Vinski razgovori uz vina Pilato

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/vino u beču.jpg

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato, koje se nalazi u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka, izvozi 15 posto od 80.000 boca ukupne proizvodnje u SAD, Kanadu i Belgiju. Malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom IWC-u.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Vinogradarstvom i vinarstvom bave se već tri generacije. Godine 1934. Ivan Pilato (pradjed) sadi mali vinograd i to je početak ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato ulaže u strojeve i tehnologiju i širi nasade.

Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima 14 hektara vlastitih i 4 hektara vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla. U SAD, Kanadu i Belgiju izvoze 15 posto od 80 tisuća boca ukupne proizvodnje. Planiraju povećati nasade i izgraditi novi vinski podrum.

Malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom IWC-u. Pjenušca Principe nema u trgovinama i koristi se isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato ima kušaonicu i vilu za turiste i 30 posto vina proda na kućnom pragu.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz