ZSE-u odobreno preuzimanje Ljubljanske burze

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_121389025_cr.jpg

Slovenska agencija za tržište vrijednosnicama objavila je u srijedu kako nema zapreka da Zagrebačka burza (ZSE) preuzme Ljubljansku burzu.

Slovenska agencija za tržište vrijednosnicama objavila je u srijedu kako nema zapreka da Zagrebačka burza (ZSE) preuzme Ljubljansku burzu. Slovenski je regulator rješenje po kojemu ZSE može preuzeti Ljubljansku burzu i postati njenom 100 postotnom vlasnicom izdao  22. prosinca.

Ljubljanska burza je od 2009. godine djelovala po vlasničkim okriljem Bečke burze, odnosno grupacije CEESEG koja je lani donijela odluku da će za nj naći novog vlasnika, a u lipnju ove godine potpisan je ugovor o kupoprodaji 100 posto dionica sa ZSE-om.

Prema tržišnoj kapitalizaciji dionica koje na njima kotiraju, Zagrebačka burza nešto je jača od Ljubljanske, a preuzimanjem će po mišljenju analitičara pojačati svoju regionalnu poziciju.

Među dvjema burzama i do sada je postojala živa suradnja pa su organizirale zajedničke događaje i prezentacije za strane investitore. Kako bi mogla realizirati kupnju Ljubljanske burze, Zagrebačka burza provela je dokapitalizaciju okončanu u prosincu, tijekom koje je prikupila 14,9 milijuna kuna svježeg kapitala, izdavanjem novih dionica.

(Hina)
 



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike