Sastanak Kluba izvoznika i ministra gospodarstva

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_97474436.jpg

Na 18. susretu članova Liderovog Kluba izvoznika predstavnici domaćih izvoznih kompanija susreli su se s novim ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, koji je potvrdio strateško opredjeljenje VRH za pomoć izvozu.

Na 18. susretu članova Liderovog Kluba izvoznika u Kraš Auditoriumu predstavnici domaćih izvoznih kompanija susreli su se s novim ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem.
 
Okupljene je na početku pozdravio Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša. „Kraš proizvodi 35.000 tona konditorskih proizvoda u vrijednosti milijardu kuna, od čega se 47 posto proizvoda izvozi. Stope rasta su dvoznamenkaste“ - napomenuo je na početku susreta Balić, napomenuvši da kao nužne korake za povećanje konkurentnosti očekuju fiskalno i parafiskalno rasterećenje, pristupačnije izvore financiranja te povećanje efikasnosti i fleksibilnosti države.
 
Pojednostavljivanje administrativnih procedura i posebno javne nabave trebalo bi rezultirati povoljnijom izvozničkom klimom, najavio je ministar Panenić. Iz njegova se izlaganja moglo iščitati da se slaže s izvoznicima koji su upozorili da se taj institut u svijetu često koristi za zaštitu domaće industrije. Poručio je kako je namjera odrediti tvrtke i u privatnom sektoru od strateškog i posebnog interesa. Pri tome, napominje, nikako ne isključuje interese malih tvrtki.
 
„Strateško opredjeljenje Vlade je pomoći industriji i izvozu“, istaknuo je Panenić, najavljujući poticanje uspješnih.
 
Ministar Panenić je iz prve ruke čuo konkretne prijedloge za poticanje izvoza. „Poticaji za izvoznike trebaju uključivati fiskalno rasterećenje, olakšavanje pristupa izvorima financiranja, učinkovitu državnu administraciju, europske standarde u nadzoru uvoza te jačanje gospodarske diplomacije“, smatra predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.
 
Bulić je poručio kako Krašu treba mali vjetar u leđa od Vlade. Kolegama izvoznicima savjetuje da s više pozornosti prate rastuća tržišta kao što su Bliski i Daleki istok, na kojima su moguće znatno više stope rasta izvoza nego u Europi i SAD-u.
 
Da krupnijeg izvoznog iskoraka hrvatskog gospodarstva neće biti bez značajnog rezanja troškova koji su sve veći i uz čvrsti tečaj kune, smatra Ruđer Friganović iz Elke. S druge strane, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal smatra da se izvoznici trebaju okrenuti poboljšanju svojih poslovnih sustava i tako postati konkurentniji, a manje gledati na državu kao onu koja će riješiti njihove probleme.
 
Ministar Panenić je izvoznicima poručio kako će ponovno ujediniti Državni inspektorat u jednu cjelinu, a umjesto sankcija za povrede uvesti opomene. To će izvoznicima uštedjeti vrijeme, jer bi sve inspekcijske nadzore mogli proći odjednom.
 
Klub izvoznika projekt je koji od 2011. godine okuplja najuspješnije hrvatske kompanije koje su svojim poslovanjem okrenute izvoznim tržištima. Članovi Liderovog Kluba izvoznika su:  Abrakadabra, ACG Lukaps, Adria grupa, Badel 1986, Dalekovod, DHL, Đuro Đaković, Elka, Ericsson Nikola Tesla, FER, Genera, HBOR, HPB, INA, JGL, Kotka, Kraš, Podravka, Požgaj grupa, Tehnix, Tim kabel, Vetropack straža, ZŠEM.
 
(Liderpress)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz