U Šiauliaiju održano turističko predstavljanje Hrvatske i Zadra

Slika /slike 1/Turizam/shutterstock_98671040_cr.jpg

Izaslanstvo Grada Zadra, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Litvi, posjetilo je 28. i 29. listopada 2019. godine Litvu i grad Šiauliai. Održano je prvo hrvatsko turističko predstavljanje u Šiauliaiju, s naglaskom na turistički potencijal Zadra i okolice, organizirano od strane Veleposlanstva RH i HTZ, odnosno TZ Grada Zadra.

Izaslanstvo Grada Zadra, na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Litvi, posjetilo je 28. i 29. listopada 2019. godine Litvu i grad Šiauliai (www.siauliai.lt). Po dolasku u Vilnius, izaslanstvo je posjetilo Veleposlanstvo, gdje su gosti upoznati s aktivnostima Veleposlanstva, različitim aspektima hrvatsko-litavskih odnosa, kao i dosadašnjim iskustvima povezivanja hrvatskih i litavskih gradova i okruga/županija.

Središnji dio programa odvijao se 29. listopada u Šiauliaiju, četvrtom po veličini litavskom gradu. Zadarsko izaslanstvo primio je gradonačelnik tog grada Artūras Visockas, sa suradnicima. U prvom dijelu razgovora predstavljeni su gradovi i mogućnosti njihove suradnje, posebno kroz mogućnosti koje pruža članstvo naših zemalja u EU.

Zaključeno je kako će naglasak nastavne suradnje biti prvenstveno na obrazovnoj, znanstvenoj i kulturnoj suradnji, pri čemu su prvi koraci već napravljeni, te je u travnju 2019. na šiauliaijskom glazbenom festivalu Resurrexit, s nastupom Zagrebačkog gitarističkog kvarteta i izložbom o životu i djelu skladatelja Blagoja Berse, bio predstavljen zadarski glazbeni festival Berisiada.

Nastavno, gradonačelnici Dukić i Visockas su pozdravili prvo hrvatsko turističko predstavljanje u Šiauliaiju, s naglaskom na turistički potencijal Zadra i okolice, organizirano od strane Veleposlanstva i HTZ, odnosno TZ Grada Zadra, kojemu su nazočili predstavnici regionalnih turističkih/putničkih agencija i medija.

Interes za posjetom Hrvatskoj raste u zadnjih nekoliko godina. Od početka ove godine do sredine listopada Hrvatsku je posjetilo 45.700 litavskih turista (što je povećanje od 10,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.), koji su ostvarili 182.200 noćenja (porast od 7,3 posto).


Također, gradonačelnik Dukić i izaslanstvo posjetili su, po pozivu gradonačelnika Visockasa, regionalnu kliniku u Šiauliaiju, te nazočili početku konferencije o prevenciji i liječenju  moždanog udara, a potom i obišli kulturne te povijestne znamenitosti Šiauliaija.

(MVEP)

 



Pisane vijesti | Događanja