U 3. maju počela gradnja polarnog kruzera za Scenic grupu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/3 maj.jpg

U Brodogradilištu 3. maj svečano je obilježen početak radova na rezanju limova za izgradnju trupa polarnog kruzera Eclipse II, koji se gradi za australsku Scenic grupu. Scenic grupa planira u 3. maju graditi još četiri takva kruzera ukupne vrijednosti 860 milijuna eura.

U Brodogradilištu 3. maj u petak je svečano obilježen početak radova na rezanju limova za izgradnju trupa polarnog kruzera Eclipse II, koji se gradi za australsku Scenic grupu, a ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pritom je istaknuo da je to nakon četiri godine prva novogradnja u tom brodogradilištu.

Ukupno je za izgradanju broda Eclipse II (novogradnja 734)u 3. maj dopremljeno tisuću tona čeličnih limova iz Sjeverne Makedonije.

Riječ je o prvom od ukupno pet luksuznih putničkih brodova za krstarenja polarnim područjima, svaki kapaciteta 200 putnika, koje Scenic grupa želi graditi u 3. maju. Ugovor o gradnji prvog trupa i njegovom djelomičnom opremanju, koji je potpisan sa Scenicovom tvrtkom PEC 2 Limited, bit će prenesen na Scenicovu tvrtku kćer - riječku tvrtku MKM Yachts. Prema planu, kobilica broda trebala bi biti položena do početka ljeta.

Scenic grupa planira u 3. maju graditi još četiri takva kruzera ukupne vrijednosti 860 milijuna eura.

Ministar Horvat rekao je da se reanimacija 3. maja zbiva u kontinuitetu na dva paralelna kolosijeka. Na prvom kolosijeku se tri broda, na kojima se temelji oživljavanje škvera, moralo izračunima detaljno utvrditi njihovo stanje izgrađenosti, nakon toga odrediti potrebna sredstva i ugovore te konačnu cijenu.

"Nakon što smo napravili sva tri koraka, ugovoren je prvi brod, na njemu se intenzivno radi, drugi brod je ugovoren, a državno jamstvo za osiguranje kreditnog angažmana dogodit će se u nekoliko dana. O trećem, pak, brodu, novogradanji 514 vodi se još uvijek pravna bitka, koja je pri kraju", izjavio je.

Horvat je rekao da će sva tri broda biti završena te da je siguran da će njihovom naplatom biti vraćen kredit HBOR.-a od 150 milijuna kuna za pokretanje proizvodnje u 3. maju.

Horvat je nastavio da se paralelno s time, već oko godinu dana pregovara s novim naručiteljem. Kako je rekao, jedan sofisticirani brod za Scenic grupu, izgrađen je već u pulskom Uljaniku i plovi bez problema.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz