Veliki potencijali za suradnju hrvatskih i ruskih poduzetnika

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-novosibirsk.jpg

Veliki su potencijali za suradnju hrvatskih i ruskih tvrtki, posebice u području energetke, poljoprivrede, farmaceutike, prehrambene industrije, tekstilne industrije, turizma, istaknuto je na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Veliki su potencijali za suradnju hrvatskih i ruskih tvrtki, posebice u području energetke, poljoprivrede, farmaceutike, prehrambene industrije, tekstilne industrije, turizma, istaknuto je u srijedu na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

HGK već godinama podržava širenje poslovanja svojih članica u Rusiju, upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija, kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić napominjući kako oblast Novosibirska može puno ponuditi poduzetnicima koji se odvaže na iskorak na to daleko i Hrvatima još uvijek egzotično tržište.

"Riječ je o kraju bogatom prirodnim resursima, s velikim rezervama plina, ugljena, boksita i drugih metala. Imaju ogromne šumske resurse i izvore mineralne vode te vrlo razvijenu i diversificiranu ekonomiju,“ rekao je Barbarić o ovoj ruskoj regiji.

Vodeće industrije su im zrakoplovstvo, energetika, proizvodnja tekstilnih i poljoprivrednih strojeva, elektroničkih komponenata i uređaja te metalurgija, istaknuo je Barbarić te dodao kako se nada da će poduzetnici pronaći isplative zajedničke projekte.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov najavio je međuvladinu komisiju Hrvatske i Rusije, koja će se održati u Moskvi krajem studenog. "U sklopu komisije će se sastati i četiri radne skupine kroz koje ćemo definirati okvire buduće gospodarske i kulturne suradnje", kazao je.

Iznio je i podatak da je robna razmjena Hrvatske i Rusije prošle godine iznosila 1,5 milijarde američkih dolara, a nada da će ove godine premašiti dvije milijarde dolara. Kazao je i kako je gotovo 95 posto ruskog izvoza u Hrvatsku izvoz ugljikovodika te kako bi željeli da se to diverzificira.

Do kraja godine se očekuje 200 milijuna dolara hrvatskog izvoza u Rusiju, ali to su i dalje male brojke, rekao je Azimov navodeći da se sjeća doba kad je taj izvoz dosezao i po 500 milijuna dolara. Azimov pa pozvao hrvatske tvrtke da se aktivnije uključe na rusko tržište.

Predsjednik novosibirske gradske Trgovinsko-industrijske komore Jurij Bernadskij je izjavio da je sada pravo vrijeme za podizanje gospodarske suradnje na višu razinu. Samo tijekom jedne godine je trgovinska razmjena novosibirske regije s EU-om narasla za više od 50 posto, bruto regionalni proizvod im je dosegnuo 18,5 milijardi dolara, a više od polovice je industrija visoke tehnologije, kazao je.

Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci 25 hrvatskih i ruskih tvrtki.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz