RoboCup: Hrvatski mladi robotičari potukli velesile

Slika /slike 1/HINA/robotika.jpg

Juniorska hrvatska robotička reprezentacija koja je na natjecanju RoboCup 2017. u Japanu postigla sjajan uspjeh osvojivši tri prva mjesta u kategorijama Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze, u Hrvatsku je donijela sedam zlatnih medalja. Hrvatska je dobila i posebno priznanje za najbolje softversko rješenje RoboCupa.

Juniorska hrvatska robotička reprezentacija koja je na natjecanju RoboCup 2017. u Japanu postigla sjajan uspjeh osvojivši tri prva mjesta u kategorijama Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze, u Hrvatsku je u utorak, u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman, donijela sedam zlatnih medalja.
 
Ivica Kolarić je kao nacionalni predstavnik hrvatske RoboCup organizacije rekao da su ekipe sudjelovale u devet kategorija, a u tri su osvojili zlato, u Soccer light primary, Soccer light secondary i Rescue Maze.
 
Hrvatska je dobila i posebno priznanje za najbolje softversko rješenje RoboCupa. U dvije kategorije sudjelovalo je po dvoje dobitnika zlatnih medalja, a u trećoj troje.
 
Napomenuo je da hrvatska robotika sedam godina postiže vrhunske rezultate i uvijek se vraća s medaljama, no nikad se prije nije vratila s toliko zlatnih. Smatra da pojedini dobitnici nagrada već mogu predavati na fakultetima i da znanjem nadmašuju neke profesore, ali i ističe da se mora raditi sa studentima, a nadležni se moraju više angažirati.
 
Mentor osnovaca, Zoran Vukić kaže kako još nije svjestan koliki su uspjeh postigli, no i podsjeća da je njegova ekipa lani na natjecanju u Leipzigu osvojila drugo mjesto.
 
RoboCup natjecanje se održavalo od 27. lipnja do 30. srpnja u japanskom gradu Nagoyji. Najveća je svjetska manifestacija u natjecateljskoj robotici, a Hrvatski robotički savez (HROBOS) je u suradnji s udrugama članicama i uz pomoć institucija i privrednih subjekata prikupio sredstva za financiranje nastupa mladih robotičara.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike