Span sa 162 posto višom neto dobiti

Slika /slike 1/Gospodarstvo/span.jpg

Span trenutno zapošljava 744 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji dvije trećine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu, a u suradnji s 40 međunarodnih partnera posluje s više od 1200 korisnika. Uz matičnu tvrtku Span d.d., Span grupu čini još 5 domaćih povezanih društava (Bonsai.tech, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnost) te 8 inozemnih (u Sloveniji, VB-u, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji).

IT grupa Span u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 650,7 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 11 posto više nego u istom  razdoblju lani, dok je neto dobit porasla za 162 posto, na 39,4 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz Spana.

Po podacima iz financijskog izvješća koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, ukupni konsolidirani troškovi Span grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 601,7 milijuna kuna, što je porast za sedam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Iz Spana ističu i kako im je EBITDA prije jednokratnih stavki porasla za 68 posto, na 55,4 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki u prvih je devet mjeseci ove godine povećana na 51,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 89 posto.

U priopćenju navode da su najveći rast prihoda u grupi ostvarile usluge s visokom dodanom vrijednošću, i to segmentu razvoja softvera i poslovnih rješenja, za 66 posto, te u segmentu infrastrukturnih usluga, cloud i cyber security, za 56 posto. Napominju da su imali pad prihoda na tržištu Ukrajine, gdje je Microsoft omogućio korištenje svojih proizvoda i usluga bez naknade do kraja godine svim Spanovim korisnicima u toj zemlji, ali su taj pad u potpunosti nadomjestili rastom prihoda na svim ostalim tržištima i u svim segmentima poslovanja.

Udio prihoda koje grupa ostvaruje na inozemnim tržištima u devet mjeseci 2022. godine je 65 posto, a iz Spana navode da najznačajniji rast u odnosu na prošlu godinu bilježe na hrvatskom i tržištu SAD-a.

"Iza nas je još jedno uspješno razdoblje s rastom u svim ključnim segmentima poslovanja. Ovakav rast prihoda i profitabilnosti rezultat je naše poslovne strategije, s fokusom na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću. Veseli nas da smo u ovom kvartalu ostvarili i 12. Microsoftovu naprednu specijalizaciju i otvorili Span centar kibernetičke sigurnosti, kojim dodatno osnažujemo svoju prisutnost na tom području", ističe uz rezultate osnivač i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Span trenutno zapošljava 744 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji dvije trećine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu, a u suradnji s 40 međunarodnih partnera posluje s više od 1200 korisnika, među kojima su i neke od vodećih globalnih i regionalnih korporacija.

Uz matičnu tvrtku Span d.d., Span grupu čini još pet domaćih povezanih društava (Bonsai.tech, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnost) te osam inozemnih (u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji).

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz