Splitsko-dalmatinska županija predstavljena u Europskom parlamentu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_112286168_cr2.jpg

Splitsko-dalmatinska županija, njezini razvojni potencijali, kulturna i prirodna baština, predstavljeni su 25. rujna u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu. Nakon izlaganja sudionicima i posjetiteljima je predstavljena kulinarska baština toga kraja.

Splitsko-dalmatinska županija, njezini razvojni potencijali, kulturna i prirodna baština, predstavljeni su 25. rujna u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

U povodu 25. obljetnice Splitsko-dalmatinske županije, koja pada 30. rujna, u Bruxellesu je, u organizaciji hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Ivice Tolića, održana prezentacija sadašnjeg trenutka te županije te mogućnosti za ulaganja u svim sektorima od turizma, prometa, industrije do poljoprivrede.

O tome su govorili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, njegov zamjenik Ante Šošić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, zamjenik pročelnika županijskog Upravnog odjela za zajedničke poslove Damir Brčić, projekt menadžerica „Usefall Split“ Ivana Tadinac Šećer te voditeljica projekta „Kulinarska Baština SDŽ“ Ivanka Luetić Boban.

Nakon izlaganja sudionicima i posjetiteljima je predstavljena kulinarska baština toga kraja. "Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije“ je međunarodno priznata oznaka koja predstavlja zaštitni znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju te trenutno okuplja mnogobrojne proizvođače i ugostitelje, omogućuje njihovo udruživanje, uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu te jačanje prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.

"Ovdje u Bruxelesu predstavljamo globalne projekte koje želimo realizirati na korist građana u komunalnom socijalnom području, ICT sektoru i u nizu drugih segmenata, a uz pomoć europskih fondova", rekao je župan Blaženko Boban.

"Predstavio sam Split kao motor razvoja ne samo županije, nego cijelog hrvatskog juga", rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ističući da Split ima jedno od najboljih sveučilišta u srednoj i istočnoj Europi, koje je po ljestvici Timesa osmo u srednjoj i istočnoj Europi, a prvo u jugoistočnoj Europi.

Krstulović Opara istaknuo je slabosti u prometnoj infrastrukturi s dva najzagušenija cestovna čvorišta u zemlji, Širina u Solinu na samom ulazu Split te istočnim izlazom u Stobreču kroz koja dnevno prolazi 65 tisuća vozila i mimo turističke sezone.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike