Zajednički poduhvat Končara EI i kineske tvrtke China XD Electric Co

Slika /slike 1/Gospodarstvo/končar.jpg

Končar Elektroindustrija (EI) i kineska kompanija China XD Electric Co potpisale su u kineskom gradu Xi'anu dionički ugovor o zajedničkom poduhvatu za proizvodnju visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom, a prvi proizvodi za tržište će biti isporučeni 2020.

Končar Elektroindustrija (EI) i kineska kompanija China XD Electric Co potpisale su u utorak u kineskom gradu Xi'anu dionički ugovor o zajedničkom poduhvatu za proizvodnju visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom, a prvi proizvodi za tržište će biti isporučeni 2020. godine, objavili su u utorak iz Končar EI.

Riječ je o dioničkom ugovoru o zajedničkom poduhvatu (joint venture) za proizvodnju visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom SF6 (GIS) naponske razine od 170 do 420 kV. Zajedničko društvo pod nazivom Končar-XD High Voltage Switchgear bit će u 50-postotnom vlasništvu svakog od partnera sa sjedištem u Zagrebu.

Procijenjeno ulaganje iznosi oko 120 milijuna kuna, od čega se više od 60 posto odnosi na temeljni kapital novog društva, navodi se u priopćenju.

Novi asortiman bit će nadopuna postojećem Končarevom proizvodnom programu, a proizvodi su prvenstveno namijenjeni tržištu Europe.

Novi pogoni će biti smješteni na lokaciji Končara u Sesvetskom Kraljevcu, zaposlit će se novih 60 stručnih i visokoobrazovanih radnika. Prvi proizvodi za tržište bit će isporučeni 2020. godine, navode iz Končar EI.

Tvrtka China XD Electric Co. osnovana je 1959. godine, ima 14 tisuća zaposlenih i jedna je od značajnijih svjetskih tvrtki u području proizvodnje elektroenergetske opreme čije dionice kotiraju na šangajskoj burzi.

(Hina)Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz