Sporazum OTP-a i HBOR-a o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz2018..jpg

OTP banka i HBOR potpisale su sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor. Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

OTP banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika, čime će se omogućiti brže i jednostavnije odobrenje novih kredita za očuvanje likvidnosti izvoznika, uključujući i turistički sektor, objavili su u četvrtak iz OTP banke.

Korištenjem tog HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika. Banka će, kako se navodi, samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj koji HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

"Ova kriza je na izravan ili neizravan način utjecala na cjelokupno gospodarstvo, ne samo na domaćem, nego i na svim svjetskim tržištima. Međutim, imajući na umu strukturu hrvatskog gospodarstva očekivanja su kako će među najviše pogođenim subjektima biti upravo pojedine izvozne djelatnosti, u koje naravno uključujemo i turistički sektor", kazao je predsjednik Uprave OTP banke Balazs Bekeffy.

HBOR je prošli tjedan potpisao sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika s Erste&Steiermärkische bankom (ESB) i Hrvatskom poštanskom bankom (HPB).

EK je 6. travnja potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost, s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz