Šibenski brodograditelji izgradili prvi visoko sofisticirani višenamjenski brod

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_108855629_cr.jpg

ISKRA brodogradilište Šibenik isporučilo je početkom ovog tjedna Norveškoj novi visoko sofisticirani višenamjenskih radni brod koji se može koristiti kao ribarski ili radni servisni brod u marikulturi čime je još jednom na zahtjevnom inozemnom tržištu potvrdilo svoju tehnološku i stručnu kompetentnost u gradnji suvremenih namjenskih brodova od aluminija opremljenih naprednim tehnologijama i ekološki podobnim pogonima.

ISKRA brodogradilište Šibenik isporučilo je početkom ovog tjedna Norveškoj novi visoko sofisticirani višenamjenskih radni brod koji se može koristiti kao ribarski ili radni servisni brod u marikulturi čime je još jednom na zahtjevnom inozemnom tržištu potvrdilo svoju tehnološku i stručnu kompetentnost u gradnji suvremenih namjenskih brodova od aluminija opremljenih naprednim tehnologijama i ekološki podobnim pogonima, navodi se u priopćenju.

Riječ je o aluminijskom jednotrupnom brodu dugom 15 i širokom 7,5 metara, specifičnog izgleda koji je prilagođen potrebama norveških ribara i uzgajališta morskih organizama. To je, u odnosu na brodove koje je do sada gradilo Iskra brodogradilište Šibenik, potpuno novi tip broda, a uz zavidna plovna i radna svojstva, odlikuje njegova multifunkcionalnost. Zbog svoje višestruke namjene brod je posebno dizajniran te ima specifičnu servisnu i ribarsku opremu. Predviđen je i za tegljenje pa ima implementiran oil spill prevention - sustav za prevenciju i zaštitu mora od zagađenja naftom.

Brod je u potpunosti opremljen high tech opremom potrebnom za višenamjenski rad, potom sustavom za daljinsko upravljanje u pomorstvu (ROV), noćnim i dnevnim kamerama, dvjema dizalicama te najmodernijom tehnologijom za monitoring podmorja. Kada je brod u funkciji servisnog plovila na ribogojilištima njime upravlja posada od tri člana, a kada ga se koristi kao ribarica može imati šest članova posade za koju je osiguran iznimno komforan smještaj.

Novi tip broda ISKRA brodogradilište Šibenik za norveške klijente gradi posredstvom CroNoMar-a, inovativne tvrtke koja je 2009. godine osnovana u Šibeniku s ciljem identificiranja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz zajedničke projekte s norveškim i hrvatskim partnerima. ISKRA brodogradilište Šibenik nastavilo je višegodišnju uspješnu suradnju s norveškim partnerima započetu 2010. godine.

Ugovori realizirani posredovanjem CroNoMar-a dokaz su potencijala hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu marikulture, ali su istovremeno i dokaz konkurentnosti hrvatskog proizvoda ili usluge veće dodane vrijednosti uz jamstvo kvalitete. Promicanje zajedničkih projekata norveških i hrvatskih partnera u maritimnom sektoru i mogućnost razvoja novih proizvoda, usluga i poslovnih modela jedna je od osnovnih CroNoMar-ovih poslovnih aktivnosti.

Do sada je posredstvom CroNoMara u Šibeniku izgrađeno 107 brodova te se i dalje očekuju dobri rezultati. Iskra brodogradilište Šibenik trenutno radi punom brzinom kako bi na vrijeme isporučilo 10 novih brodova različitog tipa koji su u gradnji.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz