Slabašan rast europskog gospodarstva u četvrtom kvartalu 2018.; izvoz svijetla točka

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/izvoz EU.jpg

Gospodarstva Europske unije i eurozone u četvrtom su tromjesečju 2018. godine ponovo bilježila slabašan kvartalni rast, pokazuju procjene Eurostata,u kojima se a izdvaja tek osjetno ubrzavanje izvoza na tromjesečnoj razini.

Gospodarstva Europske unije i eurozone u četvrtom su tromjesečju 2018. godine ponovo bilježila slabašan kvartalni rast, pokazuju u četvrtak procjene Eurostata,u kojima se a izdvaja tek osjetno ubrzavanje izvoza na tromjesečnoj razini.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na razini 28-članog EU-a uvećan je 0,3 posto u četvrtom kvartalu 2018. prema prethodnom tromjesečju, kada je ostvaren identičan postotni rast. Time je Eurostat povisio dosadašnju procjenu za četvrto tromjesečje za 0,1 postotni bod.

Na godišnjoj razini rast je usporio na 1,4 posto, s 1,8 posto u trećem kvartalu. U eurozoni je rast na kvartalnoj razini iznosio 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Na godišnjoj razini iznosio je revidiranih 1,1 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 1,2 posto, što pokazuje da je posustao u usporedbi s 1,6-postotnim rastom u trećem kvartalu.

Promatrano prema glavnim sastavnicama BDP-a, izrazitiji rast zabilježen je u stavci izvoza u oba područja. Izvoz EU-a u cjelini porastao je za 1,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kad je uvećan skromnih 0,2 posto. I u eurozoni je na kvartalnoj razini izvoz snažno ubrzao, na 0,9 posto, nasuprot slabašnih 0,2 posto u trećem kvartalu.

Na godišnjoj pak razini izvoz je izrazitije posustao u oba bloka. Na razini EU-a porastao je 1,7 posto, u usporedbi s 2,5 posto u trećem tromjesečju. U eurozoni je stopa njegova rasta gotovo prepolovljena, na 1,5 posto, s 2,9 posto u prethodna tri mjeseca. Uvoz u EU, kao i u tromjesečju ranije, rastao je po stopi od po 0,8 posto na kvartalnoj razini.

Na godišnjoj je pak razini bilježio slabiji rast, za 2,6 posto, nakon 3,3 posto u prethodna tri mjeseca. Slabiji rast uvoza bilježila je i eurozona, za 0,5 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna. Na godišnjoj je razinu usporio na 2,4 posto, u odnosu na 3,7 posto u trećem kvartalu.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz