Slavonski med uskoro i u europskim trgovinama

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_190625969.jpg

Europska komisija donijela je uredbu kojom se nalaže upis Slavonskog meda u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. To je daljnji iskorak kako bi, posebno marketinškim aktivnostima, Slavonski med bio prepoznat na nacionalnoj i europskoj razini.

Europska komisija donijela je uredbu kojom se nalaže upis Slavonskog meda u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je završen postupak registracije Slavonskog meda na razini EU-a i otvorena mogućnost prelaska u iduću fazu te postupak konkretne realizacije projekta za zainteresirane.

U povodu toga, između ostalog, održana je svečana sjednica Skupštine Udruge proizvođača Slavonskog meda.

Kako se tamo čulo, inicijativa za zaštitu meda krenula je 2014. godine upravo iz Virovitičko-podravske županije, te je osnovana i Udruga proizvođača Slavonskog meda, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s 44 osnivača iz najprije pet slavonskih županija, a pridružili su im se poslije i Bilogorsko-podravska te Grad Novska.

Bila je ovo prigoda da predsjednik Udruge proizvođača Slavonskog meda Željko Vrbos zahvali svima onima koji su dali svoj doprinos da se učini ovaj vrlo važan korak za domaće pčelare. Vrbos je naglasio kako će druga faza ovog projekta biti edukacija pčelara u cilju postizanja zadovoljavanja domaćeg meda svojom kvalitetom te da takav med bude jedinstven i konkurentan na tržištu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, obraćajući se nazočnima, rekao je kako je ideja Slavonskog meda potekla od Virovitičko-podravske županije, ali i ostalih slavonskih županija, ponajprije kako bi hrvatski pčelari i proizvođači svoj proizvod plasirali po boljim cijenama, ali i kako bi on bio prepoznatljiv na tržištu u Hrvatskoj i u Europi.

Ovo predstavlja daljnji iskorak u proizvodnji meda, a Ministarstvo poljoprivrede pomoći će u daljnjem razvoju ovog projekta, prije svega s marketinškim aktivnostima kako bi Slavonski med bio prepoznat na nacionalnoj i europskoj razini, zaključio je Tolušić.

(Glas Slavonije)

 



Vijesti iz medija | Hrvatski izvoz