"Vrbovečka pera" s europskom oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/Vrbovečka pera - Ministarstvo poljoprivrede.jpg

"Vrbovečka pera" dobila je europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Republika Hrvatska sada ima 49 proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije.

Foto: "Vrbovečka pera" - Ministarstvo poljoprivrede

"Vrbovečka pera" dobila je europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na temelju objave Europske komisije u Službenom listu Europske unije. I Europska komisija je u petak objavila da je odobrila zahtjev za upis "Vrbovečke pere" u Registar jamstava tradicionalnih specijaliteta.

"'Vrbovečka pera' pekarski je proizvod u obliku soljenog ili slatkog tarta sa svježim kravljim sirom, vrhnjem i jajima. Žlica šećera dodaje se nadjevu slatke varijante. 'Vrbovečka pera' ima dugu tradiciju proizvodnje, a recept se prenosi s generacije na generaciju u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju Komisije, uz napomenu da će se ta nova oznaka uvrstiti na popis 66 proizvoda koji su već zaštićeni u registru jamstava tradicionalnih specijaliteta.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju podsjećaju da je postupak zaštite naziva "Vrbovečka pera" pokrenula PERA - udruga proizvođača tradicijskog proizvoda koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Kako se objašnjava, posebnost "Vrbovečke pere" leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera.

"Vrbovečka pera" je okruglog oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa.

"Vrbovečka pera" ima dugu tradiciju proizvodnje, a njezina se receptura prenosi s koljena na koljeno. Priču o "Vrbovečkoj peri" prenose žene koje pripremaju nekadašnja tradicionalna jela na kulinarskoj smotri "Kaj su jeli naši stari" koja se tradicionalno održava u Vrbovcu, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da Republika Hrvatska sada ima 49 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz