The Banker proglasio Vujčića najboljim europskim i svjetskim guvernerom u 2018.

Slika /slike 1/Financije/vujčić2018.jpg

Ugledni mjesečnik The Banker dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću dva priznanja za 2018. godinu - za najboljega europskog guvernera i najboljega centralnog bankara u globalnim razmjerima. Priznanje časopisa The Banker rukovodi se kriterijem da su dobitnici zaslužni za "stimuliranje rasta i stabiliziranje ekonomija u kojima djeluju". Nagrada se dodjeljuje globalno, ali i regionalno - za Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Bliski istok, Aziju-Pacifik i Afriku.

Ugledni mjesečnik The Banker dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću dva priznanja za 2018. godinu - za najboljega europskog guvernera i najboljega centralnog bankara u globalnim razmjerima, priopćeno je u četvrtak iz HNB-a.
 
Časopis The Banker, dio grupe Financial Times koji od 1926. godine prati financijska kretanja u svijetu, u svojem je siječanjskom broju objavio izbor najboljega regionalnog guvernera i guvernera godine u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.
 
Priznanje časopisa The Banker rukovodi se kriterijem da su dobitnici zaslužni za "stimuliranje rasta i stabiliziranje ekonomija u kojima djeluju". Nagrada se dodjeljuje globalno, ali i regionalno - za Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Bliski istok, Aziju-Pacifik i Afriku. Istovjetno priznanje časopisa The Banker dobio je i bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski za 2008. godinu.
 
U članku koji je The Banker objavio u povodu nagrade guverneru Hrvatske narodne banke, ističe se svestranost Borisa Vujčića. "Sedam je godina do ulaska Hrvatske u EU 2013. bio zamjenik glavnog pregovarača tijekom uspješne kandidature te zemlje za pridruživanje Europskoj uniji. U istom je razdoblju bio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, a od 2012. godine i guverner. U posljednje vrijeme usklađuje upravljanje središnjom bankom i razvoj hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsjedanjem upravljačkim odborom Bečke inicijative", piše The Banker.
 
The Banker navodi i ulogu HNB-a u čuvanju hrvatske financijske stabilnosti odnosno bankovne stabilnosti u krizi Agrokora, zbog koje je HNB i pet godina prije izbijanja krize počela sprječavati pretjeranu izloženost banaka tom poduzeću.
 
Časopis također stiče i javno zalaganje Vujčića za strukturne reforme, osobito obrazovanja, radi kreiranja kompetencija za tržište na kojem će dominirati inovacije i tehnološki napredak, kao i za pametnu imigracijsku politiku kao jednu od mjera za rješavanje problema nedostatka radne snage u Hrvatskoj.
 
"Iznimno sam počašćen; veliko je to priznanje za Hrvatsku narodnu banku i mene osobno. Ova nas nagrada dodatno motivira da nastavimo raditi na našim ciljevima - stabilnosti cijena i tečaja, kako bi svaki građanin RH sa sigurnošću znao da ono što posjeduje ili će tek zaraditi neće izgubiti vrijednost. Mislimo i na hrvatske tvrtke i sigurnost njihovog financijskog poslovanja i mogućnosti financiranja. Nastavit ćemo nadzirati banke u cilju održavanja financijske stabilnosti, kao i unaprjeđivati prava potrošača i njihovu informiranost", kazao je Vujčić u povodu dobivanja nagrade časopisa The Banker.
 
Dodao je da uspjeh u ostvarivanju tih ciljeva doprinosi stvaranju boljeg okružja za gospodarski rast i razvoj cijele zemlje.
 
(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja