Uvjeti poslovanja i prilike za hrvatske izvoznike u Norveškoj

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_125338148_cr.jpg

Hrvatski izvoznici sa svojim proizvodima i uslugama, znanjem i tehnologijom mogu konkurirati i ispuniti visoke zahtjeve norveškog tržišta. Važni preduvjeti za to su prethodna dobra priprema te ulaganje u kvalitetno upravljanje projektima i kvalitetu proizvoda, radi postizanja povjerenja norveških partnera i stvaranja pozitivne poslovne klime

Udruga Hrvatski izvoznici je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, odnosno Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, 11. veljače 2016. godine organizirala prezentaciju pod nazivom„Uvjeti poslovanja i poslovne prilike za hrvatske izvoznike u Kraljevini Norveškoj“.
 
Uvodnu riječ na prezentaciji održala je NJ.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u RH, a glavni govornik bio je veleposlanik RH u Oslu Hrvoje Marušić. Sudjelovali su i predstavnici tvrtki Dalekovod d.d. i CroNoMar d.o.o., koji su s prisutnima podijelili svoja iskustva u poslovanju na norveškom tržištu. Prezentaciji su prisustvovali hrvatski izvoznici, predstavnici MVEP-a te predstavnici poslovnih udruženja (HGK, HOK) i HBOR-a.
 
Veleposlanik Marušić informirao je izvoznike o trgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške. RH ostvaruje suficit u izvozu roba i usluga u Norvešku, pri čemu je izvoz usluga četiri puta veći od izvoza roba. Naglasak prezentacije bio je na mogućnostima izvoza hrvatskih roba i usluga po pojedinim sektorima, a nazočni gospodarstvenici su ovim putem dobili i informacije o poslovnom okruženju u Norveškoj te pravnim okvirima prilikom osnivanja poduzeća ili zapošljavanja. Napomenuto je da je Veleposlanstvo RH u Oslu, kao što su to i ostala diplomatska predstavništva RH, hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju za informacije, povezivanje s potencijalnim norveškim partnerima kao i podršku pri održavanju poslovnih sastanaka.
 
Veleposlanik Marušić je istaknuo da, uz tradicionalno dobru suradnju u brodogradnji (kroz CroNoMar je iz Republike Hrvatske u Norvešku izvezen 51 brod), snažni potencijali suradnje leže u angažmanu hrvatskih tvrtki u izgradnji infrastrukture i ostalim građevinskim radovima u Norveškoj, ali i u zajedničkim aktivnostima u području akvakulture.
 
Predsjednik Uprave Dalekovod d.d., gosp. Alen Premužak informirao je prisutne o postizanju zavidnih poslovnih rezultata tvrtke Dalekovod na norveškom tržištu putem podružnice osnovane 2007. godine u izgradnji i obnovi elektrodistribucijske mreže na zahtjevnim područjima ispunjavajući specifične zahtjeve i standarde.
 
Gđa. Ana Zajc, viša projektna savjetnica tvrtke CroNoMar, prezentirala je poslovanje tvrtke koja je nastala ulaganjem norveškog kapitala na tržištu RH. Tvrtka je osnovana 2009. godine s ciljem povezivanja hrvatskih i norveških gospodarstvenika u sektoru mora i pomorstva. Tvrtka danas provodi aktivnosti samostalno, a upravlja i inovacijskim inkubatorom u okviru iNavis centra.
 
Zaključeno je da hrvatski izvoznici sa svojim proizvodima i uslugama, znanjem i tehnologijom mogu konkurirati i ispuniti visoke zahtjeve norveškog tržišta. Važni preduvjeti za to su prethodna dobra priprema te ulaganje u kvalitetno upravljanje projektima i kvalitetu proizvoda, radi postizanja povjerenja norveških partnera i stvaranja pozitivne poslovne klime.
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz