose u bazu.

Mreža također organizira poslovne razgovore diljem Europe gdje možete upoznati potencijalne poslovne partnere osobno. EEN vam može unaprijed ugovoriti poslovne sastanke i pomoći da se pripremite. Poslovni razgovori najčešće se odvijaju na međunarodnim sajmovima, pa se tako optimiziraju troškovi smještaja i prijevoza.

Izvoz u zemlje EU i šire zahtjeva pripremu određene dokumentacije i poštivanje propisa. Kako biste se lakše snašli i pripremili svu potrebnu dokumentaciju za izvoz, EEN vam preporuča dodatne izvore informiranja:
 
 1. Višejezični portal „ sadrži praktične informacije i on-line državne usluge za tvrtke koje žele poslovati u drugoj državi.
 2. Sa svojom 21 jezičnom verzijom, portal za malo poduzetništvo namijenjen je korisnicima diljem Europe, od novih poduzetnika u potrazi za financiranjem do onih koji su zainteresirani u pronalaženju novih tržišta, partnera ili određene usluge podrške. Portal također nudi vijesti i informacije o događajima koji bi vas mogli zanimati i istaknute su uspješne priče malih i srednjih poduzeća koji su dobro poslovali, zahvaljujući potpori EU.
 3. Export Helpdesk je online usluga Europske komisije, kako bi se olakšao pristup tržištu posebno za zemlje u razvoju u Europsku uniju.
 4. Ovaj portal pruža relevantne informacije koje su potrebne izvoznicima zainteresiranim za opskrbu EU tržišta.
 

Partneri u Hrvatskoj

Hrvatski konzorcij Europske poduzetničke mreže sastoji se od šest partnera, od kojih je Hrvatska gospodarska komora (HGK) koordinator konzorcija, dok je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) glavni partner za pitanja transfera tehnologije, inovacija i financiranja istraživanja.
 
Hrvatski konzorcij sastoji se i od četiri regionalna partnera; Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT), Znanstveno-tehnološkog parka Rijeka (STeP Ri), Tehnološkog parka Varaždin (TPVZ) te Tehnološko-razvojnog centra u Osijeku – Tera tehnopolis (Tera).
 
Svi zainteresirani mogu se za savjet i pomoć obratiti bilo kojem partneru hrvatskog konzorcija, koji će ih u slučaju potrebe preusmjeriti na pojedinog partnera u mreži koji je za njega nadležan bilo regionalno, a bilo iz razloga što ima ekspertizu u području koja je u konkretnom slučaju potrebna.