U Njemačku želimo izvoziti proizvode, a ne radnike

Slika /slike 1/Financije/frankfurtska burza.jpg

Susret u Frankfurtu prvi je dio susreta hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika u Njemačkoj, u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt, Hrvatskoga svjetskoga kongresa u Njemačkoj, Hrvatskoga gospodarskoga saveza i Hrvatske gospodarske komore. Drugi dio dana hrvatske gospodarske delegacije u Njemačkoj održat će se u Mainzu.

U Frankfurtu je u tijeku njemačko-hrvatski gospodarski forum na kojem je predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo kako mu je želja da Hrvatska u Njemačku više izvozi proizvode, a manje radnike. "Njemačka je važan gospodarski partner Hrvatskoj. Nažalost, do sada smo u Njemačku najviše izvozili radnike koji su se pokazali kao iznimno kvalitetni.
No, želimo pokazati da imamo i inovativno gospodarstvo i kvalitetne proizvode. Osobno bih volio da se trend obrne, da nam se ljudi vraćaju, a da što više proizvoda ide u izvoz", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na Njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu otvorenom danas u Frankfurtu.

Burilović je istaknuo da u 2020. upravo Hrvatska i Njemačka predsjedavaju EU-om pa je i to šansa da budemo primjer sinergije najmlađe i jedne od najstarijih članica Unije.
Na forumu će se petnaestak hrvatskih tvrtki predstaviti kroz pitch sesije više od stotinu njemačkih gospodarstvenika. Jedna od njih je i tvrtka OG Consultancy Services. Kao druga generacija hrvatskih iseljenika, priča je krenula iz Njemačke, gdje je osnovano poduzeće za IT consulting. Hrvatska podružnica osnovana je krajem 2013. u Đakovu kada je tvrtka došla u stadij razvoja da može konkurirati znanjem i cijenom, posebice na tržištu zapadne Europe i SAD-u.

"Naše najjače tržište je Njemačka, ali filozofija nam je da rastemo s našim klijentima. Tako ćemo u 2020. odraditi i prve poslove u SAD-u. Očekujemo rast prometa od oko 20 do 25 posto za ovu godinu", rekao je osnivač i direktor tvrtke Ante Trbara, naglasivši da je u cijeloj priči najvažniji ljudski faktor – mladi zainteresirani za nove tehnologije i suradnja tvrtke s obrazovnim sustavom i Gradom Đakovom na ranom uvođenju u svijet IT-a.

"Cilj nam je pozicionirati naše poduzeće kao poveznicu Njemačke i Hrvatske u IT-u i posebno Slavoniju kao mjesto gdje se stvara IT za budućnost", rekao je Trbara.

Na forumu je sudjelovala i tvrtka Eccos, visokotehnološka tvrtka s bogatim iskustvom u razvoju i implementaciji sofisticiranih rješenja iz područja elektrotehnike, informatike i sigurnosti, poput tehničke zaštite, parkirališnih sustava, energy managementa i centralnih nadzorno-upravljačkih sustava u industriji, zgradarstvu i prometu. Već izvoze u Belgiju, BiH, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru i to 15 posto svojih proizvoda, a cilj im je probiti se i na njemačko tržište. "Želimo izvesti i hrvatske proizvode i pamet te odraditi dio inženjering posla. Mislimo da ima prostora za plasiranje naše aplikacije za integraciju sustava tehničke zaštite i aplikacije za upravljanje sigurnošću i održavanjem, kao i platforme za pametne gradove", rekao je direktor Krešimir Paić.

Melanie Nolte, potpredsjednica Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt, osvrnula se na odlične vanjskotrgovinske odnose i postojeću robnu razmjenu, s fokusom na to da je Njemačka ključni hrvatski vanjskotrgovinski partner. Pozdravila je organizaciju foruma upravo tijekom predsjedanja RH vijećem EU, nakon kojeg slijedi Njemačka.

Gradonačelnik Frankfurta Uwe Becker rekao je da je Frankfurt financijski centar Europske unije i da u tom području vide prilike za intenziviranje suradnje s Hrvatskom.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da ima i mora biti prostora za povećanje suradnje te da nije iskorišten pravi potencijal suradnje, ne samo Hrvatske i Njemačke, već Hrvatske i njemačke savezne države Hessen. "Hrvati koji žive ovdje most su za uspostavljanje suradnje", rekao je Radman.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će Hrvatska biti partner i na 831. rođendanu luke Hamburg u svibnju, za kada je u planu održati još jedan dan hrvatskoga gospodarstva. "Hrvatska i Njemačka imaju odličnu suradnju u brojnim područjima, a hrvatska zajednica u Njemačkoj s vremenom će imati sve značajniju ulogu u jačanju naših ekonomskih odnosa. Samo ovdje u Saveznoj državi Hessen živi gotovo 54 tisuće Hrvata", istaknula je predsjednica.

Susret u Frankfurtu prvi je dio susreta hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika u Njemačkoj, u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt, Hrvatskoga svjetskoga kongresa u Njemačkoj, Hrvatskoga gospodarskoga saveza i Hrvatske gospodarske komore. Drugi dio dana hrvatske gospodarske delegacije u Njemačkoj održat će se u Mainzu, uz potporu lokalne Industrijsko-trgovinske komore Rheinhessen, priopćili su iz HGK.

(Poslovni dnevnik)

Pisane vijesti