Trgovinski sporazum između EU-a i Vijetnama stupio na snagu

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/EU-Vijetnam.jpg

Sporazum između EU-a i Vijetnama, najsveobuhvatniji trgovinski sporazum koji je EU sklopio s nekom zemljom u razvoju, stupio je na snagu 1. kolovoza 2020. Sporazumom će se ukinuti carine na 99 posto sve robe kojom dvije strane trguju. Europskim će poduzećima i poslovanje u Vijetnamu biti jednostavnije: odsad će moći ulagati i ravnopravno se natjecati s lokalnim konkurentima za ugovore s državnim tijelima.

Sporazum između EU-a i Vijetnama, najsveobuhvatniji trgovinski sporazum koji je EU sklopio s nekom zemljom u razvoju, stupio je na snagu u subotu, 1. kolovoza 2020. godine, izvijestila je Europske komisija.

Sporazumom će se ukinuti carine na 99 posto sve robe kojom dvije strane trguju. Europskim će poduzećima i poslovanje u Vijetnamu biti jednostavnije: odsad će moći ulagati i ravnopravno se natjecati s lokalnim konkurentima za ugovore s državnim tijelima. Gospodarske koristi su prema novom sporazumu usko povezane s jamstvima poštovanja radničkih prava, zaštite okoliša i Pariškog sporazuma o klimi zahvaljujući snažnim, pravno obvezujućim i izvršivim odredbama o održivom razvoju.

Prije nego što je stupio na snagu, trgovinski sporazum EU-Vijetnam odobrile su države članice EU-a u Vijeću, koje ga je potpisalo u lipnju 2019. godine, a u veljači ove godine odobrio ga je Europski parlament.

"Europsko gospodarstvo mora iskoristiti svaku priliku da povrati snagu nakon krize izazvane koronavirusom. Zahvaljujući trgovinskim sporazumima kao što je ovaj s Vijetnamom koji 1. kolovoza stupa na snagu, naša poduzeća dobivaju priliku ući na nova tržišta u nastajanju i otvarati radna mjesta za Europljane. Čvrsto vjerujem da će ovaj sporazum i vijetnamskom narodu omogućiti da uživa u naprednijem gospodarstvu i svjedoči pozitivnoj promjeni i snažnijim pravima koje će u svojoj domovini imati kao radnici i građani", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Vijetnam je sada dio kluba 77 zemalja koje s Unijom trguju pod bilateralno dogovorenim povlaštenim uvjetima. Sporazumom se jačaju gospodarske veze Unije s dinamičnom regijom jugoistočne Azije i on ima velik gospodarski potencijal koji će pridonijeti oporavku nakon krize uzrokovane koronavirusom. No, sporazum pokazuje i to da trgovinska politika može biti snaga koja će unaprijediti društvo. Zahvaljujući našim trgovinskim pregovorima Vijetnam je već uložio velike napore u cilju poboljšanja prava radnika te će, vjerujem, nastaviti provoditi najpotrebnije reforme", rekao je EK-ov povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Trgovinska politika EU