Vlada i EIB sklopili ugovor o zajmu od 300 milijuna eura

Slika /slike/Vijesti za naslovnicu/Zajam EIB.jpg

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco potpisali su u ponedjeljak ugovor o zajmu od 300 milijuna eura za nacionalno sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

 

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco potpisali su u ponedjeljak, 30. ožujka 2015. godine, ugovor o zajmu od 300 milijuna eura za nacionalno sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Zajmom EIB-a sufinancirat će se projekti iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i to iz područja prometa, energetike, okoliša, zdravlja, istraživanja i razvoja, zaštite prirode i dr. Ukupna vrijednost Operativnog programa procijenjena je na 8,1 milijardu eura od čega je 6,8 milijardi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Riječ je o zajmu kojim se zemljama članicama EU-a omogućava osiguranje domaće komponente za financiranje projekata sufinanciranih iz EU-ovih fondova. Odbor direktora EIB-a u prosincu prošle godine odobrio je okvirni zajam u iznosu od 600 milijuna eura, što znači da je moguće ugovoriti drugu tranšu od 300 milijuna eura prema potrebi i dinamici korištenja sredstava iz danas potpisanog ugovora.
 

Vijesti iz medija | Događanja