Turbulencije na tržištu SAD-a prilika za parketare

Slika /slike 1/Graditeljstvo/shutterstock_250676278_cr.jpg

The International Surfaces Event (TISE) u Las Vegasu međunarodna je izložba podova i jedan od najvažnijih takvih sajmova za tržište SAD-a. Ove godine u organizaciji HGK šest domaćih proizvođača nastupa u Las Vegasu: DI Novoselec, Drvoproizvod, Pan Parket, PPS-Majur i Spačva.

The International Surfaces Event (TISE) u Las Vegasu međunarodna je izložba podova i jedan od najvažnijih takvih sajmova za tržište SAD-a. Domaći proizvođači parketa do sada nisu uspjeli kvalitetnije iskoračiti u Ameriku, ali zbog trgovinskih ratova s Kinom i povoljnog tečaja dolara i eura sada im se otvara jedinstvena prilika da to promijene.

Stoga ove godine u organizaciji HGK šest domaćih proizvođača nastupa u Las Vegasu (DI Novoselec, Drvoproizvod, Pan Parket, PPS-Majur i Spačva), s nadom da će pronaći svoje mjesto na tom ogromnom tržištu.

Brojke pokazuju da smo u prvih deset mjeseci prošle godine na tržište SAD-a izvezli 237 tona parketa vrijednih 708.000 eura, ali potencijal tog tržišta je nemjerljivo veći od toga.

To ističe i direktor Drvoproizvoda Igor Leščić i dodaje kako trenutno hrvatski proizvođači parketa više rade na svim ostalim svjetskim tržištima više nego sa SAD-om. Na  pitanje kako to da se domaći parketari ranije nisu uspjeli probiti u Ameriku Leščić je odgovorio da se mora stvoriti pozitivna poslovna klima kako bi se ušlo na tako veliko tržište.

"Zato uvijek treba uvijek pratiti situaciju na tržištu i vući prave poteze u pravo vrijeme", zaključuje Leščić, a s njim se slaže i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK i direktor Pan Parketa Daniel Smiljanić. On ističe da je dosadašnji izvoz parketa u SAD-a praktički zanemariv, ali da bi se ta situacija zbog političkih i diplomatskih sukoba između Amerike i Kine mogla jako brzo promijeniti u našu korist.

"Uz sankcije na uvoz iz Kine koje otvaraju prostor drugim proizvođačima, u prilog nam ide i tečaj dolara i eura. Zato svi pokušavamo otvoriti ovo veliko tržište i spremni dočekujemo priliku koja nam se nudi", naglašava Smiljanić.

Inače, na sajmu TISE koji se održava od 28. do 30 siječnja bit će preko 800 izlagača iz cijelog svijeta, a očekuje se oko preko 50.000 posjetitelja.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz