Uspješni hrvatski biznismeni u Kataru

Slika /slike 1/HINA/P-H20170424086548.jpg

U Kataru uspješno posluju informatička tvrtka Vertiv, građevinska tvrtka CTBA, arhitekt Otto Barić. Sve važne odluke, uključujući i poslovne, donosi emir i njegovi najbliži suradnici.

Luka Gašpar, čelnik informatičke tvrtke Vertiv, donedavno poznate kao Emerson, istaknuo ja kako Vertiv u Kataru posluje godinu i pol dana i trenutno odrađuje posao vrijedan 30 milijuna dolara. Uskoro očekuje dvostruko vrednije ugovore za izradu telekomunikacijske i poslovne informatičke infrastrukture.
 
U Zaljevskoj je monarhiji sedam godina prisutan arhitekt Otto Barić, poznat po tome to je za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. projektirao dvoranu vrijednu 150 milijuna eura. Nada se da bi mogao projektirati jedan od brojnih novih stadiona za nogometni SP 2022. i teniski kompleks za 8000 do 10.000 ljudi u Dohi, koja je domaćin dvama velikim teniskim turnirima.
 
Građevinska kompanija s 580 radnika angažirana je kao podizvođač na novom metrou u Dohi, jednom od trenutno najvećih prometnih projekata u Kataru. Posao širi na restorane i kavanu s dalmatinskom hranom, hrvatskim kolačima i Franckovom kavom. "Katar je vrlo otvoren za strance, osjećamo se dobrodošli i naša ekspertiza je jako cijenjena", kaže Tajana Trtanj iz CTBA, vjerojatno najuspješnije hrvatske tvrtke u Kataru, čija tvrtka u Kataru posluje deset godina, a ima ured i u Dubaiju.
 
Hrvatski gospodarstvenici ističu da sve važne odluke, uključujući i poslovne, donosi emir i njegovi najbliži suradnici, uglavnom članovi kraljevske obitelji Al-Thani.
 
S katarskim partnerima su na gospodarskom forumu razgovarali čelnici Đure Đakovića, Končara, Crosca, Podravke, Jadranka Hotela, Klimaopreme, ukupno desetak hrvatskih tvrtki.
 
Na katarskim policama uskoro će se naći Podravkini proizvodi, nakon što je ta prehrambena tvrtka s trećim najvećim trgovačkim lancem potpisala ugovor vrijedan oko 300.000 dolara.
 
Gospodarsku suradnju trebala bi osnažiti i dva ugovora između Hrvatske i Katara u koji je prošle godine izvezeno robe vrijedne 50 milijuna dolara.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz