Župani pet slavonskih županija potpisali ugovor o zajedničkom korištenju ureda u Bruxellesu

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/Slavonske županije i EU.jpg

Župani pet slavonskih županija potpisali Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog Ureda u Bruxellesu i zajednički nastup u EU. Potpisivanje Ugovora o zajedničkom nastupu prema institucijama EU-a nastavak je dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, sa ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske.

Župani pet slavonskih županija u ponedjeljak su u Osijeku potpisali Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog Ureda u Bruxellesu i zajednički nastup u Europskoj uniji (EU), priopćeno je iz kabineta osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Prilikom potpisivanja održan je sastanak na kojem je Anušić istaknuo kako je potpisivanje Ugovora o zajedničkom nastupu prema institucijama EU-a nastavak dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana, sa ciljem razvijanja ključnih i strateških projekata za istok Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija potpisale su u prosincu prošle godine Sporazum o suradnji kojim su potvrdili zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup putem Ureda Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

"Regija Slavonija, Baranja i Srijem nastupa zajednički i sinergijski gdje je svih pet županija ravnopravno u djelovanju, a na to upućuje i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Projekti koji se odnose na poljoprivredu, kontinentalni turizam, obnovljive izvore energije, drvni sektor, gospodarstvo i druge sektore nadilaze granice naših županija, potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir EU. Zajednički ured imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema nama i obratno”, rekao je Anušić.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić ocijenio je  kako je „temelj za uspješnije povlačenje sredstava upravo suradnja regija”. Po njegovim riječima „tako će lakše komunicirati zajedničke projekte” dodavši kako će zajednički ured biti izvrsna platforma i za dodatnu edukaciju djelatnika svih pet razvojnih agencija.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević istaknuo je kako je značajan nastup istoka Hrvatske prema europskih institucijama i u gospodarskom smislu te kako se već sada, kroz Projekt Slavonija koji provodi Vlada RH vide dobrobiti sinergijskog djelovanja.

Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije rekao je kao je „pet slavonskih županija u samom vrhu po povlačenju sredstava iz EU fondova u RH, a otvaranjem zajedničkog ureda pokazujemo zajedničke namjere u razvoju istoka Hrvatske”.

"Gospodarski pokazatelji na području naših županija govore da idemo u dobrom smjeru, na tragu toga nastavit ćemo raditi i kroz Ured u Bruxellesu gdje će predstavnici Slavonije, Baranje i Srijema biti na izvoru informacija kako bi se što bolje pripremili za novu financijsku perspektivu” zaključio je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Potpisanim ugovorom postavljene su odredbe i osigurani uvjeti za zajednički nastup i prisutnost pet županija u Bruxellesu, odnosno pred institucijama EU. Pet županija će, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, organizirati stručne prakse te druge aktivnosti, a kroz zajedničko korištenje ureda u vlasništvu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, navodi se u priopćenju iz kabineta osječko-baranjskog župana.

(Hina)
 

Pisane vijesti