Zagrebačka tvrtka se širi: Od konstrukcija za Hitachi i Mitsubishi, do onih za fuzijske reaktore u Francuskoj

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_108855629_cr.jpg

Europski zrakoplovni konzorcij Airbus, njemački BMW, japanski Mitsubishi te francuske željeznice SNCF su samo neki od stalnih kupaca čeličnih konstrukcija zagrebačke tvrtke Bajkmont. Glavno izvozno tržište im je Europska unija, a pojedinačno najviše izvoze u Francusku, Njemačku, Švedsku, Austriju i Italiju.

Europski zrakoplovni konzorcij Airbus, njemački BMW, japanski Mitsubishi te francuske željeznice SNCF su samo neki od stalnih kupaca čeličnih konstrukcija zagrebačke tvrtke Bajkmont koja je upravo završila europski sufinanciran projekt gradnju svoje nove tvornice u Rugvici.

Kako ističe Miroslav Bajkovec, zamjenik direktora ove obiteljske tvrtke, Bajkmont je strateški usmjerio svoje poslovanje na nekoliko sektora te na izvoz kako bi zadržao stabilnost i kontinuitet poslovanja.

“Takva organizacija poslovanje omogućava stabilnost i kontinuitet poslovanja, jer kad u nekoj industriji dođe do zastoja, druga raste. Primjerice, prošle godine došlo je do pada potražnje u automobilskoj i avioindustriji, ali rastu željeznica, energetika i zaštita okoliša, a naročito IT industrija za koju tvrtka odrađuje sve više posla. Tvrtka nije više mala, ali nije ni prevelika, tako da smo fleksibilni i brzo se možemo prilagoditi zahtjevima koje traže kupci i diktiraju uvjeti na tržištu”, kaže Bajkovec.

Iako im je građevinski sektor jedan od glavnih kupaca, usmjereni su kao dobavljači na još nekoliko industrija: zaštitu okoliša, energetiku, petrokemiju, avio i automobilsku industriju, željeznicu, IT industriju te logistiku. Iako su dugo bili uglavnom fokusirani na domaće tržište, zadnjih pet godina je napravljen ozbiljan iskorak na ona inozemna gdje se, kako ističu, Bajkmont pozicionirao kao renomirani proizvođač kvalitetnih proizvoda kod kupaca koji imaju znatno veće narudžbe nego što ih poduzeće trenutno može prihvatiti.

Glavno izvozno tržište im je Europska unija, a pojedinačno najviše izvoze u Francusku, Njemačku, Švedsku, Austriju i Italiju. “U zadnje dvije godine izvozimo i u SAD-e, primjerice, atraktivne čelične konstrukcije za muzeje u Washingtonu i Los Angelesu, te projekte u Kanadi, Srednjoj Americi poput El Salvadora, čelične konstrukcije za geotermalne elektrane, te za fuzijski reaktor u Francuskoj – ITER, zatim u Katar, Kanadu i Japan”, pojašnjava nam Bajkovec.

Tvrtka je isporučila i konstrukcije na više projekata postrojenja za zaštitu okoliša i preradu otpada za japanski Hitachi i Mitsubishi, a u Ujedinjenom Kraljevstvu radili veliki projekt spalionica otpada Buckinghamshire.

Na gospodarenju otpadom su radili i u Francuskoj, za svoje stalne kupce iz segmenta proizvodnje tehnološke opreme za sortirnice otpada i konstrukcija za petrokemijska postrojenja.

(Poslovni dnevnik)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz