Vodnjanska IT tvrtka tržišni lider u razvijanju tehnologija za koncept pametnih brodova

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/42f4a7c69dbb12135f01aaa39536864f.jpg

Nakon pet godina razvoja prepoznti su od strane najvećih svjetskih igrača poput grupacije Hanse, drugog po veličini proizvođača jahti i motornih brodova u svijetu. Svaki njihov brod imat će Sentinelov sustav i bit će na Sentinelovoj platformi. Osim s njima, surađuju s mnogim poznatim brodograditeljima od Australije do Amerike.

Sentinel Marine Solution, osim u Vodnjanu, ima urede u Zagrebu i Ljubljani, u kojoj je i njezin proizvodni pogon. Šesnaest zaposlenika koji tamo rade usredotočeno je na razvoj, potpomognut ulaganjem venture capital fonda South Central Ventures od milijun eura te kapitalom još nekoliko partnera.

Nakon pet godina razvoja prepoznali su nas i najveći svjetski igrači poput grupacije Hanse, drugog po veličini proizvođača jahti i motornih brodova u svijetu. Svaki njihov brod imat će Sentinelov sustav i bit će na Sentinelovoj platformi. Osim s njima, surađujemo s brendovima Fjord, Sealine, Privilege, Dehler, Moody... Našim se sustavom koristi i Beneteau First te mnogi poznati brodograditelji od Australije do Amerike. Sentinel uspješno integrira i partnerske tehnologije poput električnih motora Torqeedo ili CZone najpoznatijeg svjetskog digital switching i monitoring providera. Čak je i veliki Garmin Marine odabrao Sentinel za vlastitu gamu proizvoda kao telematičko rješenje za poslovne klijente, brodograditelje. Ovo što radimo s brodogradilištima dugotrajan je proces, a rezultati suradnje s velikim svjetskim imenima sada postaju vidljivi. Razvili smo se u samostalnu tvrtku, koja dobro kotira i posluje, pojašnjava Draško Andrić prodajni i razvojni voditelj tvrtke.

Sentinel Marine Solution pokrenut je kao slovensko-hrvatski startup. U početku kao model osnovnog praćenja stanja svih brodskih uređaja i opskrbljivač brodskim internetom za privatne korisnike i čarterske flote. U samo nekoliko godina Sentinel je postao tržišni lider u razvijanju tehnologija za pametne brodove. Jedan od prvih Sentinelovih klijenata bio je Jack Šurija, pionir čarterske industrije na našem dijelu Jadrana, koji je podržao u ranoj fazi razvoja.

U posljednjih četiri do pet godina Sentinel je, prema riječima njegovih menadžera, postao vodeći provider usluga praćenja na Jadranu, ali i u svijetu. Naglašavaju da danas više nije problem imati aplikaciju te tako ostvariti komunikaciju s brodom ili nekim brodskim sustavom ili instrumentom. Veći je izazov ne imati pet, šest aplikacija za jedan omanji brod, nego jednu aplikaciju koja je dovoljno snažna da obuhvati sve brodske sustave i sam brod. Korisnici usluga sada u startu postavljaju uvjet da ih se ne opterećuje s još jednom aplikacijom.

(Jutarnji list)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz