Šoltanski maslinari osvojili pet svjetskih i jednu domaću medalju

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/masline na šolti.jfif

Maslinari s otoka Šolte, članovi udruge Zlatna Šoltanka, osvajači su pet svjetskih i jedne domaće medalje na međunarodnim maslinarskim manifestacijama. Područje njihove prodaje je svestrano, jer osim po Hrvatskoj prodaju i u Americi, Poljskoj i Njemačkoj, ali i na jahtama koje unajmljuju stranci u Hrvatskoj.

Maslinari s otoka Šolte, članovi udruge Zlatna Šoltanka, osvajači su pet svjetskih i jedne domaće medalje na međunarodnim maslinarskim manifestacijama, te dobitnici priznanja za najbolji Hrvatski otočni proizvod.

U četvrtak ih je primio župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je istaknuo "da su ti vrijedni maslinari primili nagrade u New Yorku, Milanu, Berlinu, Supetru, Parizu i Londonu".

Šoltani su župana izvijestili kako im je nužno navodnjavanje zbog sve sušnijih dana i dugog perioda bez padalina, a s obzirom da bi projekt navodnjavanja potrajao određeno vrijeme ponuđen im je program akumulacije na česticama zemlje, ali i bušotine, a sve bi to sufinancirala županija. Boban je najavio kako će uskoro biti objavljen i javni poziv za akumulaciju i bušotine.

Župan Blaženko Boban je otkrio kako, primjerice na Braču ima više stabala maslina nego u cijeloj Istri i istaknuo da je velika vrijednost ekološkog dalmatinskog ulja, pa će po prijedlogu šoltanskih maslinara sredinom kolovoza organizirati radni sastanak na tom otoku.

Predsjednik Udruge maslinara otoka Šolte Zlatna Šoltanka Zlatko Burić je skrenuo pažnju na to da im iz godine u godinu padaju prinosi, te da bez navodnjavanja neće imati budućnosti. Otkrio je kako Šolta ima oko tri tisuće stabala masline i 27 maslinara od čega je devet ekoloških proizvođača, a sedam ih je na kraju prijelaznog roka.

"Naša sorta Šoltanka ima specifičan miris, aromu i okus koji kušače na natjecanjima baca u trans. Uzgajanje masline je tradicija koju smo naslijedili od naših predaka. U preradi nismo mogli naslijediti načine jer se ulje nije moglo proizvoditi na isti način, a sve ostalo što smo naučili od naših pradjedova i djedova je isto", kazao je Burić.

Cijena pola litre Šoltanke je 140 kuna, no unatoč tome područje njihove prodaje je svestrano, tvrdi Burić, jer osim po Hrvatskoj prodaju ga i u Americi, Poljskoj i Njemačkoj, ali i na jahtama koje unajmljuju stranci u Hrvatskoj. Godišnje im tri tisuće stabala daju pet tisuća litara ulja.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz