U siječnju skok izvoza za gotovo 27 posto

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_151698284_cr.jpg

Hrvatski robni izvoz porastao je u siječnju za gotovo 27 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a visoke su stope rasta prvenstveno posljedica značajnog rasta robne razmjene sa zemljama izvan Europske unije. Izvješće DZS-a pokazuje da je Hrvatska u prvom ovogodišnjem mjesecu na inozemna tržišta izvezla robe u ukupnoj vrijednosti od 7,4 milijarde kuna, što je 26,6 posto više u odnosu na siječanj lani.

Hrvatski robni izvoz porastao je u siječnju za gotovo 27 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz porastao za 10 posto, a visoke su stope rasta prvenstveno posljedica značajnog rasta robne razmjene sa zemljama izvan Europske unije, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
 
Izvješće DZS-a pokazuje da je Hrvatska u prvom ovogodišnjem mjesecu na inozemna tržišta izvezla robe u ukupnoj vrijednosti od 7,4 milijarde kuna, što je 26,6 posto više u odnosu na siječanj lani.
 
Istodobno je vrijednost robnog uvoza premašila 10,7 milijardi kuna, što je 9,9 posto više na godišnjoj razini.
 
Uslijed takvih kretanja prvi podaci DZS-a pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u siječnju na godišnjoj razini smanjen za 15 posto, na 3,33 milijarde kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom rasla za 9,1 postotni bod - s lanjskih 59,9 na 69 posto krajem siječnja ove godine.
 
Snažan rast ukupnog robnog izvoza u prvom mjesecu ove godine posljedica je skoka izvoza u zemlje koje nisu članice Europske unije za čak 63,3 posto, na 2,78 milijardi kuna.
 
No, značajno je, za 11,5 posto, rastao i hrvatski robni izvoz u članice EU-a, i to na 4,6 milijardi kuna.
 
Uvoz iz članica Unije u siječnju je također rastao, i to za 7,2 posto, na više od 8,5 milijardi kuna, dok je iz zemalja koje nisu članice EU-a Hrvatska u siječnju uvezla roba za 2,2 milijarde kuna, odnosno 21,9 posto više nego u siječnju 2016. godine.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz