Sigurnija korisnička opskrba

Slika /slike 1/Graditeljstvo/plinacro1.jpg

Izgradnjom KS1 povećat će se sigurnost opskrbe svih korisnika Plinacrova transportnog sustava, omogućiti povećanje fleksibilnosti upravljanja postojećim transportnim kapacitetima te racionalno povećanje kapaciteta prema potrebama tržišta. Pored toga, osigurat će se uspostava stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, na pravcu Donji Miholjac – Dravaszerdahely, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala na Krku prema Mađarskoj i trećim zemljama.

Tijekom dvodnevnog posjeta rumunjske tvrtke SC Euro Gas Systems S.R.L. (EGS) Plinacru, potpisan je ugovor za isporuku, ugradnju, puštanje u rad i održavanje glavne opreme (tri kompresorske jedinice) za prvu kompresorsku stanicu (KS1) na hrvatskom plinskom transportnom sustavu. 

Ugovor su potpisali Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra i Roger Herman Wachter, direktor EGS-a. Kompresorska stanica, maksimalne snage 4,2 megavata (MW), bit će izgrađena u Moslavini, kraj velike Ludine.

Potpisivanje ugovora rezultat je međunarodnog javnog natječaja na kojem je EGS bio najpovoljniji ponuđač, priopćeno je iz Plinacra. Vrijednost spomenutog ugovora iznosi oko 8,2 milijuna eura. 

Nakon što su prije tri tjedna započeli građevinski radovi, potpisivanjem ovog ugovora inicirana je završna faza u realizaciji spomenutog iznimno značajnog projekta. Naime, izgradnjom KS1 povećat će se sigurnost opskrbe svih korisnika Plinacrova transportnog sustava, omogućiti povećanje fleksibilnosti upravljanja postojećim transportnim kapacitetima te racionalno povećanje kapaciteta prema potrebama tržišta. 

Pored toga, osigurat će se uspostava stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, na pravcu Donji Miholjac – Dravaszerdahely, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala na Krku prema Mađarskoj i trećim zemljama.

(Privredni vjesnik)

Pisane vijesti