Za njihovom hranom za pse na bazi konoplje poludjeli vlasnici životinja diljem Europe

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_214024960_cr.jpg

Prvi su se put predstavili početkom godine na velikom sajmu u Londonu, gdje se pobudio velik i dobar interes. Ubrzo su dogovorili i prve poslove u Belgiji, a trenutno su u završnim pregovorima za plasman robe na tržišta Luksemburga, Velike Britanije i Francuske.

Mnogi od vas vjerojatno nikad niste čuli za Rakitovicu, maleno selo kod Donjeg Miholjca smješteno na županijskoj cesti koja spaja ovaj grad s Našicama. U tom smislu gotovo smo sigurni da za ovo mjesto nije čuo nitko ni u Belgiji, osim eventualno ponekog Slavonca koji se tamo nastanio, pa tako i da brojni vlasnici pasa u zemlji iz koje se upravlja Europskom unijom nemaju pojma kako hrana koju su počeli davati svojim ljubimcima ove godine potječe upravo iz Rakitovice.

Možda će nekome zvučati nevjerojatno, ali naši domaćini uvjeravaju nas u točnost tog podatka. Suha hrana za pse kojoj su nadjenuli ime Canibis sigurno je prva u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu koja se radi na bazi industrijske konoplje.Znamo da u svijetu ima poslastica za pse na bazi konoplje, ali ne i da postoji takva suha hrana za pse, tvrde braća Mladen (37) i Mario (29) Falamić, poduzetnici iz Rakitovice, koji već nekoliko godina spajaju ono najbolje što im se nudi u okruženju u kojem žive, a to je plodna slavonska zemlja sa svojim znanjima i iskustvima stečenima praktički kroz cijeli život.

U takvim okolnostima stoga i ne čudi što su se braća Falamić dala u ovakav pionirski pothvat kad je riječ o proizvodnji hrane za pse. U Hrvatskoj se može kupiti u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce u Zagrebu, Osijeku i Donjem Miholjcu, a kad je riječ o inozemstvu, izvoze je u nekoliko specijaliziranih centara u Belgiji.

Canibis, kojemu smo ime dali kao složenicu od latinskog naziva za porodicu pasa – canis i latinskog nazivom konoplje – canabis, prvi smo put predstavili početkom godine na velikom sajmu u Londonu, gdje je pobudio stvarno velik i dobar interes. Ubrzo smo dogovorili i prve poslove u Belgiji, a trenutno smo u završnim pregovorima za plasman robe na tržišta Luksemburga, Velike Britanije i Francuske, kazala su braća Falamić.

Čim dođemo do 50 posto kapaciteta pripremit ćemo investiciju kojom ćemo moći pokriti tržišta izvan EU. Sve do sada odradili smo iz vlastitog obrtnog kapitala, bez kreditiranja i stranih ulagača. To je naš know how i to je također velika vrijednost, ali i tajna uspjeha naše proizvodnje. I receptura i tehnologija su naši. Većinu prihoda usmjeravali smo u razvoj, istraživanje i inovacije, ali daljnji planovi vjerojatno neće moći ići iz vlastitog obrtnog kapitala.

Imamo dosta širok spektar proizvodnje, a puno radimo za inozemna tržišta. Dosta ulažemo u razvoj, istraživanje i finalizaciju proizvoda za partnere u Engleskoj i nekim drugim zemljama, za njihove robne marke i na žalost te proizvode ne smijemo prezentirati zbog ugovora s njima. Radimo na razvoju u hrani, funkcionalnoj hrani te kozmetici, a neki od takvih proizvoda su trenutno u završnoj fazi dermatološkog testiranja i prodavat će se u Velikoj Britaniji kao vrlo luksuzni proizvodi od konoplje, rekao je Mladen Falamić, istaknuvši kako konoplju maksimalno iskoriste.

(Jutarnji list)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz