Švicarski predsjednik ne očekuju brz napredak u pregovorima s EU-om

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/EU-Švicarska.jpg

Predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer otklonio je mogućnost brzog rješenja za nesuglasice u pregovorima o sporazumu o partnerstvu s EU-om koje su narušile prekogranično poslovanje dionicama i odnose s glavnim švicarskim trgovinskim partnerom. Jedno od otvorenih pitanja u odnosima Švicarske i EU-a je i izjednačavanje statusa hrvatskih radnika u Švicarskoj s ostalim državljanima zemalja članica EU.

Predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer otklonio je mogućnost brzog rješenja za nesuglasice u pregovorima o sporazumu o partnerstvu s EU-om koje su narušile prekogranično poslovanje dionicama i odnose s glavnim švicarskim trgovinskim partnerom.

Maurer, član desne i euroskeptične Švicarske narodne stranke, sugerirao je u razgovoru za televiziju SRF u srijedu da dogovor nije izgledan prije završetka mandata sadašnje Europske komisije krajem listopada.

Bruxelles je zapriječio ulagače sa sjedištem u EU-u da od 1. srpnja trguju na švicarskim burzama uslijed eskalacije spora oko sporazuma po kojem bi Švicarska, koja nije članica Unije, trebala usvajati pravila jedinstvenog tržišta EU-a na što je Švicarska odgovorila protumjerama.

Ako se za mandata Jean-Claudea Junckera ne postigne sporazum između Švicarske i EU-a, Maurer će se morati dogovarati s budućom predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen koju poznaje iz dana kada je bio švicarski ministar obrane.

No Maurer, koji je ove godine na mjestu predsjednika koje se rotira među članovima Saveznog vijeća Švicarske, odbacuje sugestije da bi njegovo poznanstvo s bivšom njemačkom ministricom obrane moglo pomoći da se sporovi razriješe. Maurerov pesimizam doprinosi utisku da bi se politička pat-pozicija mogla uskoro prevladati.

U Bernu otpor sporazumu, glavnom švicarskom vanjskopolitičkom pitanju, vidljiv je od inače proeuropskog lijevog centra do krajnje desnice a obje strane se pribojavaju da bi sporazum mogao potkopati švicarski suverenitet.

Jedno od otvorenih pitanja u odnosima Švicarske i EU-a je i izjednačavanje statusa hrvatskih radnika u Švicarskoj s ostalim državljanima zemalja članica Europske unije.

(Hina)

 

Pisane vijesti