"Šinjorina smokva" predstavljena na "Danu smokve" u Budimpešti

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/DAN-SMOKVE-11-m.jpg

U Botaničkom vrtu Sveučilišta Eötvös Loránd (ELTE) u Budimpešti, 20. rujna 2019. godine u organizaciji Veleposlanstva RH u Mađarskoj održan je peti ’Dan smokve’. Gosti toga promotivnog, gospodarsko-kulturnog, gastronomskog i edukativnog programa bili su vlasnici OPG-a Babac-Damjanić iz okolice Zadra.

U Botaničkom vrtu Sveučilišta Eötvös Loránd (ELTE) u Budimpešti, 20. rujna 2019. godine u organizaciji Veleposlanstva RH u Mađarskoj održan je peti ’Dan smokve’. Gosti toga promotivnog, gospodarsko-kulturnog, gastronomskog i edukativnog programa bili su vlasnici obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Babac-Damjanić iz okolice Zadra.

Uz ravnatelja Botaničkog vrta ELTE-a dr. László-a Orlóci-a i veleposlanika RH u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlića, kao i generalnog konzula RH u Pečuhu Dragu Horvata, te  djelatnike Veleposlanstva RH u Mađarskoj, događaju je nazočilo i dvadesetak veleposlanika i diplomata akreditiranih u Mađarskoj, predsjednik Hrvatske državne samouprave (HDS) Ivan Gugan, Ivana Herceg, direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Budimpešti, gospodarstvenici, Mađari i Hrvati iz Budimpešte.

Veleposlanik Andrlić je predstavio zadarske poduzetnike Sandru Babac i Alana Damjanića, vlasnike uspješnog OPG-a čiji su proizvodi 'Šinjorina smokva' već nagrađivani domaćim i inozemnim priznanjima za dizajn i kvalitetu. Uslijedila je video prezentacija, tijekom koje je gđa Babac predstavila svoje ekološko-poljoprivredno gospodarstvo, osnovano 2004. godine u Poljicama kod Zadra, koje se bavi ekološkim uzgojem i preradom smokve i dunje iz vlastitog voćnjaka na površini oko tri hektara, a od kooperanata preuzimaju marasku, gorku mandarinu i šljivu. Ekološki voćni namazi poznati su kao brand 'Šinjorina', a pripremaju se jedino iz ekološki uzgojenog voća. Gđa Babac je istaknula  kako su proizvodnju započeli tradicionalno, kod kuće, dok je današnji pogon opremljen suvremenom tehnologijom, djelomice i sredstvima iz fonda IPARD.

S obzirom na prepoznavanje i zanimanje i mađarskog tržišta za prehrambenim ekološkim proizvodima, ovom prezentacijom „Šinjorine smokve“ kao cjelovitog ekološkog proizvoda ispričan je dio pozitivne priče o bogatstvu regionalne ponude i potencijalima malog poduzetništva u Hrvatskoj, ali za čije je širenje potrebno preciznije istraživanje tržišta.

(MVEP)

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz