Suradnja s Amerikancima donijela stabilnost Lencu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/P-FAH-H5148232.jpg

Veliki projekt remonta zapovjednog broda američke Šeste flote »USS Mount Whitney«, koji se od kraja 2016. godine ponovno nalazi u »Viktoru Lencu«, točno je na polovici svoje realizacije. Vrijednost radova već sada „skočila“ su s prvotno ugovorenih 21 milijun na 28 milijuna dolara.

Veliki projekt remonta zapovjednog broda američke Šeste flote »USS Mount Whitney«, koji se od kraja prošle godine ponovno nalazi u »Viktoru Lencu«, točno je na polovici svoje realizacije, što je bio povod sastanku uprave ovog brodogradilišta i delegacije američke mornarice iz Napulja. Prema riječima predsjednika Uprave »Lenca« Aljoše Pavelina, Amerikanci su više nego zadovoljni dosad odrađenim poslom, kao i samom dinamikom odvijanja radova.
 
Razloge za zadovoljstvo definitivno imaju i u ovom kvarnerskom brodogradilištu s obzirom na to da je vrijednost radova koji se obavljaju na ovom američkom ratnom brodu već sada »skočila« s prvotno ugovorenih 21 milijun na 28 milijuna dolara. Toliko su, naime, Amerikanci dosad potvrdili od opcija dodatnih radova koji će se obaviti na »USS Mount Whitneyju«. Pavelin vjeruje da to nije i konačan iznos već da bi ta svota, kad se na kraju podvuče crta ispod ovog velikog projekta, mogla premašiti i 30 milijuna dolara.
 
Osim što je riječ o financijski najznačajnijem poslu, kako 2015. godine kada je na »USS Mount Whitneyju« obavljen prvi veliki »upgrading« u Martinšćici, tako i ove godine, suradnja s Američkom ratnom mornaricom ovom kvarnerskom brodogradilištu nosi stabilnost, i u planiranju zaposlenosti kapaciteta, i priljevu novca.
 
Zbog dodatnih radova koje su zatražili Amerikanci, »USS Mount Whitney« produžit će boravak u najvećem doku brodogradilišta, »jedanaestici«, do sredine svibnja. Kako doznajemo od Pavelina, zasad sve drugo ostaje u planiranom roku, tako bi »USS Mount Whitney« trebao napustiti »Lenac« i Kvarner koncem lipnja odnosno u srpnju ove godine.
 
Tijekom radova na »USS Mount Whitneyju« u brodogradilištu se izmjenjuju stručni timovi iz SAD-a, koji vode i nadgledaju osjetljivi, vojni dio posla s obzirom na to da je riječ o zapovjednom brodu njihove Šeste flote.
 
Ovdje treba spomenuti da je 28 milijuna dolara samo vrijednost radova koje obavlja »Lenac«, dok se o ukupnoj svoti koju će Amerikanci potrošiti na osuvremenjivanje »USS Mount Whitneyja«, kroz nabavku i ugradnju nove vojne opreme i uređaja, može samo nagađati.
 
U »Viktoru Lencu« nastavljaju suradnju sa najvećim ruskom brodarskom kompanijom, Sovcomflot (SCF), s kojom imaju potpisan okvirni poslovni sporazum. Tako je prošla godina bila godina povratka ruskih brodova u Martinšćicu, na tri broda iz SCF grupe u »Lencu« su lani ugradili uređaje za pročišćavanje balastnih voda. Prema navodima Pavelina, u Martinšćici upravo pripremaju ponude za Ruse za brodove koji bi u »Lenac« trebali stići tijekom idućih par mjeseci.
 
(Novi list)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz