Uljanik: Testiranja i kontrole na jack-up platformi "Apollo"

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_21906238_cr.jpg

U pulskom se Uljaniku intenzivno provode zadnje kontrole i testiranja na impresivnoj jack-up platformi "Apollo" koja bi, ako se sve bude odvijalo prema planu, do konca ovog mjeseca trebala biti isporučena naručiteljima.

U pulskom se Uljaniku intenzivno provode zadnje kontrole i testiranja na impresivnoj jack-up platformi "Apollo" koja bi, ako se sve bude odvijalo prema planu, do konca ovog mjeseca trebala biti isporučena naručiteljima, potvrdio je direktor Uljanik Brodogradilišta Denis Rabar.

"Ova samopodizna platforma je tehnički i tehnološki izazov u brodogradnji i bit će izvrsna referenca za budućnost Uljanika. Testiramo je svakodnevno, a prije desetak dana bila je podignuta na 90 metara visine iznad mora i tog se dana mogla vidjeti gotovo iz svih dijelova grada, ali i s prilaza Puli. Opremljena je dizalicom nosivosti veće od 800 tona, sustavom za dinamičko pozicioniranje i nastambom za 90 članova posade, dok joj je vrijednost veća od 100 milijuna eura", ustvrdio je Rabar.

Jack-up platformu, koja nosi oznaku novogradnja 520, Uljanik je ugovorio s belgijskom kompanijom GeoSea N.V., a u more je porinuta u kolovozu prošle godine. Radi se o specijalnom plovnom objektu dužine 87 metara, širine 42 metra i nosivosti veće od 7,2 tisuće tona.

Ta je jack-up platforma namijenjena radovima u Sjevernome moru, a koristit će se prilikom instaliranja vjetroelektrana, podizanja teških tereta, radova na istraživanju i eksploataciji podmorja.

Rabar ističe kako je ovih dana obavljena i pokusna plovidba na kojoj su testirane plovne sposobnosti broda i njegova orijentacija, odnosno dinamičko pozicioniranje u skladu sasustavima.

"Radi se o prvom brodu takve vrste koji je izgrađen u Uljaniku i zbog toga je bio izuzetan izazov i s tehničke i s tehnološke strane", rekao je Rabar. 

Dodaje kako su na opremnoj obali, uz samopodiznu platformu, još i samousisno jaružalo s vlastitim pogonom instalirane snage 42 megawata te polarni "exploring cruise".

Rabar stoga smatra kako je za brodograđevnu industriju u svjetskim razmjerima prilično spektakularan niz brodova na istoj opremnoj obali. To je "ono čemu težimo i kakva bi trebala izgledati budućnost Uljanika", zaključio je  direktor Brodogradilišta i član Uprave Uljanik grupe Denis Rabar.

(Hina)



Vijesti iz medija | Hrvatski izvoz