U lipnju i srpnju mjesečni izvoz oborio sedam godina star rekord

Slika /slike/Foto s Google Drive grafovi sastanci/shutterstock_84715165_cr.jpg

Vrijednost izvoza samo u srpnju iznosila milijardu i šesnaest milijuna eura, pa je velika vjerojatnost da će se za mjesec dana, kad se sve zbroji, pokazati kako je izvozni rekord iz lipnja u međuvremenu već srušen.

U lipnju je napokon oboren sedam godina star rekord vrijednosti mjesečnoga hrvatskog izvoza. Iznosio je 1,027 milijardi eura, što je za 13 milijuna više nego što je ostvareno u srpnju 2008., kad je prvi i jedini put do ovogodišnjeg lipnja izvoz u jednome mjesecu bio veći od milijardu eura.

Padaju rekordi

Još bolje: prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni  za prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, milijarda eura izvoza premašena je i u srpnju.

Prvi rezultat, koji je u načelu malo niži nego što to pokaže konačan obračun, govori da je vrijednost izvoza samo u srpnju iznosila milijardu i šesnaest milijuna eura, pa je velika vjerojatnost da će se za mjesec dana, kad se sve zbroji, pokazati kako je izvozni rekord iz lipnja u međuvremenu već srušen.
 
Zahvaljujući premašenoj milijardi eura u lipnju, što je gotovo dvadeset posto više izvoza nego u lipnju prošle godine, konačan polugodišnji izvozni 'skor' bolji je za 12,2 posto nego u prvome lanjskom polugodištu.

Nastavljen je trend snažna rasta izvoza na tržišta zemalja Europske unije (17 posto), što je odlično, no istodobno je zaustavljen rast izvoza na tržište zemalja Cefte, što je prilično loše jer upravo su to tržišta koja 'izvoznicima početnicima' većinom znače prvi iskorak izvan granica i pripremu za izvoz na zahtjevnija europska tržišta.

Dva najbolja trenda

Gledajući prema djelatnostima, u prvom polugodištu treba naglasiti dvije dobre vijesti.

Prva je, svakako, povratak izvoza brodova, koji dodanom vrijednošću odskaču iz strukture hrvatskog izvoza u kojoj još prevladavaju proizvodi niske dodane vrijednosti. Vrijednost njihova izvoza u prvom je polugodištu iznosila blizu dvjesto milijuna eura.

Druga je dobra vijest da je u ovoj godini ponovno znatno porasla (26,6 posto) vrijednosti izvoza farmaceutske industrije, koja je u prošloj godini imala nemalih problema s izvozom zbog teškoća na ruskom tržištu. Ta je industrija u prvom polugodištu ostvarila izvoznu vrijednost od 252 milijuna eura.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz