Siječanj turistički 'jači' za gotovo 20 posto u odnosu na lanjski

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_234239257_cr.jpg

U Hrvatskoj je u siječnju ove godine boravilo 178 tisuća turista ili 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok su noćenja porasla 18 posto, na 492 tisuće. Među stranim turistima najviše noćenja su ostvarili oni iz BiH, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke.

U Hrvatskoj je u siječnju ove godine boravilo 178 tisuća turista ili 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok su noćenja porasla 18 posto, na 492 tisuće, pokazuju prvi podaci iz sustava eVisitor dostavljeni u srijedu iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
 
U siječnju je tako u Hrvatskoj bilo 20 posto više stranih turista ili 102 tisuće, koji su ostvarili 26 posto više noćenja ili 291 tisuću. Domaćih turista bilo je 76 tisuća ili 13 posto više, a njihovih noćenja 202 tisuće ili 8 posto više nego u lanjskom siječnju.
 
Među stranim turistima najviše noćenja su ostvarili oni iz BiH, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, dok je među hrvatskim odredištima najviše noćenja u siječnju bilo u Zagrebu, Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnosno u Dubrovniku, Opatiji, Rovinju i Splitu.
 
Ocjenjujući kako je to dobar uvod u predsezonu, ministar turizma Gari Cappelli ističe i dobre rezultate bukinga za ovu godinu na gotovo svim stranim tržištima, kao i proširenje ponuda touroperatora za Hrvatsku.
 
Prema njegovim riječima, odlične rezultate u siječnju prate i najave novih aviolinija te povećanja frekvencija postojećih, a vesele i dobri rezultati ostvareni na domaćem tržištu, kao i s dalekih tržišta poput SAD-a i Koreje koji se nalaze u top 10 tržišta u siječnju. Sve navedeno je dokaz da je Hrvatska vrlo interesantna turistička destinacija, ali i da se mora još dosta raditi na dalekim tržištima.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz