Zaustavljen rast manjka u robnoj razmjeni EU-a i eurozone sa svijetom

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz 5 mj 2017..jpg

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta europskog izvoza robe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, pokazuju podaci. Izvoz iz EU-a u SAD porastao je za 29 posto. Izvoz u Kinu porastao je 2,8 posto. Izvoz robe iz EU-a u Rusiju potonuo je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 35,6 posto.

Manjak u robnoj razmjeni EU- i eurozone sa svijetom spustio se u rujnu s rekordne razine zahvaljujući blažem rastu uvoza i kontinuirano snažnom izvozu, pokazali su podaci Eurostata.

Vrijednost robnog izvoza EU-a porasla je u rujnu za 24 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo istim tempom kao i u kolovozu, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. Uvoz je pak porastao 48,2 posto, osjetno blaže nego u kolovozu kada je uvećan za 56,4 posto. Bilanca je pokazala deficit EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom od 45,8 milijardi eura. U kolovozu manjak je dosegnuo 64,7 milijardi eura, najviši iznos otkada Eurostat objavljuje podatke. U rujnu 2021. iznosio je samo 300 milijuna eura.

I izvoz robe iz eurozone porastao je gotovo istim tempom kao i u kolovozu, za 23,6 posto.  Uvoz je uvećan za 44,5 posto, nakon 53,6-postotnog skoka u kolovozu. Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u rujnu iskazala manjak od 34,4 milijarde eura, U kolovozu iznosio je rekordnih 50,9 milijardi

U prošlogodišnjem rujnu eurozona je bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,7 milijardi eura.

I EU i eurozona nanizale su rekordne manjkove u trgovinskoj bilanci u srpnju i kolovozu zbog snažnog rasta cijena energije.

U razdoblju od siječnja do rujna robni izvoz EU-a porastao je 18,8 posto, a gotovo isti postotni rast bilježio je i u eurozoni. Vrijednog uvoza robe poskočila je pak 49,7 posto u EU i 44,7 posto u eurozoni.

Izvoz energenata gotovo je udvostručen, a uvoz je više nego udvostručen, što je Uniji donijelo manjak u trgovini energentima od 491,4 milijarde eura, gotovo tri puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U trgovini hranom EU je u razdoblju od siječnja do rujna bilježila višak od 41 milijardu eura, za 6,4 posto manji nego u razdoblju od siječnja do rujna 2021.

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta europskog izvoza robe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, pokazuju podaci. Izvoz iz EU-a u SAD porastao je za 29 posto, a još je snažnije porastao uvoz, za 56,2 posto.
Time se višak EU-a u razmjeni sa SAD-om smanjio za 8,1 posto, na 113,2 milijarde eura.

Izvoz u Kinu porastao je tek 2,8 posto dok je uvoz skočio 41,6 posto. Bilanca pokazuje manjak u razmjeni s Kinom od 300,2 milijarde eura, oko dva puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvoz robe iz EU-a u Rusiju potonuo je pak u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 35,6 posto, dok je uvoz porastao 53,1 posto. Bilanca u razmjeni s Rusijom pokazuje tako manjak u razmjeni od 125,7 milijardi eura, više nego tri puta veći nego u prvih devet mjeseci 2021.

U potrazi za zamjenom za ruski plin EU se okrenuo SAD-u, ali i Norveškoj, što se očitovalo u više nego udvostručenom uvozu. Izvoz je pak porastao 18,8 posto. Time je manjak EU-a u robnoj razmjeni s Norveškom u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bio 16 puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, poskočivši na 70,8 milijardi eura, pokazuju Eurostatovi podaci. 

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Trgovinska politika EU