Šire se na tržišta Kuvajta i Gruzije

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_115236706_cr.jpg

Najveći izvoznik sjemena i sjemenske robe u Republici Hrvatskoj, Poljoprivredni institut Osijek izvozi sjeme na tri kontinenta te se probija na zahtjevna tržišta Kuvajta i Gruzije.

Najveći izvoznik sjemena i sjemenske robe u Republici Hrvatskoj, Poljoprivredni institut Osijek održao je tradicionalnu manifestaciju Dan polja pšenice i ječma. Svrha je ovog okupljanja stručnjaka i poljoprivrednika predstaviti i upoznati sortiment pšenice i ječma uz razmjenu informacija i iskustava iz područja oplemenjivanja, sjemenarstva i proizvodnje.

Poljoprivredni institut Osijek radi sjemensku proizvodnju i izvoz svih kategorija sjemena, a naše sjeme izvozimo na tri kontinenta. Danas mogu ekskluzivno reći kako smo se u posljednjih nekoliko dana probili na vrlo zahtjevno tržište Kuvajta i Gruzije, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek i dodao kako su izuzetno ponosni na to.

Pregovaramo s još nekoliko partnera iz zemalja s kojima još do sada nismo radili. A trenutno radimo s cijelim balkanskim prostorom i zemljama od Češke, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Turske, Irana, Gruzije, Kuvajta i zemljama Magreba. Spremamo se u Maroko i surađujemo s SAD-om i nekim zemljama zapadne Europe. Upravo među njima potražit ćemo našeg sljedećeg poslovnog partnera i vjerujem kako ćemo uspjeti ponajprije zato što imamo izuzetan sortiment, najavio je Zdunić.

Obilaskom polja okupljeni su vidjeli najznačajnije sorte pšenice i ječma u širokoj proizvodnji (sve se nalaze i na sortnoj EU listi) Srpanjka, Katarina, Felix, Kraljica, Renata, OS Olimpija, Silvija, Vulkan, Ficko, Tika Taka, ali i novije i nove sorte Galloper, El Nino, Waldinger, Fifi, Pepeljuga, Barcelona, Bubimir, Rujana i Tata Mata.

U posljednjih 50 godina Poljoprivrednom institutu Osijek priznato je 138 sorti ozime pšenice u Hrvatskoj te 60 sorata u inozemstvu. Posljednjih 27 godina OS – sorte pšenice proizvođači siju na 35 - 60 posto pšeničnih površina u Hrvatskoj te na znatnim površinama izvan naših granica.

(Glas Slavonije)



Vijesti iz medija | Hrvatski izvoz