Zaštićena Paška sol i meso 'Z tiblice

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_106006199_cr.jpg

Lista zaštićenih autohtonih proizvoda bogatija je za još dvije oznake. Paška sol dobila je oznaku zaštite izvornosti, a međimursko meso 'Z tiblice oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.

Riječ je o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti koja vrijedi do trenutka podnošenja zahtjeva za zaštitnim oznakama i na zajedničkom tržištu Europske unije.

Lista zaštićenih autohtonih proizvoda bogatija je za još dvije oznake. Paška sol dobila je oznaku zaštite izvornosti, a međimursko meso 'Z tiblice oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, s obzirom na nova pravila koja su na snazi od dana ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, riječ je o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti koja vrijedi do trenutka podnošenja zahtjeva za zaštitnim oznakama i na zajedničkom tržištu Europske unije.

I u tom drugom krugu inicijativa ide od proizvođača, no postupak prema EK vodi isključivo Ministarstvo poljoprivrede.

Oznaku zaštite za Pašku sol ishodila je Solana Pag, a za meso 'Z tiblice čakovečka Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda.

I dok je sol općepoznat začin, meso 'Z tiblice je jelo tradicionalne recepture koje se priprema iz kvalitetnih dijelova svježeg svinjskog mesa, u pravilu buta ili karea. Nakon prženja pohranjuje se u drvenu posudu tiblicu (lodricu) oblika krnjeg stošca u kojoj se zapravo konzervira u prethodno priređenoj i ohlađenoj slanoj kosanoj masti koja se dobije iz svježe bijele slanine i tako pripremljeno može stajati više mjeseci. 

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Uspješne priče