Ulaganja, zdravstveni turizam i suradnja glavne teme konferencije „Kina + 16“

Slika /slike 1/Turizam/kina16urh.jpg

Ulaganja, zdravstveni turizam i kvalitetnija poslovna suradnja najvažnije su teme četvrte međunarodne ministarske konferencije „Kina + 16“ za područje turizma, koja je započela u srijedu u Dubrovniku i okupila više od 100 sudionika. Zajedničku izjavu o suradnji potpisale su zemlje članice inicijative "Kina + 16" za područje turizma.

Ulaganja, zdravstveni turizam i kvalitetnija poslovna suradnja najvažnije su teme četvrte međunarodne ministarske konferencije „Kina + 16“ za područje turizma, koja je započela u srijedu u Dubrovniku i okupila više od 100 sudionika.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je ogromni potencijal kineskog tržišta, po izdacima najvećeg na svijetu te drugog po putovanjima u inozemstvo.

Najavio je kako će se u 2019. godini u Hrvatskoj održati i sastanak predsjednika vlada „Kina + 16“.

Podsjetio je kako je ukupna razmjena te inicijative u 2017. godini iznosila 58 milijardi eura, a Kina planira još niz infrastrukturnih projekata vrijednih milijarde eura u ključnim sektorima prometa i energetike.

Kineski ministar turizma i kulture Luo Shugang naglasio je kako je Kina zabilježila veliki porast turističkog gospodarstva, što doprinosi nacionalnom gospodarstvu.

Ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjárto podsjetio je kako kineski turisti puno troše, a budući da turizam zauzima značajan udio u BDP-u država regije bitno je podići privlačnost regije Kinezima.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović ocijenio je konferenciju kao sjajnu priliku da države Srednje i Istočne Europe predstave zajednički paket ponude za veliko kinesko tržište.

Konferencija „Kina + 16“ prva je takva konferencija koja se održava u Hrvatskoj, a upravo je kineska strana inicirala da mjesto susreta bude u Dubrovniku.

Okupila je predstavnike država srednje i istočne Europe na području turizma, članica inicijative „Kina +16“; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Na konferenciji se raspravlja o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostavljaju snažniji modalitet suradnje.

Tijekom konferencije, koja završava u četvrtak, potpisana je zajednička izjava o suradnji zemalja inicijative, kao i sporazum o međusobnoj suradnji između Hrvatske i Kine.

Zajedničku izjavu o suradnji potpisale su u srijedu u Dubrovniku zemlje članice inicijative "Kina + 16" za područje turizma, u sklopu međunarodne ministarske konferencije.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako su se zemlje potpisnice obvezale na konkretnije korake u kvalitetnom pristupu kineskom tržištu, a sama konferencija je velik iskorak u suradnji Hrvatske i Kine.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz