Stabilizacija europskog robnog izvoza i uvoza u studenome 2020.

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/izvoz EU.jpg

Robni izvoz i uvoz u EU i eurozoni stabilizirali su se u studenome 2020., naznačivši poboljšanje pred kraj pandemijske godine u kojoj su bilježili dvoznamenkaste stope pada, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Robni izvoz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do studenog prošle godine 10,3 posto u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije, a gotovo isti postotni bilježio je i u eurozoni.

Robni izvoz i uvoz u EU i eurozoni stabilizirali su se u studenome 2020., naznačivši poboljšanje pred kraj pandemijske godine u kojoj su bilježili dvoznamenkaste stope pada, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Robni izvoz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do studenog prošle godine 10,3 posto u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije, a gotovo isti postotni bilježio je i u eurozoni, izračunao je europski statistički ured. Uvoz robe u EU smanjen je u istom razdoblju 12,3 posto a u eurozoni 11,6 posto. Trgovinska bilanaca EU-a za prvih 11 mjeseci prošle godine pokazuje višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 187,2 milijarde eura. U istom razdoblju godinu prije iznosio je 169,4 milijarde eura.

U eurozoni višak je iznosio 205,4 milijarde eura, u usporedbi sa 198,4 milijarde eura u istom razdoblju 2019.

Najviše je u prvih jedanaest prošlogodišnjih mjeseci u EU pao izvoz i uvoz energenata za 39 posto u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije. Snažno je smanjen i izvoz i uvoz strojeva i vozila, za 14,1 odnosno 9,5 posto. Samo se izvoz hrane, pića, sirovina i kemijalija iz EU-a približio pretpandemijskoj razini, pokazuje izvješće objavljeno krajem prošlog tjedna. Pandemija koronavirusa utjecala je i na robnu razmjenu unutar EU-a, koja je prema Eurostatovim procjenama potonula 8,4 posto, na 2.605,3 milijarde eura. U zoni primjene zajedničke europske valute smanjena je 9,7 posto, na 1.647,4 milijardi eura.

Studeni je donio stabilizaciju robne razmjene, uz osjetno blaži pad izvoza i uvoza u EU i eurozoni, prema procjenama europskog statističkog ureda.

Izvoz robe iz EU-a pao je u studenome 1,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, nakon 10,3-postotnog pada u listopadu. Uvoz je smanjen 6,2 posto, pokazuju procjene Eurostata. U listopadu potonuo je 14,3 posto. Time je višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom u studenome iznosio 25,3 milijarde eura. U istom mjesecu godinu ranije iznosio je 18 milijardi eura. Vrijednost robne razmjene unutar EU-a bila je gotovo na razini istog mjeseca godine ranije i iznosila je 266,2 milijarde eura.

Robni izvoz iz eurozone pao je u studenome jedan posto, nakon 9-postotnog pada u listopadu. Uvoz je smanjen 4,2 posto, gotovo trostruko blaže nego u listopadu. Time je vanjskotrgovinska bilanca za područje primjene zajedničke europske valute u studenom iskazala višak od 25,8 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosio je 20,2 milijarde eura. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone pala je 1,3 posto, na 165,4 milijarde eura.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Trgovinska politika EU