Varaždinski klipiči autohtoni zaštićeni proizvod zemljopisnog podrijetla EU

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/klipić.jpg

Varaždinski klipič 27. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU. Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Zagorskih mlinci, sada se i Varaždinski klipič našao na listi autohtonih i posebnih proizvoda koji se ističu na području cijele EU. Zaštićenu oznaku Zagorski puran i Zagorski mlinci Varaždinska županija dijeli s Krapinsko-zagorskom županijom.

„Varaždinski klipič” 27. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede, a predsjedateljica županijske Turističke zajednice Natalija Martinčević je ponosna što je to četvrti autohtoni proizvod iz te županije sa zaštitom na razini Europske unije.

Europska komisija objavila je u Službenom listu EU od 6. listopada 2020. da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području Europske unije, a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Podsjećaju kako je proces zaštite naziva počeo u veljači 2017. na zahtjev Udruge kuhara Varaždinske županije.

Predsjedateljica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević istaknula je za Hinu kako je ponosna što je to već četvrti autohtoni proizvod iz te županije.
„Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Zagorskih mlinci, sada se i Varaždinski klipič našao na listi autohtonih i posebnih proizvoda koji se ističu na području cijele Europske unije”, rekla je. Zaštićenu oznaku Zagorski puran i Zagorski mlinci Varaždinska županija dijeli s Krapinsko-zagorskom županijom.    

Martinčević je istaknula i da je „Varaždinski klipič“ nacionalnu zaštitu dobio prije tri godine, u listopadu 2017.
„Nakon toga je Varaždinska županija u mojem mandatu predsjedavajuće Turističke zajednice Varaždinske županije pokrenula snažnu promociju i brendiranje svih naših autohtonih proizvoda. Među njima svakako treba istaknuti i Varaždinsko bučino ulje, koje je u procesu dobivanja EU zaštite”, rekla je Natalija Martinčević.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU