Švicarska i Hrvatska žele dodatno unaprijediti suradnju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh - ch.jpg

Trgovinska razmjena prošle godine dosegla je 352 milijuna eura, a hrvatski izvoz u Švicarsku bilježi rast i ove godine. U prvih osam mjeseci rastao je više od 15 posto i iznosio gotovo 140 milijuna eura, a iz Švicarske je uvezeno robe u vrijednosti 103 milijuna.

Švicarska je jako zainteresirana da se postojeći dobri odnosi s Hrvatskom još više unaprijede, posebice na području gospodarstva, a velike mogućnosti otvaraju se na području novih tehnologija i turizma, kazao je u petak u Zagrebu predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer.

„U Švicarskoj živi 30.000 Hrvata, brojni Hrvati imaju dvojno državljanstvo i možemo reći da je Hrvatska postala simpatično lice u našoj svakodnevici, što i vaša predsjednica utjelovljuje svojim primjerom”, kazao je Maurer nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar –Kitarović, koji boravi u službenom uzvratnom posjetu Hrvatskoj, šest mjeseci nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Švicarsku.

Maurer je izrazio potporu pristupanju Hrvatske u šengenski prostor, ocijenivši da Hrvatska "jako dobro ispunjava svoje zadaće". Kazao je da bi Švicarska „jako pozdravila” kada bi Hrvatska postala dio šengenskog prostora, jer ima važnu stratešku poziciju u Europi. Izrazio je također zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom u međunarodnim tijelima gdje se dvije zemlje međusobno podupiru i nemaju nikakve rezerve.

„Što se tiče bilateralnih odnosa, Švicarska je itekako zainteresirana da se postojeći dobri odnosi još više izgrade, posebice na području gospodarstva. Hrvatska je vrlo zanimljiva zemlja za ulagače iz Švicarske”, kazao je, istaknuvši da se velike mogućnosti otvaraju na području novih tehnologija, primjerice 'blockchain' tehnologije. Napomenuo je da u Švicarskoj postoji preko tisuću startupova. Naglasio je također da je Švicarska zainteresirana za jačanje suradnje na području turizma.

Osvrnuvši se na hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici iduće godine, kazao je da Švicarska, koja nije članica EU-a, želi ojačati suradnju s Unijom i da u tome očekuje potporu Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da je Švicarska 12. zemlja po ulaganjima u Hrvatsku. Trgovinska razmjena prošle godine dosegla je 352 milijuna eura, a hrvatski izvoz u Švicarsku bilježi rast i ove godine. U prvih osam mjeseci rastao je više od 15 posto i iznosio gotovo 140 milijuna eura, a iz Švicarske je uvezeno robe u vrijednosti 103 milijuna, kazala je.

Švicarski ulagači do sada su ulagali u farmaceutsku, mehaničku i elektroničku industriju te sektor osiguranja, a sve je veća suradnja i u prehrambenoj industriji. Dvije zemlje također dobro surađuju na području znanosti i tehnologije. Predsjednica je švicarskog kolegu upoznala i s prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz