U Hrvatskoj u deset mjeseci rekordnih 18 milijuna turista i 100,3 milijuna noćenja

Slika /slike 1/Turizam/10milturista.jpg

Hrvatsku je u deset mjeseci ove godine posjetilo gotovo 18 milijuna turista, koji su ostvarili 100,3 milijuna noćenja, što su porasti od 13 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a iste poraste ostvarilo je u listopadu 878 tisuća turista sa 3,1 milijunom noćenja.

Hrvatsku je u deset mjeseci ove godine posjetilo gotovo 18 milijuna turista, koji su ostvarili 100,3 milijuna noćenja, što su porasti od 13 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a iste poraste ostvarilo je u listopadu 878 tisuća turista sa 3,1 milijunom noćenja, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Komentirajući da su listopadski i desetomjesečni turistički rezultati odlični te da potvrđuju najave da će ovo biti povijesna godina za hrvatski turizam, ministar turizma Gari Cappelli ističe da veseli rast prometa u listopadu, kao i u cijeloj pred i posezoni ove godine.

Važnost dobre pripreme za iduću godinu istaknuo je pak direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić ocjenjujući rezultate za deset mjeseci ove godine u hrvatskom turizmu "impresivnim".

Strani su turisti u deset mjeseci ove godine, kao i inače u zadnjih više od 16 godina, ostvarili glavninu ukupnih noćenja odnosno gotovo 90 milijuna ili 12 posto više nego lani u istim mjesecima, a u Hrvatsku ih je došlo 14 posto više ili 16 milijuna. Najviše noćenja među stranim turistima tradicionalno su ostvarili Nijemci, 20,6 milijuna, a slijedi 10 milijuna noćenja Slovenaca, 7,5 milijuna Austrijanaca, 6,3 milijuna Poljaka te 5,4 milijuna noćenja Čeha.

I domaćih je turista i njihovih noćenja ove godine bilo više nego lani, za 8 odnosno 13 posto više, dok je među regijama i županijama u Hrvatskoj najviše noćenja u deset mjeseci, 27,3 milijuna, bilo u Istri, te potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji 19 milijuna i na Kvarneru 18,4 milijuna.

Među top destinacije po noćenjima u Hrvatskoj su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Split i Mali Lošinj, dok su među smještajnim objektima 'pobjednici' godine obiteljski ili smještaj u domaćinstvu sa 34,7 milijuna noćenja ili 15 posto više nego lani.

(Hina)



Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz