SAD i EU riješili spor zbog carina na čelik i aluminij

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/eu i sad čelik.jpg

SAD i Europska unija objavile su kraj spora oko carina uvedenih 2018. na čelik i aluminij, kazavši kako će u iduće dvije godine pokušati postići svjetski dogovor o održivoj proizvodnji ta dva metala. Dogovor dviju strana Atlantika suprotstavit će se i dampingu Kine i drugih država.

SAD i Europska unija u nedjelju su objavile kraj spora oko carina uvedenih 2018. na čelik i aluminij, kazavši kako će u iduće dvije godine pokušati postići svjetski dogovor o održivoj proizvodnji ta dva metala.

„SAD i EU postigle su velik napredak koji će se dotaknuti egzistencijalne prijetnje klimatskih promjena, a u isto vrijeme zaštititi američke poslove i industriju“, objavio je američki predsjednik Joe Biden. On je kazao kako se dogovorom odmah uklanjaju carine na čelik i aluminij iz EU-a koju je uvela prošla vlada Donalda Trumpa. Time će se smanjiti trošak za američke potrošače, naglasio je demokrat.

Biden je istaknuo kako će se dogovorom Washingtona i Bruxellesa ograničiti uvoz „prljavog“ čelika na američko tržište, referirajući se na način njegove proizvodnje koji je štetan za okoliš. Dogovor dviju strana Atlantika suprotstavit će se i dampingu Kine i drugih država. 

„Sa zadovoljstvom objavljujem da smo predsjednik Biden i ja postigli dogovor o ukidanju carina na čelik i aluminij te da ćemo zajedno raditi na novom Svjetskom dogovoru o održivom čeliku“, rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u zajedničkom priopćenju.

Trgovinski spor oko čelika i aluminija je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsjednik Trump uvevši posebne carine na te metale. EU je odgovorio carinama na američke proizvode kao što su traperice, whiskey, motocikli i maslac od kikirikija.

Trump je posebne carine tada opravdavao "interesima nacionalne sigurnosti".

EU to obrazloženje nije smatrao vjerodostojnim i pretpostavljao je da je cilj bio zaštititi američko gospodarstvo od neželjene konkurencije.

(Hina)

 

Pisane vijesti | Događanja | Trgovinska politika EU