Sporazum CETA će koristiti i EU-u i Kanadi

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_125338148_cr.jpg

Od Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma Europske unije i Kanade (CETA)  koristi će imati obje strane, a hrvatskim će proizvođačima otvoriti kanadsko tržište pod povoljnijim uvjetima od dosadašnjih.

Od Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma Europske unije i Kanade (CETA)  koristi će imati obje strane, a hrvatskim će proizvođačima otvoriti kanadsko tržište pod povoljnijim uvjetima od dosadašnjih, ocjena je sudionika panel diskusije "Što nam donosi CETA'" održane u Zagrebu u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Sudionici rasprave održane u Kući Europe, europarlamentarci Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Davor Škrlec, te  Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova, Josip Bašić, predsjednik Kanadsko-hrvatske gospodarske mreže (CCBN) te poduzetnik Zvonimir Viduka podržali su usvajanje sporazuma CETA koji će osloboditi carinskih davanja 99 posto proizvoda u trgovinskoj razmjeni EU-a i Kanade, te istaknuli kako će ta razmjena biti na obostranu korist.

Sporazum će djelomično i privremeno stupiti na snagu sljedeće godine nakon što ga odobre europski i kanadski parlament, a u potpunosti nakon ratifikacije u svim zemljama članicama Unije. Očekuje se da će CETA potaknuti trgovinu uslugama te omogućiti i olakšati pristup europskim pružateljima usluga u područjima u kojima poduzeća iz EU-a prednjače u svijetu, od pomorskih, telekomunikacijskih i inženjerskih usluga do usluga u području okoliša i računovodstvenih usluga.

Poduzećima iz EU-a omogućit će se sudjelovanje u kanadskim javnim natječajima na svim razinama vlasti (saveznoj, pokrajinskoj i lokalnoj) u raznim područjima od informatičkih sustava do cesta i željeznice.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica (HDZ/EPP)  je ocijenila da će stupanjem sporazuma na snagu najviše profitirati mala i srednja poduzeća, te ustvrdila CETA neće ići u korist velikim multinacionalnim nego upravo ovakvim kompanijama.

Josip Bašić je velikim uspjehom ocijenio da se sporazumom od carina oslobađa 99 posto proizvoda, od čega bi ponajviše mogla imati koristi hrvatska prehrambena industrija.

Poduzetnik Zvonimir Viduka, predsjednik uprave tvrtke Altpro, ustvrdio je kako kanadsko tržište nudi velike mogućnosti te da sve što Hrvatska proizvede može plasirati u Kanadi a sporazum će hrvatske proizvode učiniti konkurentnijima.

Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih poslova je u raspravi rekao kako će Ministarstvo i dalje sve više ulagati u gospodarsku diplomaciju kako bi pomoglo hrvatskim izvoznicima.

Glede popisa proizvoda iz EU-a sa zaštićenim geografskim porijeklom koje je obuhvatio sporazuma, Petrić je najavio da će uskoro biti pridodani i hrvatski pojasnivši da nisu bili u prvotnom tekstu jer su pregovori s Kanadom započeli i prije ulaska Hrvatske u EU.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike