Uvođenje eura put prema konkurentnijem gospodarstvu

Slika /slike 1/Financije/shutterstock_246292489_cr.jpg

Brojne su prednosti uvođenja eura, od trajnog uklanjanja valutnog rizika, preko smanjenja troškova zaduživanja do jačanja međunarodne razmjene. Oko dvije trećine hrvatske robne razmjene odvija s članicama europodručja te da iz njih dolazi i velika većina ukupnih inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku.

Dani hrvatskih financijskih institucija - Utjecaj uvođenja eura na kreta­nja u gospodarstvu tema je o kojoj se ove godine razgovaralo na zagrebačkoj konferenciji koju je organizirala HGK, a na kojoj su se okupili predstavnici svih financijskih institucija i gospodarstvenici, regulatorne institucije, ministarstava i druge institucije. HGK podupire uvođenje eura te, ističu, kako pozitivne strane njegova uvođenja značajno nadmašuju one moguće negativne.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako se treba cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. Naglasio je kako prema našem iskustvu gospodarstvenici, a pogotovo izvoznici, dominantno podržavaju uvođenje eura. Ne smije se zaboraviti da se oko dvije trećine hrvatske robne razmjene odvija s članicama europodručja te da iz njih dolazi i velika većina ukupnih inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je brojne prednosti uvođenja eura, od trajnog uklanjanja valutnog rizika, preko smanjenja troškova zaduživanja do jačanja međunarodne razmjene. Najavio je da već iduće godine ulazimo u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) te da bi nakon perioda od dvije i pol do tri godine trebali zadovoljiti sve uvjete za uvođenje eura, što znači da bi u eurozonu ušli najranije početkom 2023. ili što je izglednije početkom 2024. godine.

Član Upravnog vijeća HANFA-e Tomislav Ridzak kaže da će uvođenje eura utjecati na sve sudionike financijskog tržišta te da je stoga nužna suradnja regulatora i država članica kako bi se spriječila regulatorna arbitraža.

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek govorila o bankovnoj uniji i izazovima s kojima će se susreti bankarski sektor u cjelini. Naglasila je kako ulaskom u ERM II HNB započinje blisku suradnju s ESB-om, uz napomenu da u našem bankarskom sustavu prevladavaju pozitivna kretanja i da je stabilan.

Na panel raspravi u sklopu konferencije se razgovaralo o utjecaju uvođenja eura na kretanja u gospodarstvu.

Predsjednik Udruženja banaka HGK i član Uprave Addiko banke Ivan Jandrić je poručio da je uvođenje eura snažan politički, gospodarski, društveni, poslovni i monetarni signal koji će Hrvatskoj, nakon pretežno jednokratnih troškova, omogućiti trajne koristi.

Predsjednik Uprave ZB Investa Hrvoje Krstulović istaknuo kako očekuje smanjenje troškova za ulagatelje u investicijske fondove i druge financijske instrumentima.

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika kazao je kako je kao predsjednik Uprave kompanije koja je stopostotni izvoznik, jasno kako je veliki zagovornik uvođenja eura. Tečajna politika koja se provodi izvoznicima ne ide u prilog i ona je jedna od najvećih prepreka u povećanju profitabilnosti.

Miroslav Klepač, član Uprave Croatia osiguranja naglasio da će, ukupno gledano, ulazak u eurozonu imati pozitivne efekte.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend je kazao da ankete o uvođenju eura pokazuju da su građani slabo upoznati s prednostima koje euro donosi njima i hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

(Privredni vjesnik)






 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz