Vezovima priznanje europskih stručnjaka

Slika /slike 1/Kultura/shutterstock_101380543_cr.jpg

Međunarodna smotra folklora Đakovački vezovi odabrana je za nositelja oznake EFFE Label 2017. - 2018., koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinog festivala u cijeloj Europi.

Međunarodna smotra folklora Đakovački vezovi odabrana je za nositelja oznake EFFE Label 2017. - 2018., koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinog festivala u cijeloj Europi!

Riječ je, pojašnjava gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, o oznaci koju je dodijelio Merđunarodni žiri Europskog udruženja festivala i to nakon uspješne evaluacije prijave Vezova koja je obuhvaćala umjetničku predanost i inovativnost, uključivost u kontekstu lokalne zajednice te europski i svjetski nazor festivala, što su Vezovi zadovoljili.

Europsko udruženje festivala vjeruje da je za festivale u Europi značajno da ih prepoznaju kolege diljem kontinenta, kao i Europska komisija, čije kriterije programa Cultural Europe slijedi i EFFE, ne vrednujući popularnost, veličinu i prilagođenost standardnim kriterijima, nego pristup publici, inovativnost, razmišljanje izvan okvira, sposobnost dopiranja do onih koji su obično izostavljeni – funkcioniranje festivala kao laboratorija za razvoj ideja, festival kao startup i sl.

U partnerstvu s 28 nacionalnih hubova - kontaktnih točaka u zemljama diljem Europe, Europsko udruženje festivala (EFA) kroz projekt Europa za festivale, festivali za Europu (EFFE) želi povezati festivale koji u središtu aktivnosti imaju predanost umjetnosti i svojim kulturnim sredinama u današnjem globaliziranom svijetu, nudeći direktan uvid u bogati festivalski krajolik publici u cijelom svijetu.

U dopisu koji je upućen prema odluci o dobivanju oznake EFFE label 2017. - 2018. ujedno se navodi da su Đakovački vezovi ugledna manifestacija s dugom tradicijom, koja je vrhunski organizirana, hvaljena od strane stručnjaka i široke publike.

Vezovi, navodi se dalje, zaslužuju i najviše ocjene u kategoriji sudjelovanja u životu zajednice te će se uskoro pojaviti na web-stranici EFFE, što znači da informacije o Vezovima postaju lako dostupne publici, umjetnicima, umjetničkim organizacijama, ansamblima, orkestrima, kazališnim i plesnim organizacijama i udrugama, javnim vlastima i ustanovama na svim razinama, sponzorima i medijima.

Kako je riječ o specijaliziranoj asocijaciji festivalski producenti, umjetnički ravnatelji i voditelji institucija ovim putem mogu učiniti značajan korak naprijed u prepoznavanju i vidljivosti svog festivala, umrežavanju, daljnjem angažmanu na području kulture kojim se festival bavi te pri apliciranju za europske projekte, natječajima za financiranje lokalnih i državnih institucija i kao jasna označnica izvrsnosti kod traženja sponzora.

- Osim oznake EFFE Label, nakon procjena nacionalnih žirija, međunarodni žiri dodijelit će i nagrade najistaknutijim festivalima koji su u svome polju ostvarili značajnu promjenu i pomak te se istaknuli na poseban način u svojoj sredini, disciplini ili području djelovanja. Osobno sam uvjeren kako će Đakovački vezovi zasigurno ove godine biti dobitnici ove prestižne nagrade te da će se svrstati među 12 najboljih festivala od gotovo njih 800, koliko ih je dobilo EFFE oznaku - poručuje gradonačelnik Zoran Vinković.

(Glas Slavonije)


Vijesti iz medija | Događanja