Ukupni prihodi članica CISEx-a od izvoza premašuju 2,1 milijardu kuna

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_195790583_cr.jpg

CISEx danas objedinjuje 25-30 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika. Ukupni prihodi članica CISEx-a u 2019. prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna, što predstavlja rast prihoda iz inozemstva za 39 posto u odnosu na 2018.

Ukupni prihodi članica CISEx-a (Croatian Independent Software Exporters), bez povezanih društava prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna, što predstavlja rast prihoda iz inozemstva za 39 posto u odnosu na 2018.

- Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu čak 45-47 posto, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36 posto. Istovremeno ako promatramo pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20 posto – kažu iz CISEx-a.

CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17 posto.

- Neto dobit naših članica iznosi 524 miljuna kuna, što je rast od 33 posto u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10 posto. CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i u bilanci i iznosu stavke 'Izdaci za razvoj'. U 2019. CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna kuna kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6 posto ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest, navodi se u priopćenju.

CISEx danas objedinjuje 25-30 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika. Nedvojbena je činjenica da je CISEx iz godine u godinu sve relevantniji predstavnik ove industrije.

- Naše članice imaju jači postotak rasta izvoza (27 posto) te se dodatno izdvajaju od prosjeka naše industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45 posto dok je u J62 to 36 posto. Istovremeno, naše članice su iskazale u bilancama čak 52 posto ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH, kažu u CISEx-u.

Članovi CISEx-a, unatoč COVID 19 situaciji, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje su navikli, ali ipak - ogromne stope rasta. Izgleda da su strani kupci, većinom, ipak odlučili ubrzano ulagati u digitalizaciju, baš zbog COVID-19 situacije.

- Smatramo da se ove stope rasta ne mogu primjeniti na cijeli IT sektor, čak ni na cijelo CISEx članstvo, ali i da ih prepolovimo, bit ćemo zadovoljni i takvim rezultatima za 2020. Naravno, ovu analizu bi bilo dobro ponoviti na jesen, kad će vjerovatno i rezultati biti pouzdaniji, a procjene će se prilagoditi i moderirati prema ostvarenju većeg dijela godine – kažu.

(Lider)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz